Volvo XC40

Tegen eind dit jaar krijgt Volvo Car Gent een eigen productieafdeling voor hun lithium-ionbatterijen. Die zullen alvast worden gebruikt in de nieuwe Volvo XC40, de eerste volledig elektrische en in serie gebouwde Volvo.

Volvo Car Gent is de eerste Volvo-fabriek die een eigen fabriek krijgt voor de assemblage van batterijpacks met hoogspanning. Eind vorig jaar is men gestart met de bouw ervan en eind dit jaar moet hij operationeel zijn. Tussen de batterijfabriek en de autofabriek komt een conveyorsysteem, waardoor de batterijen niet met de hand moeten worden verplaatst. Op die manier is er geen gevaar voor elektrocutie en kan de batterij niet beschadigd raken.

Belangrijk voor toekomststrategie

Daarmee krijgt Volvo Car Gent een cruciale rol toebedeeld in de toekomststrategie van de Zweedse autobouwer. Volvo is namelijk gestopt met de ontwikkeling van dieselmotoren en tegen 2025 zal 50% van alle geproduceerde Volvo’s uit volledig elektrische auto’s bestaan. En die elektrificatie zet zich voort in de ganse Geely Group waar de Zweedse constructeur deel van uitmaakt. Zo zal het nieuwe merk Polestar  uitsluitend elektrische voertuigen in zijn gamma hebben. Of die ook de batterijen uit Gent zullen gebruiken, werd nog niet bevestigd.

 

Meer Volvo

Wist je dat Volvo eerst wagens bouwde in Alsemberg en pas later verhuisde naar Gent? Meer van dit soort leuke feiten lees je in de geschiedenis van Volvo.