huurwagenFoto: Shutterstock

Wie deze zomer met een huurwagen z’n vakantiebestemming wil ontdekken, moet rekening houden met sterk gestegen prijzen. Vooral op eilanden wordt flink doorgerekend.

Voor een prikje een auto huren om dat zonnige eiland rond te rijden zit er deze zomer niet in. Naar de reden moet je niet ver zoeken: de coronacrisis. Doordat de reismarkt vorig jaar in elkaar is gezakt, daalde ook de vraag naar huurwagens. Verhuurbedrijven probeerden te overleven en verkochten delen van hun vloot. Daarnaast namen ze geen nodeloze risico’s door volop te investeren in nieuwe wagens op het moment dat het nog hoogst onzeker was hoe de zomer van 2021 er zou uitzien. Daardoor geldt nu de wet van vraag en aanbod. Een voorbeeldje? Boek je op dit moment voor de laatste week van juni een piepkleine huurwagen op Mallorca, dan betaal je € 593 all-in. Vorig jaar kostte je dat € 107. Vijf keer zoveel dus. Hetzelfde verhaal op Ibiza. Liever naar Sardinië? Vorig jaar betaalde je daar voor een week € 189, nu 451. Ook in de toeristische regio’s in Frankrijk zijn de prijzen met 35% gestegen.

Vooral op de eilanden

Bij verhuurplatform Sunny Cars werken ze met verschillende autoverhuurders en hebben ze dus een goed zicht op wat er op de verhuurmarkt gebeurt. Daar merken ze dat de prijzen ook op het vasteland stijgen, maar niet zo dramatisch als op de eilanden. Hoe komt dat? “Nu de vloten van verhuurbedrijven kleiner zijn, willen aanbieders heel flexibel zijn door de auto’s op plekken te houden waar ze er makkelijk mee kunnen schuiven. Het vasteland dus, want eens een auto met een ferry naar een eiland gebracht wordt, zit hij daar vast”, zo vertelt Hans Knottnerus, algemeen directeur van Sunny Cars.

Autoverhuurders namen geen nodeloze risico’s door volop te investeren in nieuwe wagens. Daardoor geldt nu de wet van vraag en aanbod.

Een kleintje voor de prijs van een grote

De prijsstijging is trouwens globaal en over alle aanbieders heen. Het zijn wel vooral de kleinere auto’s die er onderhevig aan zijn. “Zo’n 70 procent van de vloot van een autoverhuurder bestaat uit wagens tot en met de categorie van de Volkswagen Golf. In die wagenklassen stijgen de prijzen exorbitant. In de hogere categorieën is de stijging minder uitgesproken, waardoor het verschil tussen een kleine of middelgrote auto en een veel grotere auto kleiner wordt. Voor een beetje meer heb je dan wel een grotere wagen, maar feit blijft dat je veel betaalt”, aldus Hans Knottnerus.

Snel nieuwe wagens kopen?

Waarom kopen verhuurbedrijven dan niet snel nieuwe wagens aan, nu blijkt dat mensen weer gaan reizen en dus huurauto’s nodig hebben? Enerzijds om financiële risico’s te vermijden, maar zelfs de verhuurbedrijven die toch willen overgaan tot de aankoop van nieuwe wagens botsen op twee muren. “Banken zijn terughoudend met het verstrekken van leningen voor de aanschaf van nieuwe auto’s. Anderzijds worden autofabrikanten geconfronteerd met een tekort aan microchips, waardoor zij hun productie moeten terugschroeven of zelfs stilleggen. Dit heeft onder meer tot gevolg dat reeds bestelde voertuigen momenteel later of zelfs niet kunnen worden geleverd”, verklaart Kai Sannwald, CEO van Sunny Cars.

Wacht niet te lang met boeken

De situatie kan dus niet meteen opgelost worden en zal zeker de hele zomer van 2021 aanhouden. Het advies? Je erbij neerleggen dat je vakantie duurder wordt én niet te lang wachten met het boeken van een huurwagen. “Anders dreig je vast te zitten op het resort waar je verblijft. Hoe verder de zomer vordert, hoe krapper het aanbod wordt. Vertrekken zonder reservering is vragen om ellende”, vertelt Hans Knottnerus. “Bekijk de huurvoorwaarden goed. Sunny Cars biedt bijvoorbeeld een kosteloze annulering aan. We begrijpen namelijk dat sommige reizigers huiverig zijn om een boeking te maken, maar je kunt de reservering beter hebben en indien nodig later annuleren dan dat je de reservering niet hebt en er niets meer te vinden is.”

 

Lees ook

Auto huren? Hier moet je op letten!

8 adembenemende autoroutes in Europa

Op vliegvakantie? Een handige checklist voor een goede reis

Alle voordelen van een VAB-Reisbijstand

Vorig artikelHutstuf, jouw uitkijk in La Roche
Volgend artikelReizen met je hond of kat: dit zegt de wetgeving