mooiste wandelroutesFoto: David Samyn

Niks leuker dan samen met je gezin of vrienden op ontdekking te gaan in de natuur. Daarom selecteren wij speciaal voor jou in elke Vlaamse provincie onze favoriete wandelroute van het moment.

Antwerpen

Flirten met de grens in de vallei van het Merkske – 11 km

Je zal het achteraf beamen, dit is één van de mooiste wandelroutes in de Noorderkempen. Tijdens deze heerlijke natuurwandeling steek je maar liefst vier keer de grens met onze noorderburen over. In de vallei van het Merkske kuier je naast een riviertje dat zich een weg baant tussen weiden en bossen. Langs de natuurlijke waterloop en het gevarieerde landschap kom je ogen en oren tekort. Je vindt er zeldzame plantensoorten en vrolijk gebekte vogels, zoals de wielewaal en de nachtegaal. Via de statige dreven van Wortel-Kolonie, een officieel stiltegebied, stap je naar de vennen van de Castelreesche Heide. De beekvallei ligt er af en toe erg nat bij, maar bruggetjes en houten paadjes houden je voeten droog. Bezoekerscentrum De Klapekster vormt een gezellige afsluiter.

STARTPUNT Bezoekerscentrum De Klapekster, Kolonie 41, Wortel

BEWEGWIJZERING rechthoekige, rood-witte borden met nummers (België) en zeshoekige gele borden met nummers (Nederland)

PRAKTISCH klik door voor gedetailleerde informatie en een kaartje

Vlaams-Brabant

Herisemwandeling – 6,6 km

Je vertrekpunt ligt op een boogscheut van de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Alsemberg, een bedevaartkerk in laatgotische stijl. Je wordt geleid langs de oevers van de Molenbeek en stuit snel op de Herisemmolen, een pareltje van industriële archeologie en een stille getuige van de vroegere kartonnijverheid. Je kunt het complex bezoeken en ontdekken hoe het leven er in een 19de-eeuwse papierfabriek aan toeging. De wandeling kronkelt verder door de Molenbeekvallei en buigt daarna noordwaarts af richting Begijnenbos. Wat verderop heb je een prachtig uitzicht over de vallei. Dorstige wandelaars kunnen op het einde van de wandeling voor een kennismaking met lambiekbieren terecht in het Bezoekerscentrum De Lambiek.

STARTPUNT Cultureel Centrum De Meent, Gemeenveldstraat 34, Alsemberg

BEWEGWIJZERING Zeshoekige borden met rode opdruk

PRAKTISCH klik door voor gedetailleerde info en een kaartje

Limburg

Mechelse Heide, paarse wandeling – 8,5 km

De paarse wandeling is een stevige, bosrijke tocht doorheen het Mechels Bos en laat je kennismaken met de steilrand van het Kempens Plateau. Het glooiende landschap, met lemige zandgrond en veenrijke plekken, tovert van midden augustus tot midden september een prachtig paars tapijt van bloeiende heide tevoorschijn. Op de heuveltoppen heb je een prachtig uitzicht over de heide en het Maasland. Meteen begrijp je waarom dit één van de mooiste wandelroutes is. Onderweg kom je trappen tegen en het oude stationnetje van Eisden, het vroegere eindstation van het kolenspoor dat Maasmechelen verbond met de mijnen van Winterslag en Waterschei. Nu wordt het uitgebaat als een taverne.

STARTPUNT Joseph Smeetslaan 280, Maasmechelen

BEWEGWIJZERING Zeshoekige bordjes met paarse opdruk

PRAKTISCH klik door voor gedetailleerde info en een kaartje

West-Vlaanderen

Drie kastelenwandelroute – 12 km

Via wandelpaden en kasteeldreven doorheen uitgestrekte bossen, heideveldjes, graslanden en hoogstamboomgaarden ontdek je het gevarieerde boslandschap ten zuiden van Brugge. Onderweg getuigen de kastelen waarnaar de route is vernoemd van de rijke leefwereld van de Brugse elite door de eeuwen heen. Het prachtige waterkasteel van Tillegem heeft zijn roots in de 13de eeuw; Beisbroek herbergt een planetarium en het neogotische Tudor heeft een strakke, symmetrische tuin. De route loopt verder door het Chartreuzinnenbos, waar ooit nog een kloosterorde was gehuisvest. Onderweg stuit je nog op enkele mooie hofstedes. Uitblazen kan in de gerestaureerde herberg De Trutselaar aan het Tillegembos.

STARTPUNT Parking Domein Tillegem, Wittemolenstraat 128, Sint-Michiels

BEWEGWIJZERING zeshoekige bordjes

PRAKTISCH klik door voor gedetailleerde info en een kaartje

Oost-Vlaanderen

Duivel wandelroute – 9,9 km

In een lijstje van de mooiste wandelroutes kan deze niet ontbreken! Je wandeling begint aan de neogotische Sint-Jozefkerk van Everbeek, een zuiderse uithoek van de Vlaamse Ardennen, vlak tegen de taalgrens. Je stapt eerst door het typische heuvelachtige landschap met talloze kapelletjes en kruisen. Onderweg wordt dat afgewisseld met feeërieke bossen, overblijfsels van de grote bossengordel die zich in de vroege middeleeuwen uitstrekten tot in Ronse. Je steekt de taalgrens over en via landweggetjes zet je koers naar het Livierenbos, waar een kaarsrecht wandelpad je regelrecht terug naar Vlaams grondgebied stuurt. Het laatste stuk leid je door een weidelandschap, waar houten paadjes je behoeden voor de drassige ondergrond. De eindhalte komt in zicht: café Het Meiklokje is een dankbare pleisterplaats voor wandelaars en wielertoeristen.

STARTPUNT Muiterijstraat, Everbeek

BEWEGWIJZERING rode knooppuntborden

PRAKTISCH klik door voor gedetailleerde info en een kaartje

Vorig artikelVoorlopige rijbewijzen blijven langer geldig
Volgend artikelEen nachtje zweven tussen de boomtoppen bij ICI