Oosterweelwerken in MerksemIllustratie: Lantis

Vanaf 18 oktober kun je in Merksem de Antwerpse ring niet meer op richting Nederland. De opritten gaan dicht om een zogenaamde bypass te kunnen bouwen, een tijdelijk stuk snelweg.

Een belangrijk onderdeel van de Oosterweelwerken is het afbreken van het viaduct van Merksem. De Antwerpse ring zal daar in een sleuf komen te liggen die deels overkapt is en zal via een tunnel onder het Albertkanaal verder lopen. Om het viaduct te kunnen afbreken maar intussen het verkeer wel verder te laten lopen, komt er een bypass, een soort tijdelijke snelweg naast het viaduct. Die zal uit zeven rijstroken bestaan: drie richting Antwerpen en vier richting Nederland. Om die bypass te kunnen bouwen zullen de opritten aan de Groenendaallaan richting Nederland dichtgaan. De voorbereidende werken starten nu; de bouw van de bypass zelf volgend jaar en die zou klaar moeten zijn in 2024.

Bereikbaarheid van Kinepolis en Merksem

De opritten zijn afgesloten tot het einde van de werken in 2030. Er is een omleiding richting Ekeren voorzien via de Noorderlaan. De afrit blijft voorlopig wel gewoon open, dus wie bijvoorbeeld een filmpje wil meepikken zal bij het heenrijden geen hinder ondervinden. Die situatie zal ook veranderen. Richting Nederland zal de eerste afrit Merksem aangepast worden. Als dat klaar is eind 2021 zal de tweede afrit Merksem worden afgesloten. Al het verkeer zal dan verlopen via één afrit, de eerste. Afrit Merksem richting Antwerpen wordt afgesloten midden 2022. Tijdens de Oosterweelwerken rij je van/naar Nederland (A12 en E19) via het complex Ekeren en van/naar Hasselt/Brussel/Gent via het complex Merksem.

 

Lees ook

De Oosterweelverbinding: wat mag je verwachten?

Vorig artikelGetest: Mercedes-Benz C-Klasse
Volgend artikelHoe wordt de prijs van diesel en benzine bepaald?