Audi 60Foto's: Wim Kempenaers

De Audi 60 loopt als een rode draad door het leven van Dirk. Hoewel de auto hem bijna het leven kostte, is hij er nog steeds aan verknocht.

Over generaties heen

“De liefde voor oude auto’s komt denk ik van mijn broer, die carrossier is. Toen ik jong was, hielp ik hem weleens sleutelen aan oldtimers. Die microbe is blijven hangen. Als ik VAB-Magazine in de brievenbus krijg, dan kijk ik meteen welke oldtimer er in staat. Deze keer dus de mijne. De peter van mijn vader kocht hem in 1970 voor 108.000 Belgische frank. Daarna heeft mijn pa er nog even mee gereden tot hij afgekeurd werd, omdat hij te roestig was. Hij belandde in de garage, en toen ik achttien was, heeft mijn vader hem aan mij gegeven.”

Parelmoerblauw

“Toen ik een paar jaar daarna trouwde, wilde ik dat graag in deze auto doen. Ik heb hem toen een tweede leven gegeven door hem volledig te restaureren. Het was moeilijk om onderdelen te vinden, want er werden maar zo’n 200.000 exemplaren gebouwd. Veel daarvan zijn op de schroothoop beland. Ik gaf hem ook een ander kleurtje, parelmoerblauw. Mijn vader heeft hem nog kunnen zien toen hij klaar was, maar zijn peter helaas niet meer.”

Ik heb de auto volledig gerestaureerd om er in te kunnen trouwen.

Zwaar ongeval

“In 2010 knalde een lichte vrachtwagen achteraan op de auto. Ik heb lange tijd in het ziekenhuis gelegen, maar ik twijfelde er geen seconde aan om hem een derde leven te geven. Hij was serieus gehavend, dus ik moest een andere Audi 60 kopen voor de onderdelen. Die extra auto was meer waard, maar door de emotionele band kon ik niet anders dan die duurdere auto te ontmantelen om de mijne weer in orde te maken. Toen besloot ik om hem weer in de originele kleur te spuiten, zoals de peter van mijn vader hem had gekocht.”

Beide van 1970

“Op de meest vreemde manieren kruist de Audi 60 mijn leven. Toen we ons huis verbouwden, vonden we achter de omlijsting van de ramen oude kranten. In één daarvan stond een stuk over de Audi 60. Dat artikel heb ik natuurlijk bijgehouden. Eind vorig jaar zijn we samen honderd jaar geworden, elk vijftig. We zijn namelijk beide van 1970. Om dat te vieren, had mijn vrouw een weekendje georganiseerd in de buurt van Borgloon. Overdag gingen we rondtoeren op de mooie weggetjes, ’s avonds logeerden we in een B&B. Echt heel leuk.”

 

Lees meer

Wil je nog prachtige verhalen over oldtimers lezen? Klik dan hier voor meer reportages uit deze reeks.

 

Tip

Ook oldtimers zijn welkom bij VAB-Pechbijstand! Dag en nacht bescherming bij autopech of -ongeval in heel de Benelux.

Previous articleDe Zwitserse regio Jungfrau: van sneeuwballen gooien naar wildzwemmen
Next articleOns fietsgebruik breekt alle records