Tips voor uitstapjes in Wallonië© WBT - Denis Erroyaux

Nu we elke vierkante centimeter in onze eigen buurt al grondig verkenden, is het tijd om onze horizon te verruimen. En dat kan ook zonder vliegtuig. In eigen land vind je tal van plekken die verrassen en imponeren. Daarom brengen we gedurende twee weken onze top 66 om die staycation boeiend te houden. Als waardige afsluiter: de 18 musts van Wallonië!

1. Kuren in Spa

Spa

Spa is onlosmakelijk met zijn thermen verbonden. Dit is dan ook een kuuroord met historie. De thermen verhuisden door de jaren heen en kijken vandaag op de stad neer. Verscholen in het groen van de Hoge Venen die de ijzerhoudende bronnen van water voorzien. Goed voor 800 m² binnen- en buitenzwembaden. 33 graden, gevuld met mineraalwater en gezegend met een enorme glazen koepel waardoor je al zwemmend geniet van het uitzicht op het park van de Thermen.
thermesdespa.com

2. Proeven van vrome kazen en bieren

Maredsous

In een van ’s lands mooiste abdijen bewonder je die imposante kloosterarchitectuur en proef je van die beroemde Maredsous kazen en bieren. De abdij werd opgetrokken in 1872, een gids neemt je mee naar de monnikentuin, de begraafplaats en het kaasmuseum, maar je kunt ook in je eentje in die uitgestrekte abdijtuinen struinen of je kroost loslaten in de speeltuin. En daarna een boterham met kaas en een triple, s’il vous plaît!
tourisme-maredsous.be

3. De citadel beklimmen

Namen en Dinant

De citadel van Namen is goed voor 2000 jaar geschiedenis, 80 hectare en 5 wandelroutes. Uitzonderlijk erfgoed dat je al klimmend en dalend ontdekt terwijl je je vergaapt aan de vele vergezichten. In Dinant wacht nog zo’n klepper. Deze citadel, opgetrokken op, tegen en in een rots, was in augustus 1914 het decor van hevige gevechten tussen Franse en Duitse troepen. 100 jaar later brengt een geluidsgang je naar bunkers waar een boeiend parcours je de sleutelmomenten van die eerste oorlogsweken laat herbeleven.
citadellededinant.be, www.ville.namur.be

4. The Big Five spotten in de Grotten van Han

Han-sur-Lesse

Slapen in de bomen en vanuit je zwevend bed oerossen, wilde paarden en Europese bizons spotten. Het kan in de boomtenten van de Grotten van Han. Het unieke zicht op die uitgestrekte vlakte krijg je er gratis bij. ’s Avonds maak je samen met een ranger een ommetje in het uitgestorven park, vlak voor het slapen gaan, zie je hoe koppig oerossen zijn en zodra je wakker bent, kom je opnieuw ogen te kort. Bovendien blijft het park nog enkele uren zalig leeg en ontbijt je met zicht op die wilde natuurpracht. Natuurspektakel vanop de eerste rij.
grotte-de-han.be

5. Spetteren onder de Watervallen van Coo

Stavelot

De Watervallen van Coo mogen dan niet ’s werelds grootste watervallen zijn, in eigen land zijn ze wereldberoemd. De blikvanger van Stavelot en de basis van Plopsa Coo. Goed voor een hele dag vertier.
tourismestavelot.be

6. Eilandhoppen

Ile d’Yvoir

’s Lands enige toeristische eiland is alleen per boot bereikbaar. De kleintjes plonzen terwijl de groteren zich neervlijen in het gras. Zand komt er niet aan te pas. En schijnt de zon te fel, dan kun je een elektrisch bootje huren, kajakken of opteren voor een frisse waterfiets.
iledyvoir.com

7. Dagenlang hiken

La-Roche-en-Ardenne

De Transardense route doorkruist de Ardennen, telt 160 bewegwijzerde km en 7 fases. De tocht wordt als één van de mooiste wandelingen van België beschouwd. Doorspekt met Ardense bossen, tal van valleien en een bombardement van feeërieke landschappen. Wie er zich liever niet te voet aan waagt, kan opteren voor de fiets, mountainbike of zelfs auto.
gta.be/transardennaise

8. Nostalgie in het Museum voor Natuurhistorie

Doornik

In dit Museum voor Natuurhistorie word je ondergedompeld in een andere wereld. Je flaneert door het curiositeitenkabinet, vergaapt je aan het tweehoofdige kalf en misschien werd er wel net een schildpadje geboren. Geen gedrum, geen dure tickets. Wel tijd en plaats zat om elk detail, van de opgezette giraf tot de levende Jamaicaanse boa, uitgebreid te bestuderen. Zo zalig kan een provinciestad zijn.
tournai.be

9. Op avontuur in Durbuy

Durbuy

Het ‘kleinste stadje ter wereld’ mag dan al zeer populair zijn bij Vlamingen, je loopt er niet altijd over de koppen. Ga op een weekdag en geniet met volle teugen van de vele troeven. Een hotelklassieker met hip restaurant, fijne boetiekjes en genoeg groen om uren in te verdwalen. Avonturen beleef je volop in Adventure Valley. Met de via ferrata bijvoorbeeld die je na een hartverlammende klim in het ijle laat stappen. Er zijn ook ziplines, pamperpalen, kippenvel glijbanen en een compleet challenge park. Het kleine geweld beschikt over een speelplein waar ze al die manoeuvres in miniformaat uittesten.
durbuytourisme.be, adventure-valley.be

10. De Leeuw van Waterloo beklimmen

Waterloo

Na 226 treden zie je het panorama dat zich in 1815 voor Napoleon ontvouwde. Toen gevuld met 300.000 mannen uit 7 naties die hier tegen elkaar streden. De afloop is gekend. In het aanpalende museum ervaar je hoe het er op dat slagveld aan toe ging. Compleet met gejoel, geschreeuw en gebulder.
waterloo1815.be

11. Onderduiken in de Grotten van Hotton

Hotton

Dit betoverende circuit van onderaardse heuvels ontstond dankzij een ondergrondse rivier die vandaag nog steeds klatert. De grotten staan geklasseerd als ‘Patrimoine Naturel Exceptionnel de Wallonie’ en werden door Michelin met twee sterren bedeeld.
grottesdehotton.be

12. Varen met la Navette Fluviale

Luik

Klein en groot, iedereen wil stiekem weleens kapitein spelen. Een goed begin is la Navette Fluviale, geen toeristenboot maar een goed draaiend pendelexemplaar dat je vlotjes van de ene kant van Luik naar de andere brengt, en dat voor geen geld.
navettefluviale.be

13. Eindeloze waterpret in les Lacs de l’Eau d’Heure

Boussu-Lez-Walcourt

De meren van l’Eau d’Heure vormen het grootste merengebied van België. 600 hectare meren, 600 hectare bossen, 600 hectare weiden en 70 kilometer oevers. Vijf van die immense meren zijn bestemd voor diverse watersporten. Actievelingen komen hengelen, duiken, kajakken, zeilen, surfen of waterfietsen. Mag het écht snel gaan, reserveer dan een jetski of doe al waterskiënd je ding. Bekomen kan in de bewaakte zwemzone of aan het strandpaviljoen. Bij slecht weer brengt het Aquacenter soelaas. Goed voor 7500 m² indoor waterpret. Genre waterkanonnen, reuzenjacuzzi en glijbaanvertier.
lacsdeleaudheure.be

14. Googelen in Mundaneum

Bergen

Lang voor Google en Wikipedia was er het Mundaneum, een oord dat alle kennis van de wereld wou verzamelen. Het leidde tot 6 km archieven en 18 miljoen fiches
mundaneum.org

15. De Provence vinden

Thuin

Dit middeleeuwse vestingstadje aan de Samber heeft een rots ingepalmd en is postkaartperfect. Op de flanken van Thuin pronken immers hangende tuinen met Babylonische proporties. 200 terrastuinen gebouwd op plateaus en netjes omzoomd met zandstenen muurtjes. Die lokale zandsteen houdt de warmte vast, waardoor terrastuinen heel zuiders aanvoelen. Goed voor een eigen microklimaat en een eigen wijngaard. Logisch dus dat deze tuinen tot uitzonderlijk erfgoed van Wallonië gekroond werden. Al wie hier ronddoolt, waant zich even met vakantie.
www.thuin.be

16. Pret voor het hele gezin in Domaine de Chevetogne

Chevetogne

Op dit uitgestrekte domein van 550 hectare ben je dagen zoet. Een opsomming? 14 inventieve speelpleinen, een minigolf, romantische bootjes, kano’s, een kinderboerderij, een treintje, thematuinen, wandelpaden, een Hobbit-hut, Japanse pagoda’s, twee musea en tal van terrassen en restaurants om even te verpozen Misschien blijf je beter meteen logeren?
domainedechevetogne.be

17. De mijngeschiedenis induiken in Grand-Hornu

Hornu

In de 19de eeuw was de Borinage ’s werelds vierde economische macht. Het mijnencomplex werd nog voor 1830 opgetrokken en was uniek in zijn genre. De kolenmijn werd omringd door een arbeiderswijk van 450 woningen, met een school, een hospitaal, een bibliotheek, een danszaal en de nodige sociale controle. De huizen waren bijzonder comfortabel voor hun tijd. Ze telden drie slaapkamers en een koer met toilet. In 1954 sloot de site. De Borinage sukkelde in een diepe winterslaap. Ondertussen is de site gerestaureerd. Er kwam een museum voor hedendaagse kunst en in 2012 beloonde Unesco Grand-Hornu met zijn werelderfgoedstatus. Terecht, de plek beklijft meteen en je wordt moeiteloos gekatapulteerd naar de tijd van toen.
grand-hornu.eu

18. Klauteren door canyons

Viroinval

Onze eigen canyon. Dat is Fondry des Chiens; een grillige, diepe ravijn met claustrofobische spelonken, uilenjongen en wilde orchideeën. Dit ravijnachtige zinkgat is wel 100 meter lang, 20 meter diep en eeuwenoud. Zowat vierhonderd miljoen jaar om precies te zijn.
www.viroinval.be

Vorig artikelDe 10 musts van Vlaams-Brabant & Brussel
Volgend artikelReizen in tijden van corona, hoe verloopt dat?