trajectcontrole

Uit een VAB-enquête blijkt dat 75% van de automobilisten trajectcontrole een rechtvaardige vorm van snelheidscontrole vindt. Het zorgt volgens hen ook voor een betere doorstroming van het verkeer.

Trajectcontrole op snelwegen

VAB peilde in de mobiliteitsbarometer bij 2.000 Belgen naar hun mening over trajectcontroles. Vlamingen blijken overwegend positief. Maar liefst 75% van de Vlamingen vindt het een rechtvaardige manier van snelheidscontrole. Opvallend is dat men in Wallonië een stuk minder positief staat ten opzichte van trajectcontrole. Daar vindt slechts 49% vindt het een rechtvaardige manier van snelheidscontrole. Volgens 55% van de Vlamingen zorgen trajectcontroles op snelwegen ook voor een betere doorstroming en dus minder files.

Ook op lokale wegen

in Vlaanderen vindt 52% trajectcontrole ook zinvol op lokale wegen. Bovendien heeft het volgens 33% ook een positief effect op de verkeersveiligheid van fietsers. Nog opvallend is dat 4 op de 10 senioren zeggen dat ze zich veiliger voelen in het verkeer als er trajectcontrole is. De overheid is momenteel niet verplicht om aan te geven dat op een bepaalde plaats trajectcontroles worden uitgevoerd. Hoewel de meerderheid van de autobestuurders het rechtvaardig vindt, wil 68% toch dat de trajectcontrole wel aangekondigd moet worden met borden langs de weg.

 

VL
WAL
Het is zinvol op autosnelwegen.
75%
46%
Trajectcontrole heeft een positief effect op het rijgedrag.
66%
44%
Chauffeurs passen hun snelheid aan op een langer traject.
75%
45%
Er gebeuren minder ernstige ongevallen.
53%
39%
Er gebeuren minder gevaarlijke manoeuvres.
45%
35%
Er wordt minder aan bumperkleven gedaan.
38%
33%
Het zorgt voor homogenere verkeersstromen en dus minder files.
55%
39%

Lees ook

Wil je weten hoe trajectcontrole precies werkt en waar de trajectcontroles zich bevinden? Hier leggen we het haarfijn voor je uit.

Vorig artikel5 tips om je auto af te koelen
Volgend artikelHoe werkt trajectcontrole?