Barak de Vinck

Als unieke ervaring kan een verblijf in Barak de Vinck wel tellen. Het hedendaagse comfort én jachtige leven laat je achter aan de oprijlaan. Welkom in 1919.

Na de Eerste Wereldoorlog stond in de omgeving van Ieper nog nauwelijks iets recht. Eén van de eersten die terugkeerde, was baron de Vinck, burgemeester van Zillebeke. Hij bouwde in 1919 een noodwoning en die staat er nog steeds. Je verblijft in Barak de Vinck zoals de baron dat honderd jaar geleden ook deed.

Teletijdmachine

Barak de Vinck is een ware teletijdmachine. Met grote zorg heeft gastkoppel Niek en Ilse voorwerpen uitgezocht die in 1919 voorhanden waren. Het plaatje klopt compleet. Wie honderd jaar onder een steen heeft geleefd, zal het verschil nauwelijks merken. Binnenkomen en het licht aanknippen? Helaas… Elektriciteit was er niet. Een douche nemen in de badkamer? Jammer… Daar was nog geen sprake van in 1919. Logeren in de barak doet je stilstaan bij de overdadige luxe waarin wij nu leven.

De voorwerpen uit 1919 zijn met zorg uitgezocht. Het plaatje klopt compleet.

Je eigen bonen malen

’s Morgens steek je de kachel aan voor koffie, waarvoor je de bonen net zelf maalde. Die geur! Het vraagt allemaal wat meer tijd, maar net dat maakt het zo rustgevend. Je kúnt de dingen gewoon niet sneller doen. De dag verloopt zoals hij zich aanbiedt. Hier moet je niet komen aandraven met een propvol schema dat in een strakke tijdspanne moet worden afgewerkt.

Alles vraagt wat meer tijd, maar net dat maakt het zo rustgevend. De dag verloopt zoals hij zich aanbiedt.

Een badje pakken

Klinkt allemaal wat spartaans? Nee hoor. Je kunt jezelf ook verwennen. In de voorraadkast zit alles om pannenkoeken of cake te bakken. Wie water oppompt en de kachel vol potten en ketels zet, kan de tinnen wasteil vullen en een badje pakken in de grootste badkamer van de Westhoek: het uit de kluiten gewassen grasveld voor de barak. ’s Avonds nog een spelletje spelen? Bij kaarslicht is dat supergezellig. En voor wie het allemaal wat te veel wordt, is er nog altijd een nooddeur naar 2019. Open ze niet! Ga de uitdaging aan en blijf in 1919. Een onvergetelijke ervaring zal de jouwe zijn.

Praktisch

Adres

Bellewaerdestraat 3A, Ieper

Prijzen

Barak voor 4 personen: € 300 voor een weekend met 2 nachten. Open je de nooddeur naar het moderne gedeelte met hedendaags comfort, betaal je € 100 extra.

Reserveren

barakdevinck.be

 

Onze tips in de omgeving

Barak de Vinck ligt midden in het glooiende landschap van de Westhoek. De natuur ligt voor de deur, voor adrenalinejunkies is Bellewaerde letterlijk om de hoek en Ieper centrum ligt op 4 kilometer van de barak.

Trappen door de Westhoek

Lekker uitwaaien kan met een fietstochtje. Er zijn verschillende uitgestippelde trajecten, zoals de Ieperboogroute. Wij volgden de Vredesroute. Die is niet erg idyllisch, maar brengt je wel langs een stuk van de Ieperse vestingen, verschillende militaire kerkhoven en het Memorial Museum Passchendaele, waar je kunt ervaren hoe het leven was in de loopgraven.

De Groote Oorlog

De Eerste Wereldoorlog woedde in alle hevigheid in de Westhoek. Vlak bij Barak De Vinck liepen zelfs de loopgraven. Wat meer leren over de Groote Oorlog is dus een must. Dat kan in het In Flanders Fields Museum in Ieper, waar je een volledig overzicht krijgt van het verloop van WOI, de aanzet, de miserie, de gruwel. Wil je specifieker weten wat er in de buurt van Ieper gebeurd is, dan is het Hooge Crater Museum iets voor jou. Je wordt er overstelpt door een immense verzameling oorlogsmateriaal. Pik ’s avonds om 20 uur ook een keertje The Last Post mee aan de Menenpoort in Ieper.

Het Nieuwe Zilveren Hoofd

Lekker eten in een trendy kader? Vader en dochter Desmit kozen een authentiek pand uit om hun droom te realiseren: samen een zaak opstarten. Het Nieuwe Zilveren Hoofd is smaakvol ingericht en is ideaal als je de op mekaar gepropte terrassen op de Ieperse Grote Markt te druk vindt (Rijselsestraat 49 – Ieper). Als chef-kok focust vader Xavier op de versheid van producten, terwijl dochter Merel met jonge flair de gerechten serveert. Sla zeker het dessert niet over!

Tips

Meer bijzonder logeren

Ontdek meer aparte logeeradressen: wij sliepen eerder in de duinen van Zoutelande, in een Slow Cabin op een geheime locatie, in les Cabanes de Rensiwez in de Ardennen, in een kartonnen huisje nabij De Biesbosch, tussen Limburgs Loof en hoog tussen de bomen bij Cabanes des Grands Chênes in Picardië.

Goed verzekerd 

Met VAB-Reisbijstand ben je ook verzekerd voor al je weekendjes weg. Vanaf € 88 per jaar of € 111 voor het hele gezin

Previous articleStaycation: beleef de zomer in eigen land
Next articleCornwall vs. Devon, woeste schoonheid