Ford Focus

De volledig nieuwe Ford Focus zal vanaf deze zomer bij de dealers arriveren. Het model van de vierde generatie zal in ons land verkrijgbaar zijn als vijfdeurs en break.

Naast de reguliere uitvoeringen (Ambiente, Trend, Titanium) wordt het aanbod aangevuld met een chique Vignale, een sportieve ST-Line met een iets lagere ophanging en een Active met SUV-kenmerken als een verhoogde ophanging, geaccentueerde wielkasten en een aangepaste binneninrichting.

Breakversie

De vijfdeurs is slechts 18 mm langer dan het uittredende model, maar de wielbasis is wel met 53 mm toegenomen, wat vooral extra been- en knieruimte voor de achterste passagiers oplevert. De Wagon is wel een stuk langer dan de vijfdeurs en biedt een aanzienlijke grotere koffer met een volledig vlakke laadvloer. De leuning van de achterbank kun je via hendels in de koffer neerklappen en de oprolhoes kan in de bodem van de koffer worden opgeborgen. Het instrumentenbord heeft veel minder knoppen, want alle secundaire bedieningen zijn geïntegreerd in het aanraakscherm.

Rijhulp

Met de nieuwe Focus introduceert Ford enkele nieuwe rijhulpmiddelen als primeur. Optioneel is er de adaptieve verlichting, waarbij de lichtbundel zich aan de rijomstandigheden aanpast. Een camera leest de weg en past proactief de lichtbundel aan in bijvoorbeeld een bocht of wanneer je een rotonde nadert. De adaptieve cruisecontrol op zijn beurt houdt niet enkel rekening met de afstand tot de voorligger, maar kan zich ook aan de snelheidsbeperkingen aanpassen. Als optie is er ook een head-updisplay en om de connectiviteit te bevorderen is de Focus voorzien van een modem en wifihotspot die tot vijftien meter van de auto werkt. Dat laatste is handig voor wie kampeert en toch met het net verbonden wil blijven.

Motoren

Alle benzinemotoren zijn driecilinders, waarbij één cilinder automatisch wordt uitgeschakeld als de motor gedeeltelijk wordt belast. De 1.0-liter heeft een vermogen van 85, 100 of 125 pk. De volledig nieuwe 1.5-liter is goed voor 150 of 182 pk. Daarnaast zijn er nog de 1.5-liter (95 of 120 pk) en 2.0 liter (150 pk) diesels. Alle versies zijn standaard voorzien van een manuele zesbak. Een achttrapsautomaat is een optie.