zo moet je ritsen

Sinds 2014 ben je verplicht om onder bepaalde omstandigheden te ritsen. Maar wanneer moet het wel en wanneer niet? Juist ritsen doe je zo!

Wanneer moet je ritsen?

Ritsen is verplicht wanneer er bij sterk vertraagd verkeer sprake is van een wegversmalling. Dit kan zijn door bijvoorbeeld wegenwerken, een ongeval of een rijstrook die ophoudt te bestaan. In zo’n geval is ritsen geen kwestie van hoffelijkheid, maar simpelweg de wet. Je bent dus verplicht het te doen.

Wanneer moet je niet ritsen?

Ritsen is niet verplicht bij vlot doorgaand verkeer en het oprijden van de snelweg. Opritten, zowel langs links als rechts, worden beschouwd als een kruispunt, en daarop geldt ritsen niet. Je moet voorrang verlenen aan automobilisten die al op de snelweg rijden. Let op, soms bestaat een oprit uit twee rijstroken die overgaan in één rijstrook vooraleer je invoegt op de snelweg. Waar die twee rijstroken smelten, moet je wel ritsen bij sterk vertraagd verkeer, maar bij het invoegen op de snelweg niet meer. Ook bij verkeerswisselaars waar snelwegen elkaar kruisen, is ritsen niet van toepassing. Uiteraard is het in vele situaties wel hoffelijk.

Hoe moet je ritsen?

Je moet ruimte maken om telkens één voertuig te laten invoegen. Wie op de wegvallende rijstrook rijdt, mag helemaal doorrijden tot op het einde en moet invoegen wanneer de strook effectief stopt. Wanneer op snelwegen een rijstrook is afgesloten door een elektronisch bord met een rood kruis, dan moet je ritsen ter hoogte van het rode kruis. Het rode kruis mag je immers niet voorbij rijden. Moet er langs twee kanten geritst worden, dan voegt eerst de wagen op de meest rechtse rijstrook in, dan die op de meest linkse, en dan pas rijdt de auto op de centrale strook door. Een verkeersbord kan ritsen aankondigen, maar de aanwezigheid ervan is niet noodzakelijk. Ook als het er niet staat, is het verplicht.

Lees ook

Hoe moet je een rotonde precies gebruiken?

Mag je autorijden met slippers?

Welke toebehoren moeten verplicht in je wagen liggen?

Vorig artikelIn Vervoering: Renault R4 VAB-Wegenwacht
Volgend artikelElektrische auto laden: hoeveel kost het en hoe lang duurt het?