Kies mee de mooiste wandeling en wandelroutes van het land

Jullie stemden een maand lang op jullie favoriete wandelroute in eigen land. Tien provincies, en dus tien wandelroutes, dongen mee naar de hoofdprijs, maar deze drie gingen ermee lopen!

De redactie van VAB-Magazine selecteerde tien wandelroutes, één per provincie. Misschien heb jij ze al gestapt, of sta je te popelen om op pad te gaan. Laat via het stemformulier onderaan deze pagina weten wat volgens jou de mooiste wandeling is! De drie mooiste wandeltochten worden gepubliceerd in de september-oktober editie van VAB-Magazine en uiteraard ook hier.

1. Antwerpen

Keiheuvelwandeling – 11,6 km

Je stapt door een weids landschap met spectaculaire zandvlakten, vennen en duingraslanden. Insecten en vogels, van de boomleeuwerik tot de nachtzwaluw, voelen zich hier thuis. Geniet van een zee van purperen heidebloempjes en snuif de gezonde boslucht van de geurende dennenbomen op. Na een ommetje langs het Kanaal naar Beverlo wandel je richting De Most. Deze drassige vallei contrasteert mooi met de hoge en droge Keiheuvel. Het resultaat is een uitzonderlijk gevarieerd natuurgebied van 540 hectare. Ben je toe aan wat verpozing? Huur dan een hangmat en blaas even uit op een van de stille plekjes. De Keiheuvelwandeling in Balen is onlangs verkozen tot ‘wandeling van het jaar’ in de Provincie Antwerpen.

  • Startpunt: Recreatie- en natuurpark Keiheuvel (17de Esc. Licht Vliegwezenlaan 14, Balen)
  • Bewegwijzering: rechthoekige rood-witte borden met knooppunten. Je kunt de route inkorten tot 5 km
  • Meer info

2. Henegouwen

In de voetsporen van Monique – 10,7 km

Tijdens deze wandeling volg je Henriette Hanotte, een jonge vrouw die tijdens WOII, onder de oorlogsnaam Monique, 135 geallieerde piloten de grens tussen België en Frankrijk hielp oversteken. Je ontdekt een van de ontsnappingsroutes van het netwerk ‘Comète’, waar Monique haar steentje aan bijdroeg. Amerikaanse, Engelse, Australische, Canadese, Poolse, Franse en Belgische piloten gebruikten deze clandestiene route tussen Rumes en Bachy om te ontsnappen. Vandaag geniet je van een authentiek stukje platteland met landschappen van kleibodems die haast ongerept zijn gebleven.

  • Startpunt: Place Roosevelt, Rumes
  • Bewegwijzering: groene bordjes
  • Meer info

3. Vlaams-Brabant

Laar- en Listwandeling – 8,3 km

Je start in het landelijke Nederokkerzeel en wandelt de Grevelberg op tot aan het moeras van Torfbroek, het oudste natuurgebied van Vlaanderen. Het bestaat vooral uit vijvers en natte graslanden met bijzondere planten. Toch heeft deze wandeling meer te bieden dan natuur alleen. Bij Brouwerij Van Campenhout kun je terecht om een biertje te degusteren. Men brouwt er twee ambachtelijke bieren: Witlov 6 en Witlov 9. De naam verwijst zowel naar de streek als naar de manier waarop het bier gemaakt is: met veel liefde. Ook in Ezelboerderij Kampenhoeve in Berg wordt met liefde gewerkt. De perfecte locatie voor een wandeling met een ezel.

  • Startpunt: Sint-Stefanuskerk in Nederokkerzeel
  • Bewegwijzering: Rechthoekig bord met rode opdruk (knooppunten: 100-101-19-18-17-103-104-105- 106-107-100)

Dit zijn de mooiste fietsroutes van het land

In het voorjaar stemden jullie massaal op jullie favoriete fietsroute in eigen land. Deze drie werden als winnaar bekroond!

Vorig artikelCornwall vs. Devon, woeste schoonheid
Volgend artikelVAB-Reisbijstand: minder autopech maar meer zieken