Bergen

Wie een culturele hoofdstad pas na haar culturele regeerperiode bezoekt, ontdekt een stad waar de rust hersteld is, maar die nog verder dobbert op dat elan. Onze favoriete tips in Bergen!

5x doen

1. The Passenger

Toen ‘The Passenger’ van Arne Quinze instortte, hield heel Bergen zijn adem in. Maar kijk, de houten constructie verrees en is vandaag nog steeds een must see.

2. BAM

Een heerlijk helder museum dat telkens met toptentoonstellingen uitpakt. Binnenkort bewonder je in BAM de werken van Niki de Saint-Phalle.

3. Ruelle César

Dit mansbrede steegje telt 80 trappen en leidt je moeiteloos naar het Belfort van Bergen. Een verborgen passage die uitmondt in een open park en je een weergaloos stadsuitzicht serveert.

4. Maison Losseau

In dit gerenoveerde art nouveauhuis regeert de perfectie. De voormalige thuis van advocaat Léon Losseau is vandaag het Henegouwse literatuurcentrum en een informatiecentrum waar je bijgeschoold wordt over art nouveau.

5. Le Grand-Hornu

Le Grand-Hornu is niet toevallig Unesco Werelderfgoed. De gerestaureerde site katapulteert je naar de grijze mijnwerkerstijd van toen. Een thematische fietsroute stuurt je vanuit Bergen naar de oude mijnwerkerswijk.

5x eten en drinken

1. MoMA

Een fijne koffieplek die draait op enthousiasme en sloten perfect gezette koffie. Installeer je aan het raam van MoMA en geniet van de passage.

2. Cocotte

Of la cantine moderne, geniaal in haar eenvoud. Elke week een nieuw menu in Cocotte, een bordje met drie voorgerechtjes en drie cocottes gevuld met hoofdgerechten waaruit je mag scheppen. En dat voor € 16.

3. Jèbneh

Twee broers uit Aleppo belandden in Bergen en openden er enkele maanden geleden hun eigen restaurant. In Jèbneh eet je voor geen geld onder meer falafel, baklava en bladerdeeglekkernijen gevuld met munt en kaas.

4. L’Envers

Met zo’n verfijnde maar toch betaalbare keuken hoeft het niet te verbazen dat L’Envers afgeladen vol zit. Bovendien kun je elk gerecht in voor- of hoofdportie krijgen. Reserveren dus, je zult het je niet beklagen.

5. Bravo

De beste osteria in de stad. In Bravo geniet je van pizza bianca of rossa in een heerlijk interieur.

Meer weten over Bergen?

Surf naar www.visitmons.be.

Tip

Ontdek ook de leukste adresjes van Luik!

Vorig artikelElektrische auto? Vraag nu een laadpaal in je buurt aan!
Volgend artikelDit is de nieuwe Peugeot 508