Actieve gezinsvakantie in de Zwitserse AlpenFoto's: Jens Mollenvanger

De Zwitserse Alpen bieden zoveel meer dan enkel wandelingen door grasgroene weides. Ontdek de Jungfrau Region en beleef een zalige vakantie.

Tuffend de Brienzer Rothorn op

Vanuit Brienz vertrekt al sinds 1892 een stoomtreintje dat zich tuffend een weg baant naar de top van de Brienzer Rothorn. De tocht van een uurtje geeft je een mooi uitzicht over de lagergelegen Brienzersee en loodst je door groene desolate vergezichten. Eens boven heb je na een korte wandeling een panoramisch uitzicht over de Zwitserse Alpen vanop 2245 meter boven de zeespiegel.

Wandelen naar de Bachalpsee

In Grindelwald kun je vanuit de vallei met de kabellift naar de top van de First. Boven kijk je je ogen uit vanop een uitkijkplatform dat boven een klif zweeft. Met je stevige stapschoenen maak je vervolgens een uitstapje naar de Bachalpsee, een bergmeer gepropt tussen steile hellingen.

Vol adrenaline naar beneden

Je kunt de afdaling van de First al wandelend doen, maar wie wat avontuurlijker aangelegd is, heeft verschillende andere opties. Vertrek met één van de twee ziplines vanop een 200 meter hoge klif – niet voor mensen met hoogtevrees! – om vervolgens met een gocart het tweede stuk van de berg af te racen. Het laatste stuk leg je af op een step. Wie wil, kan de drie opties combineren of pik er één uit en doe de rest te voet.

Sherlock Holmes achterna in Meiringen

De Reichenbachwaterval is heilige grond voor Sherlock Holmes-fans. Schrijver Sir Arthur Conan Doyle kwam hier regelmatig de frisse lucht opsnuiven. Deze waterval leek hem het ideale decor om zijn held aan z’n einde te laten komen. Met een treintje geraak je er redelijk snel. In het centrum van Meiringen staat ook het kleine Sherlock Holmes museum, maar tenzij je echt een grote fan bent, sla je dat beter over. Stap wel even een bakkerij binnen voor een meringuegebakje. Volgens de al dan niet lichtjes gekleurde geschiedenis zou een Franse chef deze zoetigheid hier bedacht hebben.

Verfrissen aan de Aareschlucht

De Aareschlucht is een kloof met een pad van een kilometer door grotten en over bruggetjes die tegen de bergwand geplakt zijn. Het pad leidt je langs de Aare, die zich via bochten en spelonken een weg baant naar de Brienzersee. Hier en daar moet de rivier zich door een spleet van een meter of twee murwen. Het water buldert met er brute kracht naar beneden.

Sneeuwballen gooien de zomer

De Jungfrau is een klepper van 4158 meter hoog en herbergt het hoogste treinstation van Europa. Herbergen mag je letterlijk nemen, want het station ligt in de berg. Boven heb je een ijspaleis waar muren, plafond en grond bedekt zijn met ijs. Maar het meest adembenemend is de top van de Jungfrau met een eindeloos, wit uitzicht over de Aletschglestjer. Hier ga je een sneeuwballengevecht aan of maak je gebruik van de zipline of de talloze opblaasbanden en sleeën om een stuk mee van de berg af te sjezen.

Zwitserse Alpen praktisch

Erheen Met de wagen rijd je zo’n acht uur naar Lauterbrunnen (770 km vanuit Antwerpen), waar je de trein neemt naar Wengen. Vergeet je Zwitsers wegenvignet niet te bestellen bij VAB. Hou onderweg ook rekening met de knelpunten op de Zwitserse autosnelwegen.

Overnachten De lezersfamilie verbleef in het vakantieappartement Schweizerheim in Wengen, te boeken via Interhome.

Ter plaatse Zwitserland heeft een uitgebreid en stipt treinnetwerk. Met de Swiss Travel Pass reis je met zowel de trein als de bus en boot. Kinderen tot 16 jaar reizen gratis. Alle attracties, wandelingen en kabelbaantjes zijn bereikbaar via de trein, handig met de Jungfrau Travel Pass. Activiteiten als de zipline, gocarts en step betaal je ter plaatse.

Munteenheid Zwitserse frank (CHF)

Roaming Let op, Zwitserland behoort niet tot de Europese Unie. Je moet dus betalen voor roaming op je smartphone.

Goed verzekerd Vertrek zorgeloos naar de Zwitserse Alpen met een VAB-Reisbijstand, ook voor bijstand met je wagen in Zwitserland.

Toeristische informatie jungfrauregion.ch, myswitzerland.com

Vorig artikelHeb je een annulatieverzekering nodig of dekt je kredietkaart dat?
Volgend artikel5x heerlijk nazomeren in Normandië