JungfrauFoto's: Ellen van den Bouwhuysen

De Zwitserse regio Jungfrau ontdekken in de zomer is heerlijk gevarieerd. Wandelen in de sneeuw wissel je af met hiken op eindeloze groene vlaktes en een plons in het water. Wij lijsten de must-do’s op.

1. Europa’s hoogste treinstation

De Jungfraujoch, het laagste punt op de bergkam tussen de pieken Mönch en Jungfrau, staat op de Unesco-Werelderfgoedlijst en is een van de hoogtepunten van je trip. Met de trein spoor je vanuit Meiringen in een dikke twee uur tijd naar het hoogste treinstation van Europa. De rit zelf is de moeite waard: wanneer je uit het raampje kijkt, vergaap je je aan authentieke architectuur met houten huisjes, groene valleien met koeien en prachtige gletsjermeren met hun bijzondere, heldergroene kleur. Het laatste stukje van de rit stap je over op de Jungfraubahn, een bordeaux treintje dat perfect in een Wes Anderson-film zou kunnen figureren en via een steil tandrad de berg optuft. Met nul inspanning op 3454 meter hoogte geraken, dat is spectaculair en een unicum op Europees niveau. Ook minder sportieve toeristen krijgen zo de kans om naar de spectaculaire, machtige Jungfrau en naar de al even bijzondere Aletschgletsjer (een gletsjer van wel 23 kilometer lang) te staren. Ontdek als je boven bent ook het researchcentrum Alpine Sensation en het ijspaleis, een labyrint van tunnels uitgegraven in gletsjerijs.

 

 

2. Sherlock Holmes achterna

Als er twee dingen zijn die je in Meiringen niet mag missen, dan zijn dat de heerlijke meringues die ze daar maken en de Britse detective Sherlock Holmes, die in dit stukje van de Alpen om het leven zou zijn gekomen. Met een nostalgisch houten kabeltreintje – een perfecte replica van het originele uit 1899 – trek je richting de indrukwekkende Reichenbach-waterval, waar vijand Moriarty de speurder naar beneden zou hebben geduwd. Schrijver Arthur Conan Doyle kon geen pittoresker decor uitkiezen om het drama te laten gebeuren. De immense hoeveelheid water buldert er met een brute kracht zo’n 120 meter naar beneden. Wandel van hieruit door een magisch mooi bos terug tot in Meiringen om het Sherlock Holmes Museum te bezoeken. Het schattige huisje met puntdak was oorspronkelijk een Engelse kerk; nu liggen er alle geheimen van de detective verscholen.

 

 

3. Wandelen door de gletsjerkloof

Met de bus geraak je makkelijk tot in Rosenlaui, waar je door een betoverend mooie gletsjerkloof kan wandelen. Let op het mooie gelijknamige hotel, dat je terug katapulteert naar de achttiende eeuw. Aan het Wasserwendi-meer hangt een zalig vakantiesfeertje. Wie zin heeft, kan er een duik nemen. Je hoort het al: wie tijdens de zomermaanden naar deze regio reist, stopt maar beter zowel zwemgerief als thermisch ondergoed in z’n koffer.

Wie tijdens de zomermaanden naar deze regio reist, stopt maar beter zowel zwemgerief als thermisch ondergoed in z’n koffer.

4. De Zwitserse rivièra

Neem de boot tot Thun, een oude stad aan de Aare-rivier. Een heerlijke beleving, want de Thunersee is de beste plek om de uitgestrekte natuurpracht in je op te nemen. De hele boottocht lang krijg je de mooiste uitzichten geserveerd. Hier hangt een rivièra-gevoel: felle zon, een glinsterend wateroppervlak, een zwembad met springplank in het open water en wellnesshotels met gekleurde parasols. Vanuit Thun kijk je, bij open weer, uit op het bergentrio: de Eiger, Mönch en de Jungfrau. Een postkaart! Neem de lift tot de heuvel Schlossberg, waar een middeleeuws kasteel uit de twaalfde eeuw en een panorama over de stad en omliggende pieken je opwacht. Via schattige steegjes daal je weer af naar de stad, waar je nog even verloren loopt tussen de boetiekjes en terrassen waar menig levensgenieter van een glaasje wijn sipt.

 

 

5. Op trot met de trotti

Zin om uit je comfortzone te komen? Met een trotti of step sjees je via mooi aangelegde paadjes de berg af. Onderweg vergaap je je aan de bergtoppen en de uitgestrektheid die Zwitserland zo bijzonder maakt. En dat met een vleugje adrenaline! Met kinderen op pad? Dan is de Kugelweg Hasliberg een leuk idee, een houten kogelbaan midden in de natuur.

 

 

Jungfrau praktisch

Erheen Met de wagen rijd je in iets meer dan zeven uur naar Meiringen (725 km vanuit Antwerpen). Vergeet niet je Zwitsers wegenvignet te bestellen (€ 44 voor VAB-leden, 1 jaar geldig).

Overnachten Wij verbleven in een vakantieappartement van Swisspeak Resorts****.

Ter plaatse Zwitserland heeft een uitgebreid en stipt treinnetwerk. Met de Swiss Travel Pass reis je met de trein, bus en boot (gratis voor kinderen tot 16 jaar).

Munteenheid Zwitserse frank (CHF). Op voorhand wisselen hoeft niet per se. Je kunt bijna overal met de kaart betalen en er zijn voldoende bankautomaten, mocht je toch wat cash op zak willen.

Roaming Let op, Zwitserland behoort niet tot de Europese Unie. Je betaalt er voor roaming op je smartphone.

Goed verzekerd Vertrek zorgeloos op reis met een VAB-Reisbijstand, vanaf € 92 per jaar of € 116 voor het hele gezin. Voor de optie ‘voertuig buitenland’ betaal je een toeslag van € 17.

Toeristische informatie jungfrauregion.ch, myswitzerland.com

 

Meer Zwitserland

72u in Zürich, Zwitserlands leukste stad

5 keer op ontdekking in Zwitsers Ticino

Ken jij de verkeersregels in Zwitserland?

Vorig artikelHop met de geit door Haspengouw
Volgend artikelDe Audi 60 van Dirk, een familiestuk met 3 levens