Normandië

Het goede leven aan een romantische kustlijn afgezoomd met prachtige kliffen. Dat is Normandië. Met deze 5 tips wordt je nazomerse trip een voltreffer.

1. Rust in Varengeville-sur-Mer

Wanneer de ochtendzon in Normandië de laatste dauwdruppels in rook doet opgaan, komt het wonderlijke karakter van Le Bois des Moutiers pas echt tot z’n recht. In deze Engelse tuinen strelen de geur van pas gemaaid gras en aroma’s van talloze laatbloeiers je reukzin. Met het entreegeld onderhouden de kleinkinderen van de vroegere eigenaar de mystieke villa en de rest van het domein. Geen nood aan een tuinwandeling? Aan de rand van Varengeville-sur-Mer staat het kerkje van Saint Valéry. Al sinds de 12de eeuw kijkt deze kerk vanuit de hoogte uit over de weidse zee. Een inspiratie voor talloze schilders die er vooral tijdens het weekend zij aan zij hun impressies op doek zetten.

Tuinen open van 15/3 tot 15/11.

2. Cocktails maken in Palais Bénédictine

Bénédictine werd oorspronkelijk door de benedictijnen gebrouwen als geneesmiddel en later door Alexandre le Grand omgevormd tot een likeur. Hij pootte ook het majestueuze Palais Bénédictine in Fécamp neer. We volgen er een cocktailcursus met degustatie en hapjes en leren een hoop handige tips. Reserveren voor de cursus is verplicht. Na je bezoek aan Palais Bénédictine kun je bij de vlakbij gelegen Cap Fagnet genieten van een prachtig uitzicht over de krijtrotsen langs de kust. Normandië op z’n best!

3. De grand chic van Deauville

Deauville is Grandeur met een grote G. Hier opende Coco Chanel in 1913 haar eerste prêt-à-porter winkel. In de hippodroom kun je een paardenwedstrijd meepikken. De heren zetten er hun euro’s op het spel terwijl de dames koketteren met hun hoedencreaties. Soms lopen de paarden door het stadje naar de kust. Het zeewater zou goed zijn voor de benen van een paard. Op Place de Morny is elke zaterdagochtend marktdag. Dé plek in Normandië voor verse vis.

4. Een verse madeleine in Cabourg

Een ochtendwandeling op de dijk van Cabourg blaast de nacht zo uit je ogen. Belle-époquevilla’s, het chique Grand Hotel met casino en 4 kilometer zandstrand konden de Parijse bourgeoisie wel bekoren. Op de gastenlijst stonden Édith Piaf, Dalida en natuurlijk Marcel Proust, die Cabourg gebruikte als inspiratie voor zijn roman ‘Op zoek naar de verloren tijd’. Een eerste hongertje wordt gestild bij Dupont avec un Thé met een framboise madeleine. De eigenaar, die overigens niet Dupont heet, bakt ze vers en ze zijn o-ver-heer-lijk. Om duimen, vingers en zelfs de tafelpoten bij af te likken.

5. Middeleeuws Rouen

Het centrum van Rouen heeft met z’n ligging aan de Seine, oude vakwerkhuizen en vele kerken alles om te bekoren. In de gezellige straatjes wisselt het ene salon de thé het volgende boetiekje af. Op de Place du Vieux-Marché dwaalt de geest van Jeanne D’Arc nog rond. Het is hier dat de Franse heldin op de brandstapel aan haar einde kwam. Verderop domineert de statige kathedraal die door Claude Monet werd vereeuwigd.

Normandië praktisch

Erheen VAB-Magazine reisde met de trein naar Normandië. Met de auto leg je het traject Antwerpen-Deauville af in zo’n 5 uur (460 km). Je hebt geen Frans milieuvignet nodig voor de steden in Normandië.

Verplaatsen Grotere steden als Rouen, Cabourg en Deauville hebben een station, maar voor de kleinere dorpjes en uitzichtpunten heb je een huurwagen of eigen wagen nodig.

Overnachten Wij verbleven in Thalazur Cabourg, een modern hotel met zeezicht en uitgebreide wellnessfaciliteiten.

Goed verzekerd Reis zorgeloos richting Normandië met een VAB-Reisbijstand.

Vorig artikelActieve gezinsvakantie in de Zwitserse Alpen
Volgend artikelRyanair laat trolleys niet meer gratis aan boord