Omdat onze smartphones steeds meer over een betere camera beschikken, hoef je dat zware fototoestel niet per se meer mee te zeulen op reis. Maar hoe maak je toch kwaliteitsvolle vakantiefoto’s? Smartphonefotograaf Vicky Bogaert geeft je enkele tips!

Portret

Een heel populair onderwerp voor vakantiefoto’s is het portret: van onszelf, ons reisgezelschap of locals. Maar hoe toon je hen op hun best?

Vermijd een drukke achtergrond in je vakantiefoto’s

Een smartphonecamera heeft een grote scherptediepte, dat wil zeggen dat de achtergrond in je foto redelijk scherp is. En daarom is het des te belangrijker om naar de achtergrond te kijken en storende elementen te vermijden.

Voorbeeld links: Je weet niet goed waar eerst te kijken. De bedoeling is dat alle aandacht naar de geportretteerde gaat, maar in dit geval ben je ook afgeleid door de vele elementen in deze foto.

Voorbeeld rechts: Door je model voor een neutrale achtergrond te plaatsen, gaat alle aandacht naar de persoon.

Speel met de compositie

In plaats van je model in het midden van het beeld te plaatsen, kun je eens proberen de regel van derden toe te passen. (zie verder)

Experimenteer met de kijkrichting

Laat je model ook eens wegkijken van de camera. Dat is vaak veel aangenamer, omdat het onwennig kan zijn om gefotografeerd te worden. In dit geval kijkt het model ook richting het licht. Het is altijd goed om ervoor te zorgen dat de ogen het licht vangen en niet in de schaduw zitten.

Let op bij het afsnijden

Een portret hoeft niet altijd ten voeten uit te zijn, je mag gerust ‘afsnijden’, maar let daar alleen een beetje bij op. Snijd nooit af op gewrichten. Dus niet afsnijden op de enkels, knieën, ellenbogen en polsen, want dat ziet er als een onbewuste fout uit.
Probeer vooraf te bepalen of je voor een ten-voeten-uit portret gaat, of je halfweg wil gaan of een close portret wil maken. Probeer verschillende opties uit, zodat je achteraf meer keuze hebt.

Zorg dat de omgeving een meerwaarde is

Je hoeft uiteraard niet altijd voor een muur te gaan, soms wil je ook wat omgeving mee in beeld om de sfeer van het moment vast te leggen.

Voorbeeld links: De focus ligt voornamelijk op het model, omdat zij in het licht staat en het in het kapsalon donkerder is. Wat ook goed werkt, is de deuromlijsting, die het model ‘inkadert’. Maar een portret ten-voeten-uit kan vaak nogal saai en afstandelijk ogen.

Voorbeeld rechts: Door de regel van derden toe te passen en haar tegen de deurlijst te laten leunen, ziet het model er meer ontspannen uit. Je krijgt nog steeds een inkijk in het kapsalon, maar heb toch meer connectie met de geportretteerde.

Eten

Een ander populair onderwerp om te fotograferen is eten. Niet elk gerecht is even fotogeniek. Soms kan je een overheerlijk stoofpotje voor je neus krijgen, maar op foto ziet dat er als een vreemde brij uit. Dus wees een beetje selectief in wat je fotografeert.

Vermijd storende elementen

Voorbeeld linksboven: Het paaltje links in beeld is een storende factor. Je kunt de kadrage aanpassen en voor een staand kader in plaats van een liggend kader kiezen.

Voorbeeld rechtsboven: Al beter, maar eigenlijk kun je op deze foto het taartje niet zo goed zien.

Voorbeeld linksonder: De ‘foodstagram’-klassieker: het top shot, oftewel het bovenaanzicht. Een eenvoudige, minimalistische compositie die alle overbodige elementen uit het beeld haalt en de aandacht volledig op het gerecht legt. Als je voor dit standpunt kiest, ga dan ook echt recht boven je bord hangen. In dit geval werkt een strakke compositie het best, dus ga niet halfslachtig te werk.

Voorbeeld rechtsonder: Met een lager standpunt leg je meer nadruk op bepaalde delen uit het gerecht, zoals in dit geval het fruit. Tik even op het scherm om aan te duiden waar je op wilt scherpstellen. Hoe dichter je bij een onderwerp gaat, hoe meer onscherpte je in je beeld krijgt, dus het is belangrijk om de focus op de juiste plaats te leggen.

Enkele tips

1. De ondergrond is ook belangrijker. Een witte tafel reflecteert veel licht, dat is handig. Een houten tafel geeft een warmer beeld. Als je een lelijke placemat met reclame onder je bord hebt liggen, haal die dan even weg voor de foto.

2. Een mooie gestylede foto is uiteraard prachtig, maar op restaurant heb je meestal niet de mogelijkheid om een bloemetje, een retro keukenhanddoek, een cocktail, een hip magazine en het ideale licht op je tafel te plaatsen. Dus laat je vooral niet misleiden door die mooie foto’s op Instagram. Die zijn vaak door een heel team samengesteld: een stylist, een kok en een fotograaf.

Daglicht versus kunstlicht

Probeer te fotograferen met daglicht. De kleuren van je gerecht zien er dan neutraler uit en dus ook realistischer en lekkerder.

De theepot en het kopje waren blauw en het laken was wit, zoals in de daglichtfoto. Zodra je met kunstlicht gaat fotograferen, krijgt alles een andere kleur. En dat gebeurt ook met je gerecht, met als gevolg dat je gerecht er op een foto met kunstlicht niet meer zo appetijtelijk uitziet als in werkelijkheid.

Landschap

Op reis maak je gegarandeerd vakantiefoto’s van het indrukwekkende landschap.

Vermijd een schuine horizon in je vakantiefoto’s

Je kunt het raster of de hulplijnen aanzetten in je camera-app, zodat je je op de lijnen kunt richten om een recht beeld te krijgen.

Experimenteer met de regel van derden

Leg de horizon eens wat lager of hoger, afhankelijk van of je de focus op de lucht of op het land wilt leggen.

Experimenteer met de lichtmeting

Het is altijd goed om op je scherm te tikken op je onderwerp. Je doet dan namelijk twee dingen: scherpstellen en het licht meten. Afhankelijk van waarop je het licht meet, krijg je een heel andere belichting.

Voorbeeld links: Hier wordt het licht gemeten op het groen (zie gele vierkant met zonnetje).

Voorbeeld rechts: Hier wordt het licht gemeten op de lucht.

Je krijgt twee totaal verschillende belichtingen in je beeld, dus kies verstandig. Je kunt de foto beter iets te donker maken en nadien lichter maken dan omgekeerd. Overbelichte delen in de foto, waar alle detail uit is verdwenen, krijg je niet meer hersteld.

Zorg voor diepte in het beeld

De lens van een smartphonecamera is een breedhoeklens. Met zo’n lens lijk je verder af te staan van je onderwerp dan je in werkelijkheid staat. Dus bij een landschapsfoto kan al snel alles in beeld heel veraf lijken. Daarom is het fijn om iets op de voorgrond te plaatsen. Zo krijgt je beeld een groter dieptegevoel.

Voorbeeld links: Dit beeld krijgt nogal een vlakke indruk, de diepte is wat zoek.

Voorbeeld rechts: Door iets op de voorgrond te plaatsen, krijg je meer diepte in het beeld.

Enkele tips

  1. Laat je niet afschrikken door bewolkt weer. Je hebt geen stralende zon nodig om mooie foto’s te maken. Een bewolkte lucht zorgt voor zachter licht en minder grote contrasten in het beeld, waardoor je geen over- of onderbelichte delen in je foto krijgt. Bovendien kan een mooi wolkenspel je foto veel boeiender maken.
  2. Probeer je foto eens om te zetten naar een zwart-witbeeld met een fotobewerkingsapp. Dat kan je landschap een dramatische look geven als je het contrast wat verhoogt.

Regel van derden

Bij de regel van derden wordt het beeld zowel verticaal als horizontaal in drie gelijke delen verdeeld en krijg je negen vakken. Als je je onderwerp op één van die lijnen plaatst, dan komt dat vaak compositorisch beter over. Het helpt om de hulplijnen of het raster in je camera aan te zetten. Een verticaal onderwerp (zoals een rechtstaande persoon, een gebouw, een boom…) zet je dan op één van de verticale lijnen. Een horizontaal onderwerp (zoals de zee, de horizon, een tafel…) plaats je op één van de horizontale lijnen. Je hoeft deze regel niet altijd toe te passen. Experimenteer er vooral mee en oordeel zelf wat beter werkt voor jouw foto.

Vorig artikelWe vertrekken veiliger op vakantie en vermijden bewuster de files
Volgend artikelWaarom wegen ook in de zomer spekglad kunnen zijn