VeluweAdvertentie

Tijdens de herfst is het heerlijk genieten op de Veluwe. Fiets tussen kleurrijke bladeren, ga wild spotten en proef de heerlijkste gerechten in de bruisende steden en pittoreske dorpjes. Hier beleef je de herfst het best! Wij zetten de leukste tips op een rij.

Spot de Nederlandse ‘big five’

Op de Veluwe heeft het wild alle vrijheid. En met een beetje geluk zie je dat ook live, als je ermee oog in oog staat. De herfst is het ultieme moment om de Nederlandse big five te spotten: edelherten, wilde zwijnen, reeën, vossen en Schotse hooglanders. Bezoek een wildarena, boek een wildexcursie of ga mee op een spannende wildspeurtocht onder leiding van een gids. In Het Nationale Park De Hoge Veluwe worden regelmatig zulke excursies en wandeltochten georganiseerd.  

 

De smaak van de Veluwe

De Veluwe biedt eindeloos veel mogelijkheden op culinair vlak, van wild van eigen bodem tot verse streekproducten. Het wildseizoen is niet voor niets één van de belangrijkste culinaire seizoenen in Nederland. Proef smaakvolle stoofpotjes en wildgerechten bij De Waldhoorn in Otterlo, eet wild uit de ‘achtertuin’ bij Hotel-Restaurant De Echoput in Apeldoorn, ga op 29 oktober langs bij de Bockbier & Wild Dag in Heerde voor allerlei proeverijen of bezoek Brasserie Staverden in Ermelo voor een heerlijke diner bereid met seizoens- en streekproducten. Als je toch in Ermelo bent, ga dan zeker ook langs bij Bierbrouwerij De Uddelaer voor een speciaal biertje tussen de brouwketels. Liever zelf kokkerellen? Lokale wildproducten koop je bij Wildwinkel Leendert Houweling in Ede, op een wildfair of in de Parkwinkel van Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Laat het smaken!

 

Historische én hippe Hanzesteden

De Oude Wallen met hun schitterende bomen, de smalle steegjes, de keitjesstoepen en prachtige doorkijkjes maken van de vestingstad Elburg een sfeervolle omgeving waar het heerlijk wandelen is. Binnen de verdedigingswallen vind je meer dan 250 monumenten en 10 musea. 

Ga winkelen in de bijzondere boetiekjes en conceptstores in Harderwijk. Je treft in deze Hanzestad op de Vischmarkt maar liefst drie toprestaurants. Ga genieten bij ’t Nonnetje, Basiliek en Ratatouille. 

Het schilderachtige Hattem trok vroeger naast kooplieden ook veel kunstenaars. Zoals Jan Voerman, wiens wolkenluchten boven de IJssel je kunt bewonderen in het Voerman Museum. Breng daarna in de binnenstad een bezoek aan de authentieke smaakwinkeltjes en heerlijke restaurants.

 

Het mooiste fietsgebied van Nederland

De Veluwe is volgens velen het mooiste natuurgebied van Nederland. Pak de fiets en ontdek het zelf! Het mooie aan het fietsen in deze omgeving is de enorme diversiteit van het gebied. Het ene moment trap je over stuwwallen door de bossen of kom je over een open vlakte, het andere moment fiets je langs statige kastelen en oude Hanzesteden. Op de fiets beleef je de Veluwe in al haar facetten en onderweg heb je volop de mogelijkheid om heerlijk te ontspannen op een terrasje.

In de uiterwaarden van de IJssel in de gemeente Heerde ontdek je allerlei streekproducten met de ‘Streekproductenroute’ (50 km). Ga op zoek naar wild in de omgeving van Epe tijdens de ‘Wildroute’ (54 km), die door prachtige bossen en heidevelden voert. Fiets ‘Langs kastelen en landgoederen’ (55 km) door Nationaal Park Veluwezoom, dat bekendstaat om de uitgestrekte landgoederen, buitenplaatsen en kastelen die je er vindt.

 

Blijf je slapen?

Naast alles wat er te zien en te doen is op de Veluwe, is het ook erg fijn hier tot rust te komen. Neem dus de tijd en blijf een paar nachtjes logeren. Kies een gezellig huisje in een van de bungalowparken of ga voor de luxe van een hotel. Slaap lekker!

Meer inspiratie en tips vind je hier.

Vorig artikelGetest: Toyota Aygo X
Volgend artikelCenter Parcs tekent ‘nature trail’ uit in De Vossemeren