Kustlijn van de Zwarte Zee met huizen en groen

De Zwarte Zee herleeft aan de Bulgaarse rivièra. Van Bourgas tot Varga: Bulgarije heeft honderdvijftig kilometer kust met de Zwarte Zee als grootste gemene deler.

1. Bourgas

Havenstad Bourgas is de tweede grootste stad van de Bulgaarse rivièra. Stad en zee worden hier gescheiden door Sea Garden, een gigantisch publiek park dat als buffer dient. Langs de waterkant kijk je niet op beton en bebouwing, maar op generaties oude gekoesterde exoten. Elke stad verdient zijn Sea Garden.  Hogerop de heuvelrug geniet je van schitterende panorama’s op de bijna perfecte baai met een petieterig kloostereiland een mijl weg. De zee kleurt hier allesbehalve zwart, maar haast Caraïbisch appelblauwzeegroen.

2. Zonnestrand

Kort maar krachtig, het lijkt de slogan van Zonnestrand, of Slantsjev Brjag, een badplaats dertig kilometer ten noorden van Bourgas. In de zomer is dit één groot feest dus wie graag ook wil slapen, boekt beter geen kamer in het hart van Slantsjev Brjag. Sunny Beach heeft, met dank aan jonge Britten, de reputatie van goedkope ‘beach & booze holiday’.

3. Sozopol

Liever een rustig, oud stadje? Geen probleem, de Bulgaarse rivièra biedt variatie. Een half uur rijden naar het zuiden ligt het pittoreske kustplaatsje Sozopol. Een stad met een unieke locatie, wirwar van smalle straten met statige houten huizen en terrassen met uitzicht op zee. De oudste sporen van bewoning dateren uit de bronstijd, maar onder de Oude Grieken beleefde de stad als Appollonia een eerste bloei. Later heersten hier Byzantijnen, Ottomanen, Sovjets. Een aanrader: de goedkope restaurantjes waar je voor een habbekrats gefrituurde of gegrilde vis eet.

4. Nessebar: werelderfgoed aan de Zwarte Zee

Nessebar, een vestingstadje door een smalle landtong verbonden met het vasteland, behoort tot het Unesco-werelderfgoed. Net zo mooi als Sozopol, maar veel drukker. De nabijheid van Zonnestrand laat zich voelen. Elk huis lijkt een winkel die dreigt te bezwijken onder de prullaria. Toch charmeert het stadje, niet in het minst vanwege de mooie muurschilderingen in een dozijn Byzantijnse kerken, oases van rust in dit hectische bestaan. Mijmer weg in het duistere interieur van de talrijke musea die Nessebar biedt.

5. Varna

Ook al is Varna de grootste stad aan de Bulgaarse rivièra, je kan nog altijd van het centrum naar de kust wandelen. De kathedraal is een goed beginpunt. Langs de winkelwandelstraat bereik je het theatergebouw, de ontmoetingsplek van de stad. Hierna kun je afbuigen naar Primorski Park, dat net zo ruim en levendig is als Sea Garden in Bourgas. Beneden eindigen de fiere trappen bij het Zee Terras, een opgeknapt geheel van vooroorlogse strandcabines. Op het strand zelf bepalen hippe strandbars het beeld: strandstoelen en zitzakken in het zand, paletten als tafels of loungebank, funky beats en reggae, selfservice aan de toog.

Klooster van Aladzha

Op een boogscheut van Varna ligt het klooster van Aladzha. Het is één van de bijzonderste van het land omdat het als een zwaluwnest in de rotswand is gehouwen.

Pobiti Kamani

Even ten westen van Varna ligt Pobiti Kamani, een geologische speling van het lot. Het lijkt de ruïne van een agora van een vergeten stad, maar de tientallen vrijstaande zuilen – tot zes meter hoog – van dit versteende woud ontstonden door natuurlijke processen. Weer en wind tekenden de meest bijzondere fabeldieren in steen, fantasie doet de rest. Volgens locals heeft de steencirkel energetische gaven.

Zomerpaleis aan de Bulgaarse rivièra

Marie van Roemenië liet haar buitengewone zomerpaleis bouwen in Balchik, de ‘witte stad’ die werd bezongen om haar schoonheid. Vanaf de parking bij de koninklijke villa daal je door een indrukwekkende botanische tuin en langs elegante trappen af naar zeeniveau. Tegen de heuvel, omgeven door schitterende rozentuinen en waterpartijen, plakt de villa met minaret uit 1926. In een bijgebouw zit het wijnlabel Queens Winery House met zelfgemaakte wijnen van alle bekende druivenrassen, maar ook rakia (brandewijn) van abrikozen, kersen en zelfs pompoen.

Praktisch

Huurwagen Om deze kust in alle vrijheid te verkennen, is een huurwagen onmisbaar. Wij huurden bij Sunny Cars een wagen met een all-inclusive verzekering, waardoor je geen onverwachte extra kosten hebt. www.sunnycars.be

Overnachten VAB-Magazine verbleef in een vakantiehuis voor 7 personen van Novasol. Het huis ligt in badplaats Saints Constantine & Helena, vlak bij het strand en op enkele kilometers van Varna. Huiscode: BGV160.  www.novasol.be

Goed verzekerd Reis zorgeloos met een VAB-Reisbijstand. www.vabreisbijstand.be

Previous articleIn Vervoering: Lanca Flavia Vignale
Next articleDe belangrijkste aanpassingen aan de rijopleiding op een rij