Opel KadettFoto's: Wim Kempenaers

Er zijn maar weinig 22-jarigen die zich eigenaar van een oldtimer mogen noemen. Maar bij Arne was het liefde op het eerste gezicht.

Simpel als een kindertekening

“Ik was vijftien toen ik voor het eerst een Opel Kadett van deze generatie zag. Ik wist meteen: die wil ik. Oude wagens stralen nog karakter uit, en dat doet iets met me. De Kadett is een auto zoals een kind die zou tekenen. Het is die simpliciteit waar ik van hou. Een vriend van me wist dat ik zo’n Opel Kadett zocht en had deze zien staan. De dag erna ben ik er met m’n vader naar gaan kijken en nog een dag later stond hij op onze oprit. Ik was zeventien en had nog geen rijbewijs, maar mijn droomauto stond al voor de deur.”

Vier pedalen

“Er viel wel wat te ontdekken. Deze auto heeft bijvoorbeeld vier pedalen in plaats van drie. Door die vierde in te drukken, creëer je druk om de ruitensproeiers in gang te zetten. De auto heeft 55 pk en gaat dus niet vooruit, maar dat vind ik net de charme van zo’n oude auto. Je merkt goed wat je doet en ervaart de mechaniek. Als je van versnelling verandert, dan voel je dat ook echt. Dat maakt autorijden zoveel leuker.”

De Opel Kadett werd maar gedurende één jaar in deze kleur verkocht. En die is nog volledig origineel.

Opvallend kleurtje

“Na jaren van trouwe dienst zette de eerste eigenaar deze Kadett in de garage, onder stoffen doeken. Door de zware dozen die hij erbovenop had gestapeld, zitten er nu kleine bulten in het dak. Die laat ik zitten, ik zie het als een deel van zijn geschiedenis. De kleur is de originele, hoewel de Kadett slechts gedurende één jaar in dit groen werd verkocht. Daardoor valt hij natuurlijk nog harder op. Mijn vrienden hebben het altijd gezien als ik ergens naartoe ben geweest.” (lacht)

Filebabbel

“Iedereen kent wel iemand die vroeger zo’n Kadett had en wil die verhalen met mij delen. Ik stond in Roeselare eens in de file toen er een oud mannetje op mijn raam kwam tikken. Hij had heel wat te vertellen over de Kadett en bleef naast mijn auto wandelen terwijl ik elke keer een stukje vooruit schoof in de file. Dat moet een heel grappig gezicht geweest zijn. Ik heb het verkeer misschien een beetje opgehouden, maar dat was het waard. Die man was content dat hij z’n verhaal eens kon doen.”

 

Lees meer

Wil je nog prachtige verhalen over oldtimers lezen? Klik dan hier voor meer reportages uit deze reeks.

 

Tip

Ook oldtimers zijn welkom bij VAB-Pechbijstand! Dag en nacht bescherming bij autopech of -ongeval in heel de Benelux.

Vorig artikelHip in Amsterdam: in deze hotels wil je de nacht doorbrengen
Volgend artikelGetest: Volvo C40