staycation

Je vakantiegevoel hoeft niet af te hangen van reizen en verre landen. Zomerse tochten, een magische omgeving, ongewone belevenissen… Dat kan toch gewoon in eigen land? Onze tips voor een staycation!

Staycation met de fiets

Met de fiets ontdek je altijd weer ander moois. Origineel is de Big Bang-route van 75 km tussen Leuven en Louvain-la-Neuve: die verbindt twee standbeelden van Georges Lemaître, grondlegger van de oerknal. Onderweg krijg je via QR-codes op 8 rustpunten extra info over de natuurkundige. In Centraal-Henegouwen hebben ze dan weer een nieuw fietsknooppuntennetwerk geopend: Vhello doorkruist 24 gemeenten via mooie, rustige wegen en brengt je ook naar belangrijke trekpleisters. Het nieuwe netwerk sluit aan op de fietsnetwerken in Picardisch Wallonië en Waals-Brabant.

Bootje varen

Met een boottochtje speel je toerist in eigen land. Ideaal voor een staycation dus! Bij VlotGent huur je een leuk vlot, aangedreven door zonne- en windenergie. Ook bij Dinant Evasion zijn er elektrische bootjes om op de Maas te varen. Liever relaxed met een groep mensen door de stad? Niet alleen in Brugge of Gent, maar ook in Mechelen zijn er rondvaartboten: Malinska toont je de stad vanop de Dijle. Pittig: tijdens een initiatie leer je deze zomer misschien zelfs zeilen op zee.

Cultuur in de openlucht

Dankzij Kunstzomer Leiestreek kun je tot 22 september beelden en ijzeren creaties van plaatselijke artiesten in de openlucht bekijken, vooral in Ingooigem en Tiegem, deelgemeenten van Anzegem. Laat je in Gent in het pop-upcafé Bijloke Zomerbar vanaf 15 augustus verrassen door ongewone concerten: filmische muziek, soloslagwerk, swingen van barok naar hedendaags…. En de Zomer van Antwerpen is aan zijn 25ste editie toe, goed voor veel theater en muziek, maar ook hun Zomerbar aan de Schelde is uniek: nog tot 1 september is dit een vakantieplek met kermisacttracties voor de kleintjes én internationale circusvoorstellingen.

TIP Meer zomerbars? Dit zijn onze favorieten!

Natuur op z’n Japans

Picknicken op een exotische locatie? Ga eens naar de Japanse Tuin in Hasselt. In dit prachtige park zijn er verschillende tafels waar je je eigen picknick mag opeten. Nog meer Japan beleef je met shinrin-yoku of een meditatief bosbad. Agentschap Natuur en Bos richtte in zes gebieden in Vlaanderen een natuuroase in met serene rustobjecten en korte wandellussen, waar smartphones en ander lawaai niet welkom zijn. In het Zoniënwoud, Heverleebos, Bosland, het Stropersbos en minder bekende gebieden.

Magische wereld

Wil je tijdens je staycation toch even naar een andere wereld reizen, dan moet je op recreatiedomein De Schorre in Boom de vaste wandelpaden verlaten. Vroeg of laat kom je zeven reuzentrollen uit recyclagehout en takken van de Deense kunstenaar Thomas Dambo tegen. Een heel ander soort magie beleef je tot 23 augustus op vrijdagavond in Mini Europe by Night: tijdens de nocturnes worden de minigebouwen sfeervol verlicht en om 23 uur is er vuurwerk.

Wijnfeesten

Ook in eigen land wordt prima wijn gemaakt. En daar horen opendeurdagen en wijnfeesten bij. In de weekends tussen 17 augustus en 8 september kun je op bezoek bij de wijnbouwers van het Hageland: tijdens (Sp)rankelend Hageland organiseren ze wandelingen, rondleidingen, proeverijen en ander leuks op hun domein. In de Westhoek worden de Heuvellandse wijnfeesten op 15 augustus in Kemmel gehouden. Met wijn- en eetstandjes in een mooi park.

Zomerzoektochten

Trek tijdens je staycation de wandelschoenen aan of spring op de fiets en volg een uitgestippelde route door Vlaanderen mét een opdracht in de hand, meestal een lijst met foto’s van elementen die je onderweg moet spotten. In de Westhoek fiets je op die manier tot eind augustus door Poperinge, Vleteren en Alveringem. In Koksijde kun je tot 15 augustus een wandelzoektocht uitproberen. Een jaarlijkse topper is de zomerzoektocht van het Davidsfonds, deze keer in Bilzen en Tongeren: met de fiets of de auto rijd je naar 3 à 4 stopplaatsen, waar je op een plaatselijk wandelparcours allerlei vragen moet oplossen. Er is ook een familieversie.

Zoektochten voor kinderen

Nog meer zoektochten op kindermaat: Schatten van Vlieg heeft 300 schatkisten verborgen op binnen- en buitenlocaties in Vlaanderen en Brussel rond het thema ‘smaak’. Klaar om heksensoep te brouwen of met choco te schilderen? Ook op enkele groendomeinen in Antwerpen zijn er zoektochten: in de Averegten in Heist-op-den-Berg volg je de avonturen van Alice, in Hertberg in Herselt help je de Reeënridder, in het Prinsenpark ontmoet je Suzie Sloddervos en in het Rivierenhof in Deurne is er een schattenjacht.

Vorig artikelGetest: BMW 3
Volgend artikelEen weekendje leven zoals in 1919