Gran Canaria kerstvakantieFoto: Shutterstock

Uit cijfers van VAB-Reisbijstand blijkt dat we deze kerstvakantie weer vaker op vakantie trekken. Niet enkel naar de sneeuw, ook de zonbestemmingen scoren goed.

Vorige winter waren we beperkt in onze bewegingsvrijheid. Dit jaar zijn de regels anders en daar wordt duidelijk gebruik van gemaakt. Uit de VAB-Mobiliteitsbarometer bleek al dat 1 op de 3 Vlamingen die deze winter op wintersport gaan, kiezen voor de kerstvakantie. Dat tonen nu ook de cijfers van VAB-Reisbijstand aan: ten opzichte van 2019 noteerde VAB nu al een stijging van 20% van het aantal skiongevallen. Dat we nood hebben aan vakantie, blijkt ook uit het aantal zonvakanties dat de weken voor de kerstvakantie geboekt werd. Vooral Spanje en de Canarische eilanden zijn erg populair. Voor Spanje ziet VAB-Reisbijstand een stijging in oproepen van 4% in 2019 naar 21% dit jaar, de Canarische eilanden gaan van 4% naar 12%.

Nederland grote verliezer

Dichtbij merken we vooral een verschuiving van Nederland naar Frankrijk en Duitsland. Voor Frankrijk noteert VAB-Reisbijstand een fikse stijging van het aantal pechgevallen: 71% meer dan vorig jaar, maar ook 26% meer dan in 2019. Ook Duitsland is een populaire bestemming. Daar registreren we dubbel zoveel pechgevallen als vorig jaar. Nederland laten we dan weer links liggen: 60% minder pechgevallen dan in 2019 en 45% minder dan in 2020. Ook Oostenrijk daalt in populariteit. Door de strenge coronamaatregelen in dat land ziet VAB-Reisbijstand er een stuk minder pechgevallen dan verwacht: -58% ten opzichte van 2019.

 

Lees ook

Waarom een annulatieverzekering in deze tijden zo belangrijk is

Check de coronamaatregelen op jouw vakantiebestemming

Kan ik blijven rekenen op mijn VAB-Reisbijstand in coronatijden?

Vorig artikelDit moet je weten als je vanaf 1 januari de weg op gaat
Volgend artikelDit zijn dé verre bestemmingen om in 2022 te ontdekken