Onze tips in Zeeuws-Vlaanderen ZeelandKarl Bruninx

Je hoeft de kaart maar vijf seconden te bekijken om te snappen waarom Zeeuws-Vlaanderen een innigere connectie heeft met Vlaanderen dan met de rest van Nederland. De regio is gevangen tussen het water en zijn onderburen. Willen of niet, de Zeeuwen zitten met ons opgescheept. Wij gingen gluren bij de buren!

1. Spring de fiets op

Zeeuws-Vlaanderen is de geografische uithoek van Nederland. Eén die weliswaar over vele troeven beschikt. Eenzame, uitgestrekte stranden, eindeloze polders en her en der een fijn etablissement. De kust zonder de tierlantijnen of hoogbouw. En de Panoramaroute doorkruist al dat moois. Deze knooppuntenroute van 39 km volgt het kustfietspad en trakteert je voortdurend op vergezichten over de Westerschelde en de Noordzee.

 

2. Lieflijk logeren in Zeeuws-Vlaanderen

Lief Huisje Zeeland in Waterlandkerkje en Bakhuisje Zeeland in Schoondijke zijn twee zalige stulpjes, telkens voor twee, die met veel aandacht en liefde werden ingericht en allebei gezegend zijn met een eigen look én een fotogeniek alleenstaand bad. De perfecte nestjes voor wie zich even in een cocon wil onderdompelen. En doordat je niet pal op de kustlijn zit – vanuit Bakhuisje is het een kleine 3 km naar zee – verblijf je hier tussen de locals. Eigenares Iske is ondertussen zowat een bekende Zeeuwse en weet precies waar je moet zijn.

 

3. Cruisen naar Vlissingen

Hop op de Westerschelde Ferry en maak een extra ommetje naar Vlissingen. Fietsers betalen € 8,90 voor een retourtje.

4. Koffietijd

Koffiehuis en lunchstek Lief Lies betrekt de gelijkvloerse etage van die indrukwekkende en gloednieuwe Pharos Residence. Een miljoenenproject dat Breskens Ibiza-allures schenkt. In de hoek van deze heldere plek vind je een concept store met spullen waarmee je perfect zonder kunt maar waarvan je plots toch heel hebberig wordt.

 

5. Op de rem bij de Waterdunen

Dit nieuwe natuurgebied in Zeeuws-Vlaanderen, geboren in 2022, leeft op het ritme van eb en vloed, waardoor het landschap van schorren, kreken, zand- en slikplaten er elk uur anders uitziet. Goed voor 19 km wandelpad, 3 wandelroutes en 4 vogelkijkhutten.

 

6. Brunchen bij Pine House

Pine House is de ontbijtstek van het Strand Hotel waarin enkele van Sergio Hermans projecten huizen. De brunchplek zit niet in het hotel zelf, maar is te vinden op de boulevard en daardoor ook vlot toegankelijk voor wie er niet logeert. Een aanrader voor wie écht goed wil brunchen in een zeer stijlvol decor.

 

7. Pauzeren in strandtenten

De strakke strandtent Moio Beach pakt uit met gigantische raampartijen en is iets hoger gelegen, waardoor je geniet van een bevoorrecht uitzicht. Wat verder wacht DOK14, vier jaar geleden nog verkozen tot beste strandpaviljoen van Nederland. Op het menu pronkt de bisque van ’t Vlasbloemeken, te vinden in het Zeeuwse Koewacht en goed voor een Michelinster.

 

8. Verdrinken in de Zwarte Polder

Dit natuurgebied ontstond eigenlijk al in 1802, toen brak de dijk door. Het land dat verloren ging, werd nooit meer helemaal ingepolderd en zo ontstond een bijzonder gebied dat zich twee eeuwen lang op zijn eigen tempo kon ontwikkelen. Met zeewater dat in- en uitstroomt en tot een zeer gevarieerde plantenmix leidde. Maar liefst 228 soorten worden hier opgemerkt. Van lamsoor en zeekraal over gesteelde zoutmelde en laksteeltje tot duizendguldenkruid dat ’s zomers voor een paarse gloed zorgt.

9. Paalhoofden tellen

Al 500 jaar beschermen paalhoofden de Nederlandse dijken. De palen zijn steevast van Europese eik, zo’n 4 meter lang en 20 cm breed en gaan gemiddeld 20 jaar mee. In heel Zeeland vind je er 200, Zeeuws-Vlaanderen telt 40 exemplaren.

 

10. Ommetoertje Groede

Op het charmante dorpsplein van Groede wacht Fonteyn, een warm koffie- en lunchadres met allerlei huisgemaakte lekkernijen. Van versgedraaid ijs over vingerlikkende chocoladetaart tot high tea. Wat verder vind je het Brouwerslokaal, gevestigd in het turnlokaal van het schooltje. Nu een eet- en proeflokaal met eigen brouwerij dat vooral werkt met lokale producenten.

Vorig artikelVAB-menu: driegangenmenu bij Fortuin in Kontich voor € 50
Volgend artikelGetest: de nieuwe MG4