Italië milieuzone Reizen

Opgelet: milieuzone Italië

In Italië hebben veel steden een ZTL of milieuzone. Daarin mag je niet zo maar rijden, ook niet als toerist. Het kan je meermaals 80 euro kosten.

17/07/2017
Deel met je vrienden:
Facebook Twitter linkedin email

Milieuzone Italië

Om de verkeersdruk in de stadscentra te verminderen hebben heel wat steden in Italië een soort milieuzone ingevoerd, de Zona Traffico Limitato (ZTL). In die zone mogen enkel wagens rijden die daar expliciet de toestemming voor hebben. Het heeft dus niets te maken met hoeveel je wagen uitstoot. Het zijn vooral inwoners of leveranciers die een specifieke zone in mogen. In sommige steden geldt de ZTL niet de hele dag. Op de verkeersborden bij het inrijden van de zone staat aangegeven tussen welke uren je de zone niet mag inrijden.

Meerdere boetes mogelijk

Wie zonder toestemming een ZTL inrijdt, krijgt een boete van 80 euro. Het begin van een ZTL wordt aangeven met een verkeersbord, maar toeristen zien dat weleens over het hoofd of weten niet wat het bord betekent. Daarnaast krijg je elke keer als je de zone inrijdt een nieuwe boete. Wie op zoek is naar een parkeerplaats en vier keer langs de camera passeert, ontvangt dus vier boetes!

 

Dubbel betalen

De extra boetes kunnen aangevochten worden, maar dat moet in het Italiaans. Lastig natuurlijk als je de taal niet machtig bent. Daarnaast is het niet altijd zeker dat de extra boetes ook geseponeerd worden. Wie in Italië zijn boete niet binnen de 60 dagen betaalt, kan een verhoging van het boetebedrag verwachten, wat soms oploopt tot het dubbele. Als je klacht niet wordt aangenomen, dan kan het zijn dat je alsnog de boete moeten betalen plus het extra boetegeld voor de late betaling. Zo wordt die vier keer geen 320 euro, maar 640 euro.

 

Hotel in milieuzone?

Wees in de centra van Italië dus extra aandachtig voor de ZTL-verkeersborden! Ligt je hotel in een milieuzone, neem dan op voorhand contact op met je hotel. Vaak kunnen zij je nummerplaat doorgeven aan de overheid, zodat je de milieuzone toch in kunt zonder boete.

 

Meer weten of andere milieuzones in Europa? Klik dan hier

@ Schrijf je in voor onze nieuwsbrief