Audi 80Foto's met dank aan

Een oldtimer is iets voor rijke mensen, dacht Danny. Hij droomde er wel van, maar zocht er nooit naar. Tot deze Audi 80 zijn pad kruiste en Danny de nieuwe goede huisvader werd.

Heilig

“Ik kocht de auto van de kinderen van een overleden man. Zijn Audi was heilig. De kinderen mochten er niet aankomen. Omdat de auto zo speciaal was voor hun vader wilden ze hem niet verkopen aan een opkoper. Ik beloofde hen dat ik ervoor zou zorgen zoals hun vader dat had gedaan. Ze kwamen hem persoonlijk brengen. Bij wijze van afscheid maakten ze met z’n allen nog een laatste ritje. ”

Van Matchbox tot oldtimer

“Als kind kon je me met weinig een groter plezier doen dan met een Matchbox-autootje. Die collectie heb ik trouwens nog helemaal. Op latere leeftijd begon ik grotere schaalmodellen te verzamelen. Ondertussen heb ik er zo’n vijfhonderd. Het idee om een echte oldtimer te kopen, was er echter nooit. Tot ik toevallig op deze Audi 80 stootte. Ik vind hem prachtig in zijn eenvoud. Hij is rudimentair, zoals een kind een auto zou tekenen. Vier wielen met daarbovenop een vierkante carrosserie.”

Hij oogt zoals een kind een auto tekent. Vier wielen met een vierkante carrosserie.

Ode aan de eigenaar

“In het handschoenkastje zaten nog alle originele documenten, van een handgeschreven offerte tot de bestelbon. Zelfs de spaarkaart met Valois-zegeltjes van het tankstation lag er nog in. Ik vond ook het bidprentje van de man dat bij de begrafenis werd uitgedeeld. Dat heb ik laten liggen, zo rijdt hij nog altijd mee in zijn Audi. We zijn een paar jaar geleden nog eens naar de weduwe gereden. De tranen stonden in haar ogen toen ze deze auto weer zag.”

Op hotel

“Tijdens de wintermaanden staat hij in een oldtimerhotel, want ik heb geen plaats. Dat klinkt duur, maar een garagebox huren, kost minstens evenveel. En in het hotel staat hij in betere omstandigheden. De hal is droog en bewaakt, en de auto hangt er aan een druppellader, zodat hij meteen weer start. Ik laat op voorhand weten dat ik hem kom oppikken en de volgende dag staat hij klaar. Mijn vriendin Martine heeft hem ondertussen een naam gegeven: TuutyHet begon als een onnozel grapje, maar nu noemen we hem gewoon zo.”

Vorig artikelVAB-Gezinswagen van het Jaar 2018: de winnaars!
Volgend artikelVerdubbel jouw vakantie!