Boulogne-sur-MerFoto's: Karl Bruninx

Wimereux en Wissant – vlak over de grens met Frankrijk – mogen dan zeer populair zijn bij landgenoten, grote broer Boulogne-sur-Mer wordt vaak over het hoofd gezien. De stad oogt immers wat bruut en komt met een handleiding. Maar wie de moeite doet om te klimmen, ontdekt een elegante, ommuurde ‘vieille ville’ en dankzij de constante aanvoer van verse vis eet je hier altijd op sterrenniveau. 10 tips!

1. Ontdek de oude stad

De chique bovenstad van Boulogne-sur-Mer, ‘la vieille ville’, lijkt in niets op die volkse benedenstad aan het water. Binnen die hooggelegen 12de-eeuwse stadskantelen gaat immers een andere wereld schuil. Een die bestaat uit elegante stadspaleizen, hobbelige kasseisteegjes, een eeuwenoud omwald kasteel, een belfort, een basiliek en een immense crypte. Een poëtisch plaatje of een stad binnen de stad. Ommuurd, met flaneerpromenades boven op die muren en dus van het nodige historische groen voorzien. Een plek met 2.000 jaar geschiedenis.

 

2. Ga ondergronds

De basiliek Notre-Dame van Boulougne-sur-Mer is al behoorlijk groot, maar ondergronds moet je echt superlatieven uithalen. De immense crypte was het werk van een priester zonder architectendiploma, maar met ambitie. Vandaag is ze goed voor 1.400 m² oppervlakte en 4.000 m² perfect uitgelichte muur- en plafondfresco’s die zowel de sacramenten als de deugden illustreren. Handig in tijden van ongeletterdheid. Het maakt de crypte groter en imposanter dan de basiliek. Bovendien krijg je de uitleg overal netjes in het Nederlands geserveerd.

 

3. Steek over naar Capécure

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de wijk aan de overkant van de havengeul hevig gebombardeerd en daarna niet meer heropgebouwd. De stad besliste om aan die kant van het water voortaan alle havenactiviteiten te centraliseren. Hier wordt er gewerkt, daar gewoond. Die breuk tussen economie en leven houdt stand. Dit is een industrieel niemandsland aan zee, met scheepswerven, de visveiling, de visverwerkende industrie en alles wat ermee samenhangt. Een plek waar vissers en werkmensen op elk uur van de dag aan de slag zijn.

4. Lunchen met de vissers

Le Chatillon in Boulogne-sur-Mer opent al sinds de jaren 50 op weekdagen om 4.30 of 5.30u, op zaterdag kun je vanaf 6u aanschuiven. Hier wordt uitsluitend met verse, lokale vis gewerkt en zo groeide deze no-nonsense visbarak uit tot een verborgen karakterparel. Op maat van al wie graag waar heeft voor zijn geld en weinig nood aan tralala. De sfeer bleef al die tijd intact, dus komen lui in kiel, moe gewerkte vissers en dokwerkers nog steeds hun broodje halen. We kozen voor de Max Fish, een heerlijke burger van witte vis met verse frietjes en dragonmayonaise. Een vingeraflikkend festijn dat amper € 8,50 kost en je even het idee geeft dat je ingeburgerd bent.

 

5. Broodje kreeft

La Poissonnerie Gourmande is ook te vinden in Capécure. Het etablissement is tot de nok gevuld met verse vis, met daarnaast nog een resem huisbereidingen, van pokébowls over een taartje van zalm en wasabi tot de plat du jour. Alles is mee te nemen of ter plekke te verorberen. Dé publiekstrekker is de lobster roll: een zalig briochebroodje met kreeft. Ook beschikbaar als crab roll of shrimp roll.

6. Shoppen op de vismarkt

Wat verder meren de vissersboten aan en wordt de vangst meteen ingeladen of ter plekke verkocht in een van de houten keten. Hier stallen de lokale vissers hun vers gevangen marchandise uit en een uithangbord maakt duidelijk met wie je te maken hebt: met een ‘artisan pecheur’ of een commerçant. Die laatste heeft geen eigen boot, maar slaat zijn vis wel in bij lokale vissers. En allemaal etaleren ze hun waar op ijs: sint-jakobsnoten, gigantische tongen en krabbenpoten.

 

7. Flaneren naar Nausicaa

Nausicaa is goed voor 10.000 m³, bijna 60.000 dieren, een doorschijnende tunnel van 18 meter, een kloof van 7,5 meter en glaspaneel dat wel 20 meter lang en 5 meter hoog is. Het grootste aquarium van Europa, jawel. Tussen Nausicaa en de Pont Marguet strekken zich sierlijke kaaien uit. Het gebied rond het aquarium werd compleet heraangelegd en heeft met zijn vele lig- en zitbanken bijna Barcelona-allures. Steppen, chillen, aperitieven, je waant je in een of ander zuiders oord.

8. Gastronomisch smullen

Hotel, sterrenrestaurant én huis van vertrouwen La Matelote laat je gastronomisch genieten met zicht op Nausicaa en is betaalbaar ondanks zijn status. Verfijnde, originele gerechten waarin vis van lokale vissers de hoofdrol speelt. En de reusachtige citroensoufflé is een festijn op zich.

 

9. Goed gelogeerd

Wij logeerden in Boulogne-sur-Mer in het gezellige L’Enclos de l’Evêché, een stadspaleis met afgesloten binnenkoer die grenst aan de stadsmuren. Midden in de oude stad dus. Van hieruit zit je zo op die groene promenade rond ‘la vieille ville’. Je auto kun je op de aanpalende, gratis parking achterlaten om Boulogne verder te voet te ontdekken.

10. Klifwandelingen

Vanuit Le Portel, het kleine vissersgehucht naast Boulogne-sur-Mer, zet je op de kliffen koers naar Equihen en waan je je achtereenvolgens in Bretagne, Schotland en de Caraïben. Een wondermooi woest wandeltracé dus. Ga je de andere kant op, richting Wimereux, dan beschik je over een gloednieuw wandelpad. Aansluiten doe je makkelijk vanuit het stadscentrum. Opgepast, dit is niet le plat pays. Nijdige klimmetjes, scherpe dalingen. Zo gaat dat als je kliffen bedwingt. Maar de zeezichten zijn onevenaarbaar en de horizon verandert voortdurend. Op mooie dagen zie je zelfs Engeland liggen.

 

Nog meer leuke plekken om te bezoeken vlak over de grens

7 authentieke tips in Sint-Omaars

Thuiskomen in Frans-Vlaanderen

5x uitwaaien aan de Opaalkust

Vorig artikelKlimmen in eigen land
Volgend artikelGetest: de nieuwe Opel Astra