lege weg nieuwe coronamaatregelenFoto: Minh Tuan

De nieuwe coronamaatregelen hebben een duidelijke invloed op ons reisgedrag en autoverplaatsingen. VAB krijgt veel minder oproepen uit het buitenland.

VAB-Reisbijstand kreeg deze herfstvakantie 55% minder oproepen binnen voor hulp bij pechgevallen of ziekte in het buitenland. Met 63% minder pechgevallen is Frankrijk de sterkste daler. Daar ging vorige week dan ook een nieuwe strenge lockdown in waardoor niet-essentiële verplaatsingen verboden zijn. In Nederland, ook een populaire bestemming tijdens de herfstvakantie, kreeg VAB-Reisbijstand 44% minder oproepen voor pech. Wat betreft medische bijstand is Spanje, traditioneel tijdens de herfstvakantie nog een zonbestemming, de sterkste daler: -71%.

Weekends en nachten opvallend rustig

Sinds de avondklok werd ingevoerd in Vlaanderen, is het verkeer tussen middernacht en 5u ’s ochtends zo goed als stilgevallen. Dat blijkt uit de cijfers van de VAB-wegenwachters die het aantal pechgevallen tussen 24u en 5u ’s ochtends de afgelopen week sterk zagen dalen, meer dan een halvering. Ook tijdens het weekend, en dan vooral op zondag, ziet VAB dat het aantal pechgevallen daalt, tot ongeveer 60% van het normaal aantal pechgevallen op een zondag. Tijdens de week blijft er nog relatief veel verkeer. VAB kreeg de afgelopen dagen nog oproepen binnen voor ongeveer 80% van het normaal aantal pechgevallen. Het is dus zeer duidelijk dat de auto vooral nog gebruikt wordt voor woon-werkverkeer en dat men in het weekend kiest voor uitstapjes kortbij met de fiets of te voet.

Vorig artikelCoronaproof: paardrijden in de duinen van Koksijde-Oostduinkerke
Volgend artikelGetest: Seat Leon