Brugge

Beleef Brugge zoals het écht is. Ver weg van de platgetreden paden, de kantcommerce en de fotograferende Japanners.

Brugge is meer dan die gouden driehoek waar de toeristen hun souvenirs inslaan. 10 adresjes van Bruggelingen voor cultuur, shoppen, eten en drinken of fietsen:

Een onbekend stukje cultuur

1. Hof Bladelin

In de 15e eeuw resideerde de bankiersfamilie de Medici hier. Nu wonen de zusters van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën er. Aanbellen mag, maar je moet wat geluk hebben want er zijn slechts drie nonnetjes over. Je kunt er even genieten van de binnentuin en de medaillons van Lorenzo de Medici en echtgenote Clarissa Orsini spotten.

Hof Bladelin – Naaldenstraat 1

Shoppen in Brugge

2. Muziekwinkel Rombaux

De muziekwinkel der muziekwinkels, een tempel gevuld met partituren en bijzondere elpees.

Mallebergplaats 13 – www.rombaux.be

3. Handmade in Brugge

Enkel Brugse makers en ambachtslui, van designers over kantklossers tot textielontwerpsters, mogen het Handmade-label op hun gevel plakken. Via de gratis app kun je makkelijk het ene atelier aan het andere rijgen en zo Belgisch kopen en talent in Brugge steunen.
www.handmadeinbrugge.be

4. De Smedenstraat

De Smedenstraat, het walhalla voor foodies. In De Kaasbolle vind je perfect gerijpte kazen, voor artisanaal brood moet je bij Le Pain de Sebastien zijn en Jam Jam is dan weer een heuse confituurwinkel met meer dan  honderdvijftig zelfgemaakte confituren (opgelet voor de exemplaren met alcohol, die zou je zo binnen lepelen). Chefs van heinde en ver komen voorraden bijzondere olijfolies inslaan in De Olijfboom, een hemel vol olies, specerijen en handgerolde couscous. En dan zwijgen we nog over de vingeraflikkende kaastaarten van Les Tartes de Françoise. Een mens zou er honger van krijgen.

www.dekaasbolle.be – www.lepaindesebastien.be – www.jamjam.be – www.deolijfboom.be – www.tartes.be

Eten en drinken

5. Koffie

Voor een perfecte koffie en stevige chocoladetaart moet je naar Vero Caffè waar moeder en dochter koffie schenken zoals het hoort. En hoe toon je je appreciatie beter dan door goedkeurend te mmmm’en.

Sint-Jansplein 9 –www.facebook.com/verocaffebrugge

6. Afternoon tea

Het wondermooie Hotel Van Kleef is een eclectische oase in de stad. Dit boetiekhotel opent alleen zijn deuren als je aanbelt. Ook niet-gasten zijn welkom om, wel op reservatie, te genieten van het ontbijt of de afternoon tea. Het chique hotel lijkt meer op een villa van een excentrieke lord die hier de souvenirs van zijn Grand Tour neerpootte. Een mix van stijlen, culturen en periodes en een plek waar je moeilijk afscheid van neemt.

Molenmeers 11 – www.hotelvancleef.be

7. Aperitief

Biercafé Rose Red heeft soms zowaar een voorraadje Westvleteren binnen. Anders hebben ze hier nog altijd tweehonderd andere bieren, afkomstig van zestig brouwerijen. Geen plek voor wie moeilijk knopen doorhakt.

Cordoeaniersstraat 16 – www.cordoeanier.be/rosered.php

8. Diner

Bruut pakt uit met een vast menu dat geregeld wisselt en keer op keer imponeert. Vlotte bediening, gerechten die haast te mooi zijn om op te eten en ook nog eens hemels smaken. De neven Timperman varen resoluut hun eigen no-nonsense koers en wisten zo in een recordtijd naam te maken.

Meestraat 9 – www.bistrobruut.be

In de omgeving van Brugge

9. De Groene Gordel fietsen

De Groene Gordel telt 53 kilometer, zijtoertjes niet meegerekend. Doordat de route in beide richtingen bewegwijzerd is, kies je zelf welke kant je uitgaat. Onderweg passeer je bossen, kastelen, weiden, loodrechte kanalen en pittoreske dorpjes. De historische bezienswaardigheden zoals het fort van Beieren, Kasteel van Loppem of Kasteel van Tillegem zijn ideaal om te pauzeren.

Heb je nog energie over voor een kleine omweg? Dan kun je gaan lunchen in De Siphon. Een klassieker in West-Vlaanderen en ver daarbuiten, en een must als je in de buurt bent.

Groene Gordel – te koop via www.brugseommeland.be
De Siphon – Damse Vaart-Oost 1, Damme – www.siphon.be

Tip

Wil je nog Belgische pareltjes verkennen? Dan kunnen we Mechelen, Leuven en Namen ook aanraden.

Vorig artikel48u in Rhodos
Volgend artikelGetest: Ford Ka+