vakantieplannen

Onze vakantieplannen worden opnieuw concreter. We plannen vooral vakanties in eigen land, maar jonge gezinnen reizen ook naar de buurlanden en zelfs de rest van Europa.

Vlak nadat het nieuws bekendraakte dat we deze zomer opnieuw mogen reizen, voerde VAB een online enquête uit bij 8000 Vlamingen over hun vakantieplannen. Driekwart van de Vlamingen geeft aan nog geen vakantie gepland te hebben, of dat de oorspronkelijk geplande vakantie geannuleerd werd. Nu de grenzen opnieuw open gaan wordt er wel volop gedroomd, ten minste toch voor reizen in eigen land en binnen Europa.

 

Reisplannen
18-30 jaar
31-45 jaar
46-55 jaar
56-65 jaar
66-75 jaar
Op vakantie in eigen land
35%
35%
36%
39%
40%
Op vakantie naar een buurland
45%
49%
45%
47%
46%
Op vakantie naar een ander Europees land
38%
36%
33%
30%
29%
Op vakantie buiten Europa
7%
6%
5%
4%
4%

(sommige Vlamingen plannen meerdere reizen deze zomer)

België is een topper

Gemiddeld 39% van de Vlamingen zegt op vakantie te gaan of uitstapjes te willen maken in eigen land. Vooral de leeftijdsgroep van 56 tot 75 jaar reist binnen België. In eigen land heb je meer controle over de situatie, want corona is nog steeds niet volledig verdwenen. De plaats waar ze naartoe trekken, is in de loop der tijd wel gewijzigd. In april, toen het nog niet duidelijk was of we dit jaar zouden kunnen reizen, overwoog 42% van de personen die in eigen land wilden blijven vooral om naar de Belgische kust te trekken. De Belgische stranden boeten ondertussen lichtjes aan populariteit in, want dat percentage is gezakt naar 37%. Vlamingen kijken er nu vooral naar uit om ook andere plaatsen in Vlaanderen (51%) en Wallonië (42%) te ontdekken.

Italië en Spanje, die het hardst getroffen zijn door de coronacrisis, delen in de klappen, ten voordele van landen als Portugal en Oostenrijk.

Buurlanden boven

Bij wie naar het buitenland trekt, zijn vooral de buurlanden populair. 46% plant deze zomer een vakantie naar een buurland; Nederland en Frankrijk zijn daarbij het meest populair. Tijdens de coronamaatregelen geloofde slechts 14% van de Vlamingen dat ze nog op vakantie zouden kunnen gaan naar een Europese bestemming, maar nu het mag, dromen toch 3 op de 10 ervan. Italië en Spanje, die het hardst getroffen zijn door de coronacrisis, delen wel in de klappen, ten voordele van landen als Portugal en Oostenrijk. Bij 14% van de Vlamingen is de vrees voor corona nog heel erg aanwezig. Zij geven aan zeker niet te zullen reizen deze zomer of zelfs pas wanneer er een vaccin komt. Bij de 66- tot 75-jarigen is dat aantal, met 20%, nog groter.

Zo is de situatie in jouw vakantieland

Wie deze zomer op vakantie gaat, is maar beter op de hoogte van de recentste coronamaatregelen ter plaatse. Check daarom de situatie zeker nog eens vlak voor je vertrek. Voor de belangrijkste bestemmingen heeft VAB alvast een overzicht gemaakt van de geldende maatregelen per land.

Vorig artikelZomerplannen? Bestemming: eigen land!
Volgend artikelChevrolet Monza, uit het stof herrezen