Lage-emissiezone Antwerpen lage-emissiezonesFoto: Wim Kempenaers

De regels van de Vlaamse lage-emissiezones worden strenger. Vanaf 2031 zijn dieselwagens er niet meer welkom, vanaf 2035 geldt dat ook voor benzinevoertuigen.

De toelatingsvoorwaarden voor de Vlaamse lage-emissiezones lagen vast tot 2028. Wat daarna zou gebeuren, was lange tijd onduidelijk. Tot nu, want de Vlaamse overheid heeft klaarheid geschept rond wat er na 2028 zal gebeuren. Vanaf 2031 zullen dieselwagens niet langer toegelaten zijn in de lage-emissiezones. Benzineauto’s worden gebannen in 2035. Vanaf dan zullen enkel nog elektrische wagens of voertuigen die een andere technologie gebruiken maar geen uitstoot hebben nog de lage-emissiezones binnen mogen. Gemotoriseerde tweewielers vallen buiten deze regels en steden en gemeenten kunnen nog andere uitzonderingen toelaten. De nieuwe regels gelden voor alle zones die in Vlaanderen liggen. Concreet betekent dat voorlopig Antwerpen en Gent. Voor de lage-emissiezones in Brussel en Wallonië zullen andere regels gelden. Mogelijk zullen die gelijklopen, maar dat is op dit moment nog niet duidelijk.

Verstrenging lage-emissiezones

Voor 2031 komen er eerst nog twee andere aanpassingen van de regels. De volgende verstrenging was gepland in 2025, maar de Vlaamse overheid heeft beslist om die met een jaar uit te stellen. Vanaf 1 januari mogen enkel nog dieselwagens met euronorm 6, 6dt, 6d en hoger de zones inrijden, bij benzinewagens is dat euronorm 3 en hoger. Op 1 september 2027 volgt een verstrenging voor dieselwagens. Vanaf dan zijn enkel euronorm 6d en hoger nog toegelaten. Vanaf 1 januari 2028 worden dan ook de regels voor benzinewagens nog aangepast en moeten zij euronorm 4 of hoger hebben.

 

Lees ook

De lage-emissiezone Antwerpen in 8 vragen en antwoorden

De lage-emissiezone in Gent: 8 vragen en antwoorden

8 vragen en antwoorden over de lage-emissiezone in Brussel

 

Vorig artikelOostende: onze tips voor de meerwaardezoeker
Volgend artikelBoskot: logeren ín natuurdomein De Liereman