Le HavreLa Catène de Containers

Brede lanen, symmetrische gebouwen, grote groene pleinen en heel veel licht en ruimte: zo heb je Normandië nog nooit meegemaakt! Ontdek het verhaal en de bijzondere plekjes van havenstad Le Havre in deze 8 highlights.

1. Le Havre in vogelperspectief

Overschouw Le Havre vanop de toren van het stadhuis aan de Place de l’Hôtel de Ville. Tijdens WOII werd Le Havre zo hevig gebombardeerd dat 80% van de stad van de kaart was geveegd. Na de oorlog deed de Franse architect Auguste Perret de havenstad in een recordtempo uit haar as herrijzen. Het centrum is Unesco-werelderfgoed sinds 2005, een echt walhalla voor architectuurfans en de Franse jetset op zoek naar een tweede woning.

2. Een vulkaan en een ufo

Op het Oscar Niemeyerplein staat het meest controversiële staaltje architectuur van Le Havre: Le Volcan van de Braziliaanse architect Oscar Niemeyer. Hij ontwierp het in 1982, maar het zou net zo goed uit de toekomst kunnen komen. In het parelwitte, betonnen bouwwerk huist een theater en in het al even opmerkelijke gebouw ernaast – nog het best vergelijkbaar met een ufo – kreeg de openbare bib een vaste stek. Je kan met gemak een uur of twee rondstruinen in de 5000 m² ruimte met moderne luisterlounges, minifilmzalen en allerlei uitnodigende lees- en luisterhoekjes.

3. Flashback naar de fifties

Achter de deuren van Rue de Paris 181 schuilt een modelappartement van architect Auguste Perret. De woonst is precies ingericht zoals het er in de jaren vijftig uitgezien moet hebben, van het servies in de keuken tot de platenspeler in de woonkamer, het speelgoed in de kinderkamer en de schrijfmachine in het kantoortje. Vergeet niet te reserveren, want het appartement is het hele jaar door drukbezocht.

4. Insta-worthy: Les Bains des Docks

Op een halfuurtje wandelen van het centrum liggen de Docks Vauban. De voormalige magazijnen aan de dokken, waar havenarbeiders ooit dag en nacht aan de slag waren, zijn getransformeerd tot een alternatief winkelcentrum. Aan de overkant staat de hypermoderne spa Les Bains des Docks. Laat je niet misleiden door de saaie, grijze buitenkant. Binnenin is het hypermoderne, spierwitte interieur in beton pure Instagram-perfectie. Zou dit het coolste stedelijke zwembad ter wereld kunnen zijn?

5. Stairway to heaven

Zelfs als je geen fan bent van kerken, moet je de Église Saint-Joseph (Boulevard François 1er) gezien hebben. De monumentale en ultramoderne betonnen kerk is getooid met maar liefst 6500 gekleurde glasramen die het interieur telkens anders oplichten. De achthoekige toren – met binnenin een duizelingwekkende houten trap – is 110 meter hoog en zichtbaar vanuit de hele stad.

6. Hangende tuinen

Aan het fort van Sainte-Adresse, op de heuvels van Le Havre, vind je Les Jardins Suspendus, een groene oase van 17 hectare groot. Wandel over de oude omwalling door de botanische tuin en ontdek in de serres bijzondere internationale bloemen en planten. In de bogen van het fort vind je enkele pop-ups, van bevreemdende kunstprojecten tot een speciaal cafeetje.

7. Symbolische streetart

In 2017 vierde Le Havre haar 500e verjaardag. Sindsdien pronken enkele opvallende kunstwerken in de stad, zoals La Catène op het einde van de Rue de Paris. De 36 felgekleurde containers van Vincent Ganivet staan in twee bogen op elkaar gestapeld te midden van de jachthaven. De symboliek is niet ver te zoeken: Le Havre is de grootste containerhaven van Frankrijk. Te midden van het kiezelstrand vind je ook nog de UP#3 van Lang en Baumann, een witte betonnen structuur waar je onderdoor kan wandelen. Als je goed kijkt, kun je er de letters L en H in zien.

8. Feestje op het strand

De strandboulevard van Le Havre strekt zich uit over 1,5 kilometer. De rand is gezellig aangekleed met terrasjes met uitzicht op zee en kleurrijk geschilderde strandhutten. Na zonsondergang verandert het uiterste eind van de boulevard in een hippe uitgaansbuurt met bomvolle terrassen en opzwepende muziek. Geen stoel meer vrij? Doe als de locals en ga op het strand zitten.

Le Havre praktisch

Erheen

Reken op zo’n 450 km om vanuit Antwerpen naar Le Havre te bollen. Handig: met de Bip&Go-badge hoef je niet te wachten aan de péage. Bestel hem hier.

Overnachten

Wij verbleven in het Best Western ArtHotel aan de Place Niemeyer, op een kwartiertje wandelen van het strand.

Toeristische informatie

www.lehavretourisme.com

Previous articleNederlands-Limburg, instant vakantiegevoel
Next articleVlaming wil meer ruimte voor fietsers en voetgangers