Oostkantons

Het laagje wit in Vlaanderen mag dan eerder bescheiden te noemen zijn, in de Hoge Venen dikt het sneeuwtapijt aan tot een aardige dertig centimeter. Dat betekent: skiën in eigen land. Op naar de Oostkantons!

Beste plek om te skiën in de Oostkantons

Echte skifanaten zullen altijd liever hogere bergen bestormen. Toch heeft skiën in België zijn voordelen. Niet in het minst omdat het vlakbij is en je op een sneeuwdag impulsief de latten kunt aanbinden. Dat materiaal kun je er eenvoudig huren, skiritjes worden gemeten door een kaartjesknipper met ouderwets carrouselgehalte. Ovifat in de Oostkantons geldt bovendien als een van de beste gebiedjes in de omtrek. Er is een groene, blauwe en rode piste. Vooral deze laatste biedt een mooie uitdaging voor de benen en een indrukwekkend dieptezicht. Bij de andere pistes ben je, toegegeven, snel beneden, maar ook weer even snel terug boven. Liever langlaufen of sneeuwschoenwandelen? Dat kan ook!

Honger gekregen?

Le Val d’Amblève

Net aan de andere kant van de E42 maar de kleine omweg meer dan waard is Le Val d’Amblève. Chef Ruud en gastvrouw Marion ontvangen hun gasten in een klassiek kader, met ruim opgestelde tafels en een salonnetje voor het aperitief. Le Val d’Amblève biedt ook stijlvolle hotelkamers en welverdiende wellness. Eentje voor je adresboek.

La Truite Argentée

Verser dan vers is de forel in La Truite Argentée. Tot je er eentje bestelt, zwemt hij vrij rond in de vijvers vlak naast het huis. Chef Marc Bodarwé vangt ze en geeft ze in de keuken een à la minute bereiding met dragoncrème, riesling, meunière of ardennaise. Misschien een beetje sinister, maar je weet perfect wat je op je bord krijgt én het verschil proef je.

Meer eetadressen

– De zussen Astrid, Birgit, Ingrid en Maria baten samen restaurant Brüls uit. Verwacht je aan een huiselijk en hartelijk avondje uit.

– Landhuis Küpper is gelegen bij http://www.restaurant-bruels.be/ meer van Bütgenbach. Eigenaar Guido serveert regionale specialiteiten met als uitschieter een Schnitzel Special. Krombachstraße 1, Berg (Bütgenbach)

Een extra dag?

Maison Geron

Pluche, franje en heerlijk theatrale tierlantijnen. Het achttiende-eeuwse Maison Geron is het perfecte hotelletje voor een lekker ingepakt winterweekend. Statig en sfeervol verlicht aan de buitenzijde, verwelkomend en een tikje excentriek binnenshuis. De gastvrouw decoreert de kamers in haar herenhuis naar de grillen van het seizoen.

Meer logeeradressen

– Liever een chaletje in Malmédy voor de hele familie of vriendengroep? Dat vind je bij Val d’Arimont.

– Tussen de Eifel en Ardennen in Sankt-Vith biedt Zur Post acht fijne kamers en dito restaurant.

– Authentiek logeren kan in een oude gerestaureerde molen in Bütgenbach.

5 unieke adresjes

De meest verheven stilte

Start je wandeling of langlauftocht aan Baraque Michel of Botrange en glijd door de ingehouden stilte van adembenemend hoogplateau de Hoge Venen.

Het lekkerste brood

Dat vind je in restaurant Baraque Michel, waar een rek vol brood uitnodigt om er eentje onder de arm te nemen. Wie blijft eten, kan kiezen uit onder meer reepaté en everzwijnragout.

De spannendste trucjes

In bike park Ferme Libert leer je mountainbiketrucjes op maat van je kunnen. Materiaal kun je huren. Naar boven gaat het met een lift.

Het mooiste uitzicht

Een elf kilometer lange wandeling via Medemerbach en Medendorf vertrekt vanuit Manderfeld. Ze passeert langs de gotische kerk van Manderfeld, het zevenslapershuisje op het oude kerkhof en een prachtig panorama over de velden en bossen rond Manderfeld. De route is gemarkeerd met een rode ruit.

Het schattigste dorp

Gevleid tegen een heuvelflank ligt Burg-Reuland schattig te wezen. Je bezoekt er de ruïne van het middeleeuwse kasteel. Het plaatsje is de ideale uitvalsbasis om de omgeving per fiets, moto, mountainbike of te voet te ontdekken.

Tip

Combineer je sneeuwavonturen met een echte Luikse wafel. Ontdek hier onze tips in Luik.