Tips fotografie kinderen corona

Vakanties of lange weekends zijn het uitgelezen moment om te experimenteren met portretfotografie. Het zal je een album vol gekke snoeten en genietmomenten opleveren. En wie weet, misschien wel hét plaatje voor dat uitgestelde lente- of communiefeest.

1. Zoek een natuurlijke lichtbron

Als je portretfoto’s in huis wilt maken, ga je best op zoek naar natuurlijke lichtbronnen. Ga dicht bij een raam staan, of bijvoorbeeld tegen een witte muur waar daglicht op valt. Hier kan je experimenteren met licht en schaduw. Een schaduw die juist valt, brengt diepte en spanning in je beeld. Kies ervoor om je foto’s bij de nabewerking eens in zwart-wit om te zetten. Werk je met een smartphone, dan kan je met een app als Snapseed je foto’s op een eenvoudige manier bewerken.  Vermijd om te flitsen met een smartphone. Het resultaat is zelden goed.

2. Ga voor naturel

ABC, animals, babies and children: drie onderwerpen die best moeilijk kunnen zijn om te fotograferen omdat zij niet altijd doen wat je van hen verlangt. Bezorg jezelf en je kroost niet onnodig veel stress en fotografeer je kind terwijl het speelt. Kinderen zijn op hun mooist wanneer ze zichzelf kunnen zijn. Neem tijd, observeer hen en profiteer van die onbewaakte momenten. Pareltjes verzekerd!

3. Kies een bijzondere omgeving

Denk na over de setting. Je kinderen voelen zich vaak het best in hun eigen habitat. Dat kan hun slaapkamer of speelhoek zijn, of de tafel waaraan ze knutselen. Trek je de natuur in, dan kun je op zoek gaan naar een plekje waar je de omgeving mooi mee in beeld kunt brengen.

4. Doe je kinderen niet stilzitten

Eén kind lukt misschien nog, maar twee…? Vind je het moeilijk om broer en zus mooi samen op beeld te krijgen? Je hoeft ook niet te verwachten dat ze saai stilzitten. Laat hen elkaar kietelen bijvoorbeeld. Geen verveelde gelaatsuitdrukkingen maar schaterlachende gezichtjes!

5. Wissel van standpunt

Fotografeer niet enkel vanuit je eigen ooghoogte. Beweeg terwijl je fotografeert. Ga op je hurken zitten of boven je kind hangen. Het levert boeiende, spontane portretten op (en soms ook de meest lachwekkende poses van de fotograaf).

6. Durf close te gaan

Ga dichtbij en maak een close beeld van je kind. Een blik, voeten, spelende handjes… Met een fototoestel kun je de zoom gebruiken, maar zoom nooit in met een smartphone, want dit levert kwaliteitsverlies op. Je smartphone stelt automatisch vrij goed scherp, maar geef een klein tikje op het scherm daar waar jij scherpte wilt.

Tip Plaats een ruim en een close beeld naast elkaar voor een mooi tweeluik.

7. Laat je kinderen selfies maken

Niets zo leuk als verrast te worden met selfies van je kinderen op je camera/smartphone. Ook al betekent dit dat je misschien vijftig foto’s moet deleten. Laat hen eens experimenteren met selfies, pret verzekerd!

Vorig artikelTover de quarantaine om tot een staycation
Volgend artikelDoe de verkeerstest!