De kust van Oman

Onterecht onbekend. Oman heeft alles wat je hartje begeert: dolfijnen aan de kust, geiten in de bergen en verse vis in de stad. Zet het land maar snel op je bucketlist!

Dolfijnen spotten in de fjorden van Oman

Wist je dat Oman fjorden heeft? Ze liggen aan de kustlijn van Khasab, in de noordelijke punt van Oman, en blijken de ideale locatie om dolfijnen te spotten. Wie vroeg in de ochtend met een dhow (een authentieke, houten boot) het water op trekt, krijgt naast een kans van 99% op dolfijnen ook het prachtige ochtendlicht cadeau.

Wij maakten deze excursie met MSC Cruises tijdens een cruise langs de Emiraten, maar je kunt hem ook via deze link boeken.

Muttrah, de gezelligste buitenwijk van Masqat

Zo’n 20 kilometer buiten Masqat, de hoofdstad van Oman, ligt de gezellige buitenwijk Muttrah. Je struint er heerlijk langs de zeeboulevard om even later te verdwijnen in de soeks.

1. Een bezoekje aan de vismarkt

De overdekte vismarkt bevindt zich naast de haven Sultan Qaboos. Verser dan hier vind je de vis niet. Kom zo vroeg mogelijk wil je getuige zijn van de gezellige bedrijvigheid. In de hal ernaast kun je terecht voor groenten, fruit en de sappigste dadels. Proeven is toegestaan!

2. Omaans eten in Bait al Luban

Een topadresje voor wie de Omaanse keuken en gastvrijheid wil ervaren. U weze weliswaar gewaarschuwd: je kunt enige vorm van keuzestress gewaarworden tijdens het lezen van de menukaart. Wij kozen voor pakora, papllo en dadels! Vanop het kleine terras van restaurant Bait al Luban heb je trouwens een fantastisch uitzicht over de haven. Tip: de ingang ligt ietwat verborgen aan de zijkant van het gebouw.

3. Shoppen in de soeks

Laat je leiden door de geuren en kleuren van dit gangencomplex en ga naar huis met een flesje parfum, een kasjmieren sjaal of enkele draadjes saffraan.

4. Het paleis van de sultan

Zowat elk gebouw of huis in Oman is wit, behálve dat van de sultan. Met zijn blauwe en gouden zuilen is het Al Alam-paleis in Oud-Masqat een buitenbeetje wat betreft architectuur. Het paleis bezoeken is helaas niet mogelijk. Wel toegankelijk is het National Museum of Oman, recht tegenover de ingang van het paleis.

Tip De 5 kilometer tussen Muttrah en Oud-Masqat kun je uiteraard te voet afleggen, maar bij warm weer is de lokale bus een uitstekend alternatief. Bus 4 rijdt regelmatig en kost je nog geen euro. Wil je nog meer comfort? Taxi’s vind je hier in overvloed.

Oman praktisch

Munteenheid Omaanse rial

Documenten Sinds vorig jaar moet je op voorhand Oman een elektronisch visum aanvragen via evisa.rop.gov.om. Het kost zo’n € 45. Bezoek je Oman met een cruiseschip, dan heb je geen visum nodig. Voorts moet je internationaal paspoort nog minstens 6 maanden geldig zijn op de dag van inreis. Stempels van Israël worden afgeraden.

Tijdzone UTC +4

Beste reisperiode Van november t.e.m. april.

Kledingvoorschriften Oman is een islamitisch land. Zorg er dus voor dat je armen en benen bedekt zijn. Dat geldt zeker voor vrouwen.

Toeristische informatie visitoman.nl

Goed verzekerd Reis zorgeloos naar Oman met een VAB-Reisbijstand, vanaf € 88 per jaar of € 111 voor het hele gezin.

Deze reportage is een onderdeel van een cruise met MSC Cruises langs de Emiraten. Andere haltes op deze reis waren Dubai en Abu Dhabi.

Vorig artikelDe highlights van Abu Dhabi
Volgend artikelMeer ski-ongevallen tijdens lesvrije week