campings Frankrijk© Huttopia

Op vakantie naar het buitenland? Kamperen is een aantrekkelijke optie, omdat je makkelijk in je eigen bubbel blijft én veel tijd in de openlucht doorbrengt. Met zijn 7900 campings blijft Frankrijk ook deze zomer een logische keuze. Nicolas Dayot, voorzitter van de nationale Franse campingfederatie FNHPA, licht toe hoe de Franse campings nu georganiseerd zijn.

Zijn de coronamaatregelen op elke camping dezelfde?

De hygiëneregels zijn op nationaal niveau vastgelegd en gelden dus voor álle campings in Frankrijk. De belangrijkste zaken: de Franse afstandsregel bedraagt één meter en wordt ook op campings doorgevoerd. Daarnaast is er uiteraard voldoende aandacht voor hygiëne en desinfectie. De één-meter-regel heeft weinig invloed op tent- en camperplaatsen: die liggen op de meeste campings sowieso al voldoende verspreid. Huuraccommodatie (chalets, stacaravans e.d.) moet grondig verlucht en gedesinfecteerd worden. Bovendien moet er minstens 6 uur liggen tussen vertrek en aankomst van verschillende gasten.

Is het sanitair op de camping beschikbaar?

Alle faciliteiten in de sanitaire blokken – toiletten, douches, lavabo’s, wasmachines – zijn open, maar met respect voor de één-meter-regel. Dat betekent dat er soms minder lavabo’s of urinoirs beschikbaar zijn. In de sanitaire ruimtes wordt bovendien een circulatierichting aangegeven. De overheid raadt ook het gebruik van een mondmasker aan als je het gebouw binnengaat.

Zijn de zwembaden toegankelijk?

Ja, alle binnen- en buitenbaden, ook aquaparken met glijbanen, zijn open en mogen gebruikt worden volgens de één-meter-regel. Ook de capaciteit werd berekend: per persoon is er 4 m² voorzien. In een zwembadcomplex van 1200 m² mogen dus 300 mensen binnen. In de praktijk zal die maximumbezetting niet zoveel afwijken van de situatie vóór de coronacrisis.

Zijn de restaurants en winkels op de campings open?

Ja, winkels, supermarkten en restaurants op campings zijn open. Ook hier geldt: één-meter-regel respecteren én liefst een mondmasker dragen. Aan tafel in het restaurant of op een openluchtmarkt hoef je geen mondkapje te dragen.

Is er animatie voorzien?

Kinder- en tienerclubs mogen maximaal tien kinderen per keer opvangen of entertainen. Heel wat campings zullen dit oplossen door meer personeel in te zetten, zodat er meerdere groepjes van tien gevormd kunnen worden. De animatie voor volwassenen zal andere vormen aannemen: echte dansavonden zitten er niet in, maar er kunnen optredens zijn waarbij gezinnen op voldoende afstand aan hun eigen tafel zitten. Ook quizavonden, mobiele animatieteams die door de camping trekken of andere creatieve oplossingen zijn mogelijk.

“Reserveren is niet verplicht maar wel aangeraden, want veel vakantiegangers kiezen deze zomer voor het buitengevoel.”

Moet je je kampeerplaats of huuraccommodatie reserveren?

Reserveren is niet verplicht. Als je last minute beslist om met je tent of caravan naar een specifieke camping te rijden, is de kans groot dat je nog een standplaats vindt. Maar als je graag een stacaravan, chalet, ingerichte tent of boomhut wilt, kun je beter op voorhand reserveren. Deze zomer kiezen immers heel wat vakantiegangers voor het buitengevoel van een kampeervakantie. Daar zitten ook mensen bij die voor het eerst gaan kamperen, en zij logeren het liefst in kant-en-klare huuraccommodatie.

In welke regio’s in Frankrijk zijn de rustigste campings te vinden?

Meer Fransen dan gewoonlijk zullen hun vakantie in eigen land doorbrengen. Zij kiezen vooral campings aan de kust. Afgaand op de eerste reserveringen wordt het ook druk in de Provence, Jura, Aveyron, Hautes-Pyrénées, Lozère en Loir-et-Cher. Maar in de Ardèche en de Dordogne zal het waarschijnlijk rustiger zijn; voor een deel omdat er minder Britten naar Frankrijk zullen reizen. Ook op Corsica, in de Bourgogne, het oosten van Frankrijk en de campings rond Parijs wordt minder volk verwacht.

Meer informatie rond je reis naar Frankrijk deze zomer vind je op deze website en uiteraard in ons overzicht van de populairste vakantiebestemmingen.

Vorig artikelDe 10 musts van Oost-Vlaanderen
Volgend artikelDe 10 musts van Antwerpen