Uitzicht Rhodos, Griekenland

Toen Zeus de landen onder de goden verdeelde, had hij Helios over het hoofd gezien. Hij bood de zonnegod zijn verontschuldigingen aan en schiep speciaal voor hem Rhodos, een prachtig eiland in de donkerblauwe Egeïsche Zee.

Dag 1

9u – Historisch Rhodos

Het oude gedeelte van Rhodos is volledig omringd door stevige vestingmuren. Al snel verdwaal je in een wirwar van smalle steegjes, met binnenplaatsen en pleintjes. De stad staat vol eeuwenoude sporen van de vroegere overheersers: moskeeën en bibliotheken, synagogen en Byzantijnse kerken.

Op de hoogste plek in de middeleeuwse stad ligt het Paleis van de Grootmeesters. Het is een imposant bouwwerk met verdedigingsmuren en een sprookjesachtige toren uit de veertiende eeuw.

11u – Op de muren lopen

Vlak bij het paleis kuier je over de stadswallen, vanwaar je een exclusief uitzicht op de oude stad hebt. Wanneer je door de vestinggracht wandelt, waan je je in de middeleeuwen. Achtergebleven kanonskogels herinneren aan de bloederige veldslagen die de hospitaalridders en het Ottomaanse leger hier uitvochten.

12u – De ridders achterna

Sla de Odos Ippoton of Ridderstraat in, een licht glooiende kasseiweg die naar de stadspoort aan de haven leidt. De gebouwen in gotische stijl zijn grotendeels nog in dezelfde staat als eeuwen geleden en hebben imposante ingangen met bogen en bewerkte wapenschilden. Hier kwamen de ridders samen om te eten, te drinken, te slapen en te vergaderen.

13u – Museumtip

Bij de haven bezoek je het archeologische museum. Het gebouw is ruim vijfhonderd jaar oud en deed dienst als ziekenhuis. Je vindt er een grote collectie voorwerpen uit de oudheid en de middeleeuwen.

14u – Griekse mezedes

In de typisch Griekse taverna Oionos smul je van heerlijke mezedes op een aangenaam dakterras met uitzicht op de oude stad. Vergelijk ze met tapas: kleine, frisse gerechtjes om te delen, zoals kalamaria (gebakken inktvis), souvlaki (vleesspiesjes), keftedakia (gehaktballetjes) en een salade met feta en olijven.

Taverna Oionos, Platonos 18, Rhodos

16u – Tijd voor een glaasje

In zijn piepkleine wijnwinkel biedt Nektarios de beste Griekse wijnen aan, waarvan je er veel per glas kunt proeven. Hoog tijd voor het aperitief!

The Cellar of Knights, Plateia Ippokratous, Rhodos 

17u30 – Logeren als een bohemien op Rhodos

Tijd voor ontspanning! De kamers van het Casa Cook hotel hebben een privéterras aan het zwembad. Het hotel combineert flair met een heuse bohemiensfeer.

Dag 2

8u – Lindos

Je bent maar beter vroeg uit de veren om Lindos te bezoeken, vóór de toeristenstroom er op gang komt. De zuidwaartse rit langs de oostkust geeft een goed idee van de landschappen van dit eiland: groen in het noordwesten, dor en heuvelachtig in het zuidoosten.

Na een halfuurtje rijden krijg ik het stadje in het vizier. Hoog op een rots die uit de zee verrijst, ligt de middeleeuwse burcht. Daaronder de karakteristieke, witte, kubusvormige huisjes, tegen de bergwand aan geklemd.

9u – Tochtje op de ezel

Duik het labyrint van smalle, geplaveide straatjes in. Het ultieme doel ligt hogerop bij de Akropolis, één van de best bewaarde Griekse tempels. Vanuit het dorpscentrum beklim je eerst zo’n vijfhonderd trappen of neem je de Lindos-taxi, lees: de ezel.De tocht loont de moeite.

Na de klim loop je via de overblijfselen van een toegangspoort uit de vijfde eeuw voor Christus naar een burcht van de ridders van de Orde van Malta. Nog wat verderop leidt een hellinistische zuilengang naar het bovenste plateau, waar de Griekse tempel van Athina Lindia ligt. Je wordt beloond met een spectaculair uitzicht over het hele gebied, met de kustlijn, baaitjes en de helderblauwe zee.

15u – De bronnen van Rhodos

Op zo’n vijf kilometer landinwaarts van Kolymbia ligt één van de meest romantische plekken op Rhodos. Vanuit Epta Piges of ‘zeven bronnen’ ontspringen zeven beekjes, die bijna nooit droog staan.

Onder de platanen is het heerlijk koel en je kunt hier een spannende wandeling maken. Door een donkere, stenen tunnel van tweehonderd meter stroomt het water uit de bronnen enkelhoog.

Praktisch

Erheen In het hoogseizoen zijn er vrijwel dagelijks rechtstreekse vluchten van verschillende luchtvaartmaatschappijen.

Overnachten VAB-Magazine verbleef  in Casa Cook aan de oostkust (Kolymbia). www.casacook.com

Beste reisperiode Van april tot oktober. Van juni tot augustus kan het droog en heet zijn.

Goed verzekerd Reis zonder zorgen naar Rhodos met een VAB-Reisbijstand, vanaf € 84 per jaar of € 107 voor het hele gezin. www.vabreisbijstand.be

Vorig artikelOp avontuur in Noorwegen
Volgend artikel9x Brugge voor gevorderden