Tips voor uitstapjes in de provincie AntwerpenMie De Backer

Nu we elke vierkante centimeter in onze eigen buurt al grondig verkenden, is het tijd om onze horizon te verruimen. En dat kan ook zonder vliegtuig. In eigen land vind je tal van plekken die verrassen en imponeren. Daarom brengen we gedurende twee weken onze top 66 om die staycation boeiend te houden. Vandaag: de 10 musts van Antwerpen!

1. Bewonder Antwerpen vanop een afstand

Antwerpen

Soms moet je een stap achteruit zetten om de dingen weer helder te zien. Op Linkeroever word je getrakteerd op een onevenaarbaar uitzicht op die Antwerpse skyline. En eens dat bezonken is, kun je, als was je een echte Antwerpenaar, de charmante voetgangerstunnel induiken om daarna cool en relax midden in de stad te arriveren. Smaakt naar meer? Zet dan koers naar het MAS, of het Museum aan de Stroom, en begeef je naar de wandelboulevard en het panoramadak. Kwestie van de stad vanuit nog een andere hoek te bekijken.

2. Picknicken op de Kalmthoutse Heide

Tips voor uitstapjes in de provincie Antwerpen
Mie De Backer

Kalmthout

De Kalmthoutse Heide is een van ’s lands oudste en grootste natuurreservaten. Grensoverschrijdend en goed voor 3750 hectare heide doorspekt met vennen en dennen. Tussen half augustus en half september bloeit die struik- en dopheide en kleurt de hele vlakte paars. Dit stiltegebied is tussen zonsopgang en zonsondergang vrij toegankelijk, beschikt over tal van wandelpaden en een heuse onthaalpoort, De Vroente, waar je kaarten en informatie vindt. Maar er is meer. Want wie ter plekke wil picknicken, kan een beroep doen op de Piknikfabrik. Zij leveren je picknick op diverse plekken in het natuurdomein.

3. Stilte vinden in het begijnhof

Lier

Lier mag dan wel niet over het grootste begijnhof beschikken, het is wel een van de charmantste. En, net zoals de rest van de collectie, Unesco-werelderfgoed. Deze stad in de stad werd opgetrokken in 1258 en is een tikkeltje kleurrijker, schever en flamboyanter dan wat we doorgaans gewend zijn. Geen identieke, witgekalkte huisjes, wel pastels à volonté, vensterbanken vol plastic bloemengeluk en oneffen kasseisteegjes. Niet afgelikt dus, wel zeer authentiek.

4. Proeven van een klassieker

Mechelen

Ook Mechelen heeft een begijnhof, een klein en een groot. En midden in die eeuwenoude stratenwirwar ligt al sinds 1369 brouwerij Het Anker verscholen. Befaamd dankzij haar Gouden Carolusbier en een van onze oudste brouwerijen. In het weekend kun je er binnenlopen, de rest van de tijd ben je welkom in de aanpalende brasserie. Of overnacht je liever in het eerste brouwerijhotel van België? Ontbijten met blik op de ontwakende brouwerij. Vergeet niet om ook even de Sint-Romboutstoren aan te doen. Eenmaal boven krijg je dankzij de skywalk een bevoorrecht uitzicht over de stad geserveerd.

5. Hiken in de modder

Land van Saeftinghe

In dat verlaten, mysterieuze grensgebied dat zich tussen België en Nederland uitstrekt, vind je het Verdronken Land van Saeftinghe. Het enige land ter wereld waar je zonder goed vastzittende gummilaarzen een vogel voor de kat bent. Een unieke plek waar je letterlijk uren kunt wandelen zonder een mens te zien. Je wroet je vooral een weg door de zuigende modder, wat voor hilarische taferelen zorgt. En dat in een filmisch landschap, met aan de horizon massieve kerncentrales, passerende tankers en het verlaten Doel.

6. Rust vinden in de Abdij van Postel

Tips voor uitstapjes in de provincie Antwerpen
Mie De Backer

Postel

Diep in de Kempen ligt de Abdij van Postel verscholen, en dat al sinds 1140. Toen vestigden de eerste norbertijnen zich hier. Nog steeds leiden ze een gemeenschapsleven. Samen met Westmalle en Orval is dit één van de enige abdijen die nog over een echte abdijkaasmakerij beschikt. En enkel Westmalle en Postel hebben daarvoor hun eigen veestapel. Daarnaast wordt er in Postel ook ginseng gekweekt en dat zonder het milieu te belasten. Vrij van drijfmest, pesticiden, herbiciden en insecticiden en onder meer te koop in de abdijwinkel. Wie stilte zoekt, kan ook blijven logeren in het bezinningscentrum, maar je bent net zo welkom om door de kruidentuin te slenteren of je te installeren op het terras van het aanpalende gasthof.

7. Luisteren naar de stilte in de Liereman

Tips voor uitstapjes in de provincie Antwerpen
Marc Driesen

Oud-Turnhout

In de stille Kempen ligt De Liereman, een gebied van meer dan 100 hectare bossen, heide en vennen. Hier grazen schapen, shetlandpony’s en wilde konikpaarden. Zes wandelroutes doorkruisen dit authentieke landschap.

8. Speuren naar verhalen in Wortel Kolonie

Tips voor uitstapjes in de provincie Antwerpen
James van Leuven

Hoogstraten

Ooit kwamen landlopers en bedelaars hier gedwongen thuis. In ruil voor onderdak bewerkten ze het land. Vandaag is Wortel Kolonie een groen stiltegebied. Meer dan 400 hectare statige bosdreven, open akkers, vennen, heiden en graslanden.

9. Heerlijk dobberen op de Kleine Nete

Retie – Grobbendonk

Tussen Retie en Grobbendonk vind je picknickbanken en aanlegsteigers bij de vleet, de plek om in een kajak of kano te hoppen en door de Antwerpse Kempen te kronkelen. Geen watervallen of kolken, wel heerlijke rust.

10. Kunst spotten in het Middelheimmuseum

Antwerpen

Wandelen in het groen en gratis genieten van maar liefst 215 kunstwerken in het Middelheimmuseum. Van 1900 tot vandaag. Onder bomen, langs paden, op het gras. Van Panamarenko tot Rodin.

Win een cadeaubon van A.S.Adventure!

Op vakantie in eigen land of ver weg? Met een cadeaubon van A.S.Adventure kun je veel. Haal een kleurrijke zonnebril in huis en je bent helemaal klaar voor een trip naar Alicantwerpen!