Noorwegen

Trek voor een avontuurlijke gezinsvakantie naar Beitostølen, een minder bekend stukje Noorwegen. Lees welke avonturen je er kan beleven.

In hartje Noorwegen ligt het bergdorp Beitostølen, niet alleen een wandelparadijs maar ook dé uitvalsbasis voor een gezinsvakantie boordevol avontuur. Je kinderen gaan zonder zeuren mee, dat staat vast.

Beitostølen

Beitostølen is een schattig dorp met authentieke, houten huisjes en ligt in een lieflijk berglandschap. Het situeert zich op zo’n drie uur rijden van hoofdstad Oslo en is een prima uitvalsbasis om de mooie, hooggelegen Valdres regio te ontdekken. Vermijd de tolwegen als je naar Beitostølen rijdt en kies voor de kleine baantjes, want dat alleen al is een beleving. Het lijkt hier even of je door Canada rijdt: kleine wegen tussen eindeloze rijen naald- en loofbomen waar geen tegenligger te bespeuren valt.

Noorwegen op z’n mooist

De grootste trekpleister van de Valdres streek is nationaal park Jotunheimen. De Noorse mythologie zegt dat reuzen (Jotun) in dit wilde, ongerepte hooglandschap woonden en vochten met de god van de donder Thor. Dit nationale park is Noorwegen op z’n mooist: met zo’n zestig gletsjers, de meest imposante bergketens en heldere meren en rivieren.

Avontuur voor beginners

Wil je het liever rustig aan doen, dan kun je rond het Gjendemeer wandelen in plaats van de bergpas over te steken. Je hebt dan geen bovenaanzicht op Jotunheimens prachtige natuur, maar je wandelt wel langs een heel aantal mooie watervallen en bergflora. Ook hiken rond Bygdin, een ander mooi meer in de omgeving, is een optie als je Besseggen te uitdagend vindt. Op deze meren kun je trouwens ook mooie boottochten maken.

Voor de diehards

De Besseggen hike is de mooiste en populairste wandeling van de streek en misschien wel van heel het land. Je hebt er geen specifieke techniek voor nodig, maar wel wilskracht en doorzettingsvermogen.

Neem de eerste ferry die van Gjendesheim tot in Memurubu vaart. Zo kan je de wandeling op je eigen tempo doen. Het boottochtje zelf is puur genieten. Glijden over het gladde, heldergroene Gjendemeer, waarin de machtige bergen prachtig weerspiegelen.

Het eerste stuk van de 17 kilometer lange wandeling is al meteen flink stijgen, maar je wordt gelijk beloond met een postkaartwaardig uitzicht over Jotunheimen. En dat is eigenlijk zo gedurende de hele wandeling. De wandeling is heerlijk gevarieerd: je klimt van hoge toppen tot in diepe valleien. Het meest uitdagende stuk is de Besseggen bergrug: een kam met twee afgronden naast je. Maar eens je het hoogste punt bereikt hebt, word je beloond met een adembenemend uitzicht op de twee naast elkaar gelegen meren. Het verschil in kleur en hoogte tussen het helgroene gletsjermeer Gjende en het diepblauwe bergmeer Bessvatnet maakt dit plaatje zo uniek.

Touwenparcours

Wie graag tussen bomen slingert, kan zijn hart ophalen tijdens een hoog touwenparcours. Nadat je jezelf leert beveiligen begint de pret: wandelen over boomstammen en slingeren van het ene houten platform naar het andere. Wie geen held met hoogtes is, kan dit avontuurlijk uitje misschien beter overslaan.

Huskyboerderij

Combineer je ochtendje Tarzan spelen met een bezoek aan de vlakbij gelegen huskyboerderij. Gids Eline wacht je op samen met een veertigtal enthousiast blaffende honden. Je leert eerst de honden kennen. Daarna doe je hen een harnas om voor een twee uur durend ritje door het bos en de vallei.

Rafting

Sluit je avontuurlijke gezinsvakantie af door samen de rivier af te peddelen. Omdat het water zelfs in de zomer ijskoud is, neem je best op voorhand een plonsje om aan de temperatuur te wennen.

Tip

Wil je ook de fjorden niet missen? Lees dan hier onze tips voor een tocht door Zuid-Noorwegen.

Praktisch

Erheen Al deze avonturen zitten in ‘Het land van de oergoden’, een 10-daagse actieve vakantie van Pharos Reizen. Je rijdt met de auto naar het Duitse Kiel, waar je de ferry tot in Oslo neemt. Logeren doe je in een appartement of vakantiewoning bij Beitostølen.
Beste reisperiode Je kunt deze vakantie boeken tussen juni en september. In de winter kan je Beitostølen ook als skioord bezoeken.
Munteenheid Noorse kroon
Goed verzekerd Vertrek zorgeloos op avontuur met een VAB-Reisbijstand.
Meer info www.visitnorway.com

Vorig artikelHoe werkt de koppeling?
Volgend artikel48u in Rhodos