auto nakijken vakantieritFoto's: Wim Kempenaers

Vlot je vakantiebestemming bereiken kan enkel als je auto in topvorm is. Met een VAB-Reisverzekering met optie voertuig buitenland kun je natuurlijk rekenen op hulp bij pech. Maar voorkomen is beter dan genezen. Een aantal dingen kun je zonder veel moeite zelf checken. Klaar? Starten maar!

De profieldiepte van je banden

Je banden zijn het enige contact tussen je auto en de weg. Die moeten dus in zeer goede staat zijn. De minimale profieldiepte is 1,6 millimeter, maar VAB raadt een minimale profieldiepte van 2 millimeter aan. Je kunt de profieldiepte nakijken met speciale metertjes die te koop zijn in een autoshop. Geen metertje? Kijk dan de slijtindicatoren na. Dat zijn rubberen blokjes die in de lengtegroeven geplaatst zijn. Zodra deze rubber blokjes gelijkkomen met het rolvlak moet de band vervangen worden. Of gebruik een muntstuk van 1 euro. Is het gouden randje van de munt zichtbaar als je die in de groeven van de band stopt? Dan is de profieldiepte minder dan 3 millimeter.

 

 

De bandenspanning

Je auto nakijken stop niet met het bandoppervlak. Ook de bandenspanning moet correct zijn. Een band met een te lage of te hoge spanning verhoogt het risico op een klapband, verbruikt meer brandstof, verslijt sneller en biedt geen optimale wegligging. De juiste bandenspanning vind je in het instructieboekje van je wagen en op een sticker in het deurkader of tankklepje. Bij de meeste tankstations kun je de bandenspanning controleren en de banden oppompen. Voer de gewenste spanning in op het apparaat, verwijder het dopje op je ventiel en zet de slang op het ventiel. Hoor je een bieptoon, dan is de spanning correct. Let op, controleer de bandenspanning als de banden koud zijn. Zoek dus een tankstation in de buurt. Is je auto zwaar beladen, dan moet je de bandenspanning daaraan aanpassen. Die gegevens vind je eveneens in het instructieboekje. Heb je een reservewiel in de wagen? Controleer zeker ook die spanning. Niks zo vervelend als een reservewiel waar je niks mee bent.

 

 

De koelvloeistof

Bij een lange vakantierit moet de motor hard werken. Een goede koeling is dus essentieel. Controleer daarom of er voldoende koelvloeistof in het reservoir zit. Niet te weinig, maar ook niet te veel. De minimale en maximale hoeveelheid staan aangeduid. Controleer bij het auto nakijken de koelvloeistof alleen bij een koude motor. Bij een warme motor loop je het risico op brandwonden door stoom of opspattende vloeistof. Controleer het koelvloeistofniveau op een egale ondergrond. Gebruik enkel echte koelvloeistof; dat heeft betere koeleigenschappen dan water. Niet alle koelvloeistoffen zijn gelijk. Kijk in het instructieboekje na welke koelvloeistof je het best gebruikt.

 

 

Het oliepeil

Olie zorgt voor de smering van de motor en aangezien die zwaar belast wordt bij lange ritten moet er voldoende olie zijn. Peil de olie als de motor koud is en je auto op een egale ondergrond staat. Maak de peilstok proper en stop hem terug in het oliereservoir. Haal hem er opnieuw uit om het peil af te lezen. Staat het niveau tussen de twee indicatoren, dan is het goed. Bijvullen doe je stapsgewijs, want te veel olie kun je moeilijk zelf verwijderen, tenzij je een handige harry bent. Staat het oliepeil onder het minimum, dan vul je het best een halve liter bij en kijk je het peil opnieuw na. Indien nodig kun je altijd extra olie toevoegen. Geef de olie ook even de tijd om helemaal te zakken voor je opnieuw een meting doet. Let op dat je de juiste olie gebruikt, want elke motor heeft specifieke vereisten. Welke olie je moet gebruiken, staat in het instructieboekje. Je auto nakijken vergt dus soms een klein beetje opzoekwerk.

 

 

De ruitenwisservloeistof

Lijkt evident en toch vergeten we het vaak. Er bestaat zelfs speciale zomervloeistof die bijvoorbeeld beter inwerkt op insecten. Maak je ruitenwissers proper met een doek. Maken ze daarna nog steeds strepen of stuiteren ze? Dan zijn ze aan vervanging toe.

 

 

De lichten

Je auto nakijken doe je voor jezelf, maar ook voor anderen. Zichtbaar zijn in het verkeer is heel belangrijk. Check daarom ook je lichten. Ook voor de hand liggend, maar vaak over het hoofd gezien. Vraag iemand om langs de buitenzijde na te kijken of de richtingaanwijzers, het remlicht en alle standen van de lichten nog werken. Geen hulp? Je kunt het ook zelf checken. Parkeer je wagen met de achterkant naar de muur en test de lichten één voor één. In je achteruitkijkspiegel kun je op de muur zien welke lichten werken. 

AdBlue

Sommige dieselwagens gebruiken AdBlue. Normaal volstaat het om AdBlue te laten bijvullen tijdens de onderhoudsbeurt. Vraag aan je garagist dus zeker of dit is nagekeken. Het is echter niet uitgesloten dat het reservoir eerder dreigt leeg te raken. In dat geval verschijnt op het instrumentenbord een waarschuwing, een eerste keer als je nog zo’n 2400 kilometer verder kunt. Negeer je de waarschuwing compleet en raakt de AdBlue volledig op, dan zul je de motor na het afzetten niet meer kunnen starten. De vuldop bevindt zich onder de motorkap, onder de laadvloer van de koffer of net naast de vuldop van de brandstoftank. Bij sommige auto’s moet de boordcomputer worden gereset als het lampje is gaan branden. Bijvullen nadat het lampje is gaan branden, brengt dan geen soelaas. Dit is echter maar bij een klein aantal modellen het geval.

Tip: Boek de vakantiemodule bij het VAB-Diagnosecentrum

Heb je graag een grondig nazicht van je auto dat specifiek is afgestemd op je lange vakantierit? De technici van het VAB-Diagnosecentrum ontwikkelden een speciale module waarin alle kritieke elementen onder de loep worden genomen. Zo vertrek je met een gerust hart op vakantie. Als VAB-lid krijg je 22 euro korting op de vakantiemodule. Meer info op www.vab.be/diagnosecentrum

Ook in het buitenland kun je rekenen op VAB!

Graag wat meer zekerheid tijdens je autovakantie? Voeg de optie ‘voertuig’ toe aan je VAB-Reisverzekering en ontvang heel wat extra gemoedrust!

  • Je kunt rekenen op hulp bij alle soorten autopech op weg naar je buitenlandse bestemming en ter plaatse.
  • Moeten er wisselstukken overkomen voor reparatie? Wij betalen de verzending.
  • We brengen je wagen en alle verzekerde gezinsleden terug naar België als je auto niet herstelbaar is binnen drie werkdagen.
  • Auto gestolen? VAB brengt alle verzekerde gezinsleden terug naar huis.
  • Kun je je bestemming niet bereiken omdat je moet wachten op vervangend vervoer of op de herstelling van je voertuig? Wij betalen de overnachtingskosten.

Meer info en voorwaarden op www.vab.be

Vorig artikelMeer dan 6 op de 10 reizigers kiezen voor een autovakantie
Volgend artikelCosta Rica, van de jungle naar de oceaan