rijschool laag

Een rijbewijs halen wordt een beetje moeilijker. Er wordt zowel gesleuteld aan het theoretisch als aan het praktisch examen. We zetten de belangrijkste wijzigingen op een rij.

Theoretisch examen

  • Het theoretisch examen wordt strenger. Je moet nog altijd 41 op 50 behalen, maar je mag daarbij slechts één zware fout maken. Een zware fout is bijvoorbeeld een rood licht negeren, maar ook snelheidsovertredingen tellen als een zware fout. Bij een zware overtreding worden 5 punten afgetrokken en bij een lichte fout 1 punt. Je mag dus bij het theoretisch rijexamen maximum 9 lichte fouten of maximum 1 zware én 4 lichte fouten maken.

Praktisch examen

  • Wanneer je kiest voor een opleiding met een vrije begeleider moet die persoon eerst zelf een opfrissingscursus volgen van 3 uur. Pas daarna mag hij of zij je leren rijden.
  • Het aantal manoeuvres in de rijopleiding was tot nu beperkt tot 2: rechts inparkeren en keren in een smalle straat. Daar komen er nu 4 bij: links inparkeren, in een rechte lijn achteruit rijden, de auto loodrecht in een parkeervak plaatsen vooruit en de auto loodrecht in een parkeervak plaatsen achteruit. Je moet alle manoeuvres kunnen, maar op het praktisch examen moet je er maar 2 uitvoeren. Welke dat zijn wordt via loting bepaald.
  • Er komt een extra computertest om na te gaan of je het gevaar van bepaalde situaties kunt inschatten. Daarnaast wordt ook gepeild of je zelf in het verkeer goede beslissingen kunt nemen en het bedienen van een gps moet je ook onder de knie hebben. Je moet zonder instructies van de examinator een bepaalde bestemming bereiken. Dat mag je doen door het volgen van wegwijzers en logisch te redeneren ofwel door je gps te gebruiken.
  • Je moet steeds negen maanden rijervaring hebben voordat je een praktisch examen mag afleggen, ook wie leert rijden met een rijschool.
  • De prijs van het praktisch examen wordt 3 euro duurder en gaat 39 euro kosten.
  • Er komt een terugkomdag waarbij wie een rijbewijs behaalde moet bewijzen dat hij of zij nog steeds goed kan rijden (invoering vanaf 1 juli 2018).
Previous article5x genieten aan de Bulgaarse rivièra
Next article6x het Zwitserse Wallis ontdekken