laadpaal

Wie thuis geen mogelijkheid heeft om zijn elektrisch voertuig op te laden, kan nu een publieke laadpaal in zijn buurt aanvragen.

We laden vooral thuis bij

Uit onderzoek bij netwerkbeheerders Eandis en Infrax blijkt dat elektrische voertuigen voor 10% worden bijgeladen via een publieke laadpaal, voor 20% op het werk en voor 70% thuis.

Laadpaal voor wie 100% elektrisch rijdt

Eandis en Infrax zetten dan ook sterk in op het voorzien van laadmogelijkheden, zowel thuis als op bedrijven. Wie wel een elektrische wagen heeft, maar geen oprit of garage om een laadpaal te plaatsen, kan nu een paal aanvragen via www.eandis.be/laadpaal-aanvragen of www.infrax.be/laadpaal-aanvragen. Volgens de Vlaamse regelgeving kan dat enkel voor wie met een 100% elektrische auto rijdt (geen hybride), thuis niet de mogelijkheid heeft om zelf op te laden en binnen een straal van 500 meter van zijn woning geen publieke laadpaal heeft.

Vlaanderen investeert in laadinfrastructuur

De mogelijkheid om een paal in je buurt aan te vragen, sluit aan bij het CPT of ‘Clean Power for Transport’-plan van Vlaanderen, waarbij er tegen 2020 serieus moet geïnvesteerd worden in een aangepaste infrastructuur met 20 stations voor waterstof, 300 CNG-stations en 7400 elektrische laadpunten. Concreet komt het erop neer dat er tegen 2020 in Vlaanderen 2500 publieke laadpalen (met meerdere laadpunten) bij moeten komen, waarvan minstens één in elke Vlaamse gemeente. Eandis en Infrax kregen van de Vlaamse regering de opdracht om de plaatsing van die publieke laadpalen te vergemakkelijken.

Vorig artikelFietsen met je kind? Dit zijn je opties!
Volgend artikelWat je niet mag missen in Bergen