We gaan deze zomer massaal de auto nemen om op vakantie te gaan. De helft daarvan is niet van plan een essentiële check-up uit te voeren. VAB-Reisbijstand verwacht dan ook dat het zeer druk zou kunnen worden door veel pechgevallen.
Dat de Vlamingen deze zomer met de auto op vakantie gaan, is al duidelijk: 7 op 10 Vlamingen overwegen met de auto te reizen, bij de gezinnen met kinderen is dat zelfs 8 op 10. Dat blijkt uit een bevraging die VAB liet uitvoeren bij 2.000 Vlamingen. Vliegtuigvakanties worden dus voor het tweede jaar op rij massaal ingeruild voor een vakantie met de eigen wagen. Van de vakantiegangers die met de auto op vakantie zullen gaan, blijft iets meer dan de helft dichterbij huis: 33% blijft in België, 11% gaat naar Nederland, 8% trekt naar Duitsland. De andere helft zoekt het iets verder: 25% trekt naar Frankrijk, 13% naar Spanje en 8% naar Italië (de overige 2% trekt nog verder). Dit betekent dat zo’n 48% van de vakantiegangers die met de auto reizen, meer dan 500 km zal rijden. Volgens VAB is een groot aantal van deze reizigers daar niet goed op voorbereid. Slechts de helft van de Vlamingen kijkt de wagen na voor vertrek. Nochtans is dat aan te raden want hitte, een zwaar beladen wagen en een lange rit met files is dé cocktail voor pechgevallen.
Weinig ervaring met een verre autovakantie
VAB vroeg de Vlamingen die overwegen met de auto te reizen of ze dit in het verleden al gedaan hebben. Opvallend: 21% heeft dit nog nooit of slechts één keer eerder gedaan. Vooral de jongeren (18-24 jaar) gaan vaak voor de eerste keer met de auto op vakantie deze zomer. Wie weinig ervaring heeft, moet zeker stilstaan bij een aantal basisprincipes. Zo hechten velen weinig belang aan het inladen van de auto. Het is nochtans essentieel dat het gewicht in de koffer goed verdeeld is. Een auto kan maar een beperkt gewicht dragen. Een standaard gezinswagen heeft een laadvermogen van ongeveer vijfhonderd kilo. Je vindt deze informatie in het instructieboekje of op het gelijkvormigheidsattest. Ook het gewicht van de passagiers is in het laadvermogen inbegrepen. Fout of zwaar ingeladen wagens hebben een minder stabiele wegligging, daarom is het belangrijk het gewicht goed te verdelen over de linker- en rechterkant van de auto. Daarnaast verbruik je meer als je wagen te zwaar geladen is en kan de motor sneller oververhit geraken door te zware belasting.
Een korte check-up kan veel ellende voorkomen
We vroegen ook welke zaken de Vlamingen die overwegen met de auto op vakantie te gaan van plan zijn te controleren. Opvallend: 51% zal de bandenspanning controleren, slechts 38% de staat van de ruitenwissers. 10% van de bevraagde Vlamingen zal op vakantie vertrekken zonder iets te controleren. Dat is geen goede zaak, want door enkele essentiële zaken te controleren kun je vaak pech onderweg vermijden. VAB geeft daarom een aantal tips om pech onderweg te vermijden, op basis van de top-5 pechgevallen van vorige zomer.
1. Bandenpech voorkomen
Dit kan je vermijden door voor vertrek je bandenspanning en profieldiepte na te kijken en indien nodig je banden te vervangen. Bovendien beschikken steeds minder wagens over een volwaardig reservewiel, dus kijk voor vertrek zeker ook eens na over welk alternatief voor een lekke band jouw wagen beschikt.
2. Motorproblemen vermijden
Motorproblemen komen vaak voor doordat de koeling onvoldoende kan werken, zeker bij hete temperaturen. Controleer dus voor vertrek zeker het niveau van je koelvloeistof en pauzeer regelmatig (zeker elke 2 uur) om ook de auto even rust te gunnen. Parkeer je wagen in dat geval in de schaduw en leg een scherm voor je voorruit, om oververhitting van en in de wagen te voorkomen.
3. Start- en batterijproblemen verhinderen
Zorg ervoor dat je batterij in goede conditie is voor je op vakantie gaat, dit kan je best laten controleren in je garage. Schakel onnodige stroomverbruikers ook zoveel mogelijk uit, zeker als de wagen stilstaat zodat je de batterij kan sparen.
4. Ongevallen voorkomen
Zorg dat je uitgerust op vakantie vertrekt, neem voldoende pauzes onderweg en wissel regelmatig van chauffeur, ook als je bijna je bestemming bereikt. Zo vermijd je vermoeidheid en onoplettendheid achter het stuur. De meeste ongevallen doen zich namelijk voor in de laatste 100 kilometer van de (lange) reis.
5. Glasbraak vermijden
Laat geen kostbare spullen in je wagen rondslingeren als je parkeert, pauzeert of een uitstap maakt met je auto. Autodiefstal en vandalisme komen jammer genoeg steeds vaker voor in het buitenland.
Sommige autoreizigers nemen te veel risico’s
VAB vroeg ook aan de Vlamingen die van plan zijn met de auto hoe zij hun reis gaan indelen. Daar vallen toch enkele alarmerende zaken bij op: 15% is van plan zo lang mogelijk te blijven rijden zonder te stoppen en 20% zal pas pauzeren wanneer hij de eerste indicaties van vermoeidheid herkent. 17% van de Vlamingen is ook van plan om ’s nachts te rijden. VAB-Reisbijstand wijst daarom graag nog eens op het belang van uitgerust achter het stuur te zitten: 1 op de 5 ernstige ongevallen wordt veroorzaakt door vermoeidheid: door de vermoeidheid neemt de rijvaardigheid af, waardoor je minder snel reageert en minder goed op je rijbaan kan blijven. In combinatie met hitte, kan dit een dodelijke cocktail worden. Wanneer moet je zeker stoppen? Als je bijvoorbeeld enkele keren moet geeuwen. Bij zware oogleden en knikkebollen ben je al te laat. Daarom is het beter om regelmatig pauzes in te lassen: om de 2 uur of om de 200 kilometer. VAB raadt aan om de pauzes vooraf te bepalen, tijdens het uitstippelen van de route. Zo kan je in Frankrijk kiezen voor aangename (kindvriendelijke) “aires”. Wie ver moet rijden, zorgt voor de rit ook best voor voldoende nachtrust.
Klik hier voor de volledige perstekst van VAB rond dit thema.
Lees ook
Lange vakantierit? Zo kun je zelf je auto nakijken!