Rijden met een L voorlopige rijbewijzen

Voorlopige rijbewijzen waarvan de geldigheid verviel na 16 maart 2020, worden verlengd tot 31 december 2020. Zo heeft iedereen voldoende tijd om te oefenen.

Tijdens de lockdown was het een lange tijd niet mogelijk om te oefenen voor je rijexamen en ook de examencentra zelf waren een hele periode gesloten. Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters besloot daarom dat kandidaten van wie de geldigheid van het voorlopige rijbewijs vervalt voor 30 december, hun praktijkexamen kunnen afleggen tot 31 december 2020. De geldigheid van de rijbewijzen is echter een federale bevoegdheid. Minister François Bellot bepaalde dat de geldigheid van voorlopige rijbewijzen die vervielen vanaf 16 maart, slechts tot 30 september 2020 werd verlengd. Daardoor ontstond een vreemde situatie, waarbij kandidaten na 30 september niet langer onder dekking van hun voorlopige rijbewijs kunnen oefenen op de openbare weg, terwijl ze in Vlaanderen wel tot 31 december het praktijkexamen mogen afleggen.

Extra tijd om te oefenen

Ondertussen is er een akkoord tussen beide ministers, waardoor de geldigheid van de voorlopige rijbewijzen die vervielen vanaf 16 maart, wordt verlengd tot 31 december 2020. Leerlingen kunnen dus reglementair blijven oefenen na 30 september tot het einde van het jaar. Die aanpassing is goed nieuws voor kandidaat-bestuurders, die zo extra tijd krijgen om zich voor te bereiden op hun praktijkexamen én om een afspraak te boeken bij een examencentrum. Daar kunnen de wachttijden voor praktijkexamens, na de sluiting tussen maart en mei, namelijk flink oplopen. Wie extra opleiding nodig heeft kan daardoor ook nog langer terecht bij de kantoren van VAB-Rijschool.

 

Lees ook

Mag een ‘L’ blijven hangen?

Riskeer je je rijbewijs te verliezen als je dronken fietst?

Zo gaat een terugkommoment eraan toe

Vorig artikelKen jij de verkeersregels in Zwitserland?
Volgend artikelDit zijn Vlaanderens mooiste wandelroutes