sneeuwvakantie

Tijdens de lesvrije week voor hogeschool- en universiteitsstudenten noteerde VAB-Reisbijstand 14 procent meer ski-ongevallen.

De verse sneeuw van de afgelopen weken heeft veel wintersportliefhebbers naar de sneeuw gelokt. De VAB-Alarmcentrale kreeg 14% meer oproepen voor ski-ongevallen dan tijdens de lesvrije week vorig jaar. Opvallend is dat niet alleen studenten ervoor kozen om tijdens de lesvrije week te gaan skiën: “slechts” 1 op 2 (55%) van de ski-ongevallen waren studenten, vorig jaar was dat nog 67%. De moeilijke rijomstandigheden van afgelopen weekend richting wintersportgebieden vertaalt zich ook in de pechstatistieken. De VAB-Alarmcentrale kreeg namelijk 12 procent meer oproepen voor autopech vanuit de skigebieden.

Frankrijk en Oostenrijk blijven populair

Tijdens de lesvrije week kiezen heel wat studenten ervoor om in groep te reizen. De populairste landen om op wintersport te gaan zijn ook voor dit soort reizen Frankrijk (44% van het totaal aantal ski-ongevallen) en Oostenrijk (35%). Verder trokken studenten ook naar Italië (9%) en Zwitserland (6%).

Aard van de skiblessures

Bijna de helft van de ski-ongevallen brachten knieblessures met zich mee (47%). Daarnaast kreeg VAB-Reisbijstand ook veel oproepen voor schouderproblemen (12%) en rugproblemen (11%). Daarnaast kreeg de VAB-Alarmcentrale jammer genoeg ook enkele ernstige dossiers binnen met hersenschuddingen als gevolg. VAB benadrukt daarom nogmaals het belang van de helm.

Vorig artikelDe oogverblindende kust van Oman
Volgend artikelIn welke landen mag je niet roken in de auto?