Cornwall Devon

De Britse graafschappen Devon en Cornwall voeren een stilzwijgende strijd om de mooiste stranden, de gezelligste dorpen en de meest indrukwekkende bezienswaardigheden. Heb je echter tijd, verlaat de snelweg dan al wat eerder, want ook Dorset heeft heel wat in petto!

De Britse zuidwestkust is een kralensnoer van adembenemende plekken, dus is het keuzes maken. Wij reden via Dorset naar Devon en buur Cornwall en verklappen hieronder onze favoriete stops. Maar voor we op weg gaan, dit advies aan iedereen die met de auto naar de andere kant van het Kanaal gaat: Links rijden: hier moet je op letten!

Dorset

Lunch with a view

Wat een droomplek! The Pig on the Beach heeft alles om te bekoren. De allures van een botergeel kasteeltje, waar het zonlicht via de getinte glasramen het ouderwets gezellige interieur extra kleur geeft. Een geweldige ligging aan de kust van Dorset met uitzicht op de krijtwitte kliffen van Old Harry Rocks. Een uitgestrekte gazon met houten ligzetels, lange banken voor grote gezelschappen, een buitenbar en terras. De inhoud van de kaart in scharrelende, knorrende en bloeiende vorm in de aanpalende moestuin en weiden. En een joviale bediening voor het geval je je nog niet thuis zou voelen. Het menu wordt samengesteld op basis van het seizoensaanbod, uit eigen gaard en van lokale leveranciers. Het resultaat is een ’25 mijl menu’ om van te snoepen.

Fossielen jagen

Woestijnen, tropische zeeën, oeroude wouden, weelderige moerassen en gigantische zeereptielen schrikbarender dan welke T-Rex ook: alles werd geregistreerd in de lagen afzettingsgesteente dat zich uitstrekt over een 150 kilometer lange kustlijn. De Jurassic Coast staat voor 185 miljoen jaar aardse geschiedenis. Een goede plek om íets van dit prehistorische nalatenschap te vatten is The Etches Collection, dat de vondsten van één man op één plek tentoonstelt. Maar ga vooral ook zelf je geluk beproeven. Wie aan ‘fossil hunting’ wil doen, boekt voor de grootste slaagkans het best een geleide toer. Hou er rekening mee dat deze activiteit afhankelijk is van het getij.

Fotomodellen

De Jurassic Coast grossiert naast oerverhalen ook in woeste schoonheid. Twee van Dorsets meest gefotografeerde plekken liggen er op een steenworp van elkaar. Durdle Door is een forse kalkstenen boog die een doorkijk naar de horizon biedt. Volg je het South West Coast Path oostwaarts, dan kom je na twee kilometer magnifieke uitzichten bij Lulworth Cove, nog zo’n parel. Het is duidelijk dat Engeland en Noord-Frankrijk lang geleden aan elkaar vastzaten – al vloeide meer blauw hierheen.

Devon

Veldkeuken

Riverford Field Kitchen schotelt een uniek concept voor. Het is veeleer een moestuin met restaurant dan andersom. Verse kruiden, zeldzame groentesoorten, blozende bessen: alles wat er groeit, belandt op het bord. Ook uniek: iedereen wordt op hetzelfde tijdstip genodigd, je eet samen met andere gasten en alle tafels worden tegelijk bediend. Er is één menu, dat dagelijks wisselt en waarin groenten de hoofdrollen vertolken. Op het einde van de maaltijd wacht een buffet met huisgemaakt zoets. Het is een heerlijke plek, met royale schalen voedsel, verse bloemen op tafel en een gemoedelijke sfeer. Weet dat men kartonnen boxjes uitdeelt om restjes mee naar huis te nemen. Ook dat is deel van de charme.

Sprookjesbos

Bijna duizend vierkante kilometer stugge heide overlapt Devons binnenland. Dartmoor biedt prachtige glooiende tableaus in zachte schakeringen, geborduurd met stenen muurtjes en bevolkt door wilde pony’s en uitgelaten schapen. Het nationaal park kent vele gedaanten. Zo is Wistmans Wood uit een sprookjesboek gescheurd. Van ver lijkt het niet meer dan een schaduw die zich aftekent in het sobere landschap, maar middenin is het een grillig kluwen van takken, bedekt met fluwelig mos, geworteld tussen stenen die door reuzen werden neergelegd. Stap nadien zeker even binnen bij hotel-restaurant Two Bridges, waar je in een nostalgisch chic decor een trio biertjes uit Dartmoors eigen brouwerij kunt proeven.

Cornwall

Hartendief

Het vissersdorp Port Isaac ligt, geborgen door groene heuvels, knus tussen twee zeearmen. In het haventje dobbert een handvol boten. Het leuke aan dit soort ‘hoefijzerdorpen’ is dat je ze van elke kant van de baai kunt bewonderen. Let wel op, je dreigt hier je hart te verliezen!

De grand lady

Met haar brede stranden, de aanwezigheid van een Tate-galerie en een ambiance die al eeuwen kunstenaars aantrekt, schittert St Ives als de ‘grand lady’ van Cornwall. Leuk is om naar de badstad te sporen vanuit St Erth. Het maakt niet alleen dat je vlot je auto kwijt kunt, je geniet ook tien minuten lang van een van ’s lands meest pittoreske treinritten. Een snoepreisje dat eindigt vlak bij Porthminster Beach, waar het goudgele zand lonkt.

Postkaartplaatje

Elke bestemming in de gps voert door bucolische landschappen, langs charmante woonhuizen en onder voor het decor gecaste bomen door. Alleen kan het op die pittoreske weggetjes weleens krap worden. Straten zijn vaak maar één voertuig breed. Zo ook richting Prussia Cove, een verborgen baai in Cornwalls voetzool. De geprangde rit wordt op het eind echter gezalfd met een postkaartplaat. Het azuurblauw blijft in deze contreien verrassen.

Spektakel gegarandeerd

Kynance Cove op het schiereiland Lizard trakteert op surround spektakel. Bij laagtij komt hier een aantal meters strand bloot te liggen; bij hoogtij echter snijdt het water de shortcut naar de strandbar af. Van een stralende hemel en lustig kabbelend stroompje tot wild beukende golven en een grijze nevel voor extra dramatiek: Moeder Natuur in primetime.

Tableaus vivants

Lansallos Beach vind je aan het eind van een weelderig begroeid pad. Het is een rustige, beschutte baai met in het midden een smalle richel als natuurlijk uitkijkpunt. Even verderop tref je het alleraardigste dorpje Polperro. Kleurrijke cottages, een paar pubs zoals je ze in Engeland hoopt aan te treffen en snel stromend water dat zich langs en onder de smalle straten haast tot het ingebakerde haventje. Ooit werd hier bij dageraad veel vis aan land gebracht, en in het schemerdonker brandewijn en tabak gesmokkeld. Het dorp kan verlaten lijken, maar achter de pubdeuren gonst gezellig geroezemoes.

Niet te missen: Eden Project

Cornwall Devon  Cornwall Devon

Niet zomaar een botanische tuin. Eden Project is een uniek kassencomplex, opgebouwd in de krater van voormalige kleiputten met een grootte van wel dertig voetbalvelden. In het Regenwoud Bioom – ’s werelds grootste serre! – valt de warmte en vochtigheid zo onverwacht, dat iedereen prompt jassen en truien uittrekt. Je leert er over rubber en palmolie, ontdekt hoe wolken en regen ontstaan en wandelt tussen de boomtoppen. Je zet je reis verder langs Afrika, Australië en Californië in de Mediterrane Bioom. Buiten vind je prachtige tuinen vol slingerende paadjes, groene tunnels en creatieve constructies. Een leuke, leerrijke daguitstap voor het hele gezin.

£ 28.50/volwassene, £ 75/gezin, edenproject.com

Praktisch

Erheen Wij kozen de Eurotunnel om het Kanaal over te steken. Met tot vier vertrektijden per uur en slechts 35 minuten reistijd spoor je vlot vanuit Calais naar Folkestone. Prijzen vanaf € 119, voertuig en passagiers inclusief.

Ter plaatse De wegen zijn echt smal. Hou daar rekening mee, zeker als je met een breder voertuig op pad gaat. Op veel plaatsen moet je parkeergeld betalen. Je hebt maar beter wat cash bij. Vaak is parkeren gratis voor wie lid is van de National Trust. Een lidmaatschap loont vaak de moeite.

Toeristische info visit-dorset.com, visitsouthdevon.co.uk, visitcornwall.com

Goed verzekerd Met een Multipakket verzeker je je voertuig én je bagage met daarbovenop een annulatieverzekering, vanaf € 421 voor het hele gezin.

Vorig artikelEen weekendje leven zoals in 1919
Volgend artikelJullie kozen de 3 mooiste wandelroutes van het land