rijbewijs rijschool GPSFoto: Jeroen Peeters

Vanaf 11 mei hervatten de rijscholen de rijopleidingen. Op 18 mei openen ook de examencentra opnieuw de deuren voor wie zijn theoretische of praktisch rijexamen wil afleggen.

De coronamaatregelen worden stapsgewijs versoepeld. Zo mogen er vanaf 11 mei opnieuw rijlessen gegeven worden. VAB-Rijschool start die dag in de eerste plaats met de rijopleidingen voor motor, bromfiets of vrachtwagen. De rijopleidingen voor personenwagens (rijbewijs categorie B) beginnen een week later, op 18 mei, om voldoende voorbereidingen te kunnen nemen om de lessen in alle veiligheid te laten verlopen, voor zowel de leerling als de rijinstructeur. VAB-Rijschool zal vanaf 2 juni ook het terugkommoment heropstarten, maar voorlopig enkel in Wilrijk. Tijdens de rijopleiding staat veiligheid altijd voorop. Daarom is het ontsmetten van de handen verplicht, worden alle voertuigen na elke sessie ontsmet en moet zowel de leerling als de rijinstructeur een mondmasker dragen tijdens de rijles. De leerlingen brengen steeds hun eigen mondmasker mee. Bij de examencentra komen er ook 2 fases. Vanaf 18 mei starten de theorie-examens voor alle categorieën en de praktijkexamens voor categorieën AM en A, C en D. Op 25 mei volgen de praktijkexamens voor categorieën B, BE en G. Opnieuw oefenen op de openbare weg mag weer vanaf 11 mei, zowel voor wie met een rijschool leert rijden als wie het traject met vrije begeleiding volgt.

Voorlopig rijbewijs verlopen? Termijnen worden verlengd

De wettelijk voorziene termijnen voor opleidingen en examens worden verlengd tot 31 december 2020, zodat iedereen zich in regel kan stellen. Kandidaten hebben dus voldoende tijd om zonder haast nieuwe afspraken in te plannen dit jaar. Ook de resultaten van het theorie-examen, de geldigheid van de gevolgde lessen bij een erkende rijschool en de geldigheid van een geslaagd examen op privéterrein worden verlengd tot 31 december 2020. Wanneer de geldigheid van je voorlopig rijbewijs vervallen is na 15 maart 2020, dan wordt die verlengd tot en met 30 september 2020. Je mag dus tot en met 30 september 2020 blijven oefenen met je voorlopig rijbewijs; je praktijkexamen moet je afleggen voor 31 december 2020. Ook de termijn van het terugkommoment wordt verlengd. Loopt de termijn waarin je het terugkommoment moet volgen af tussen 16 maart en 31 juli? Dan wordt die verlengd tot 31 december 2020. Moest je het terugkommoment volgen voor 16 maart, maar heb je dat niet gedaan? Dan krijg je normaal gezien een tweede termijn van 2 maanden toegewezen en betaal je een toeslag van 51 euro. Die tweede termijn wordt nu ook verlengd tot 31 december 2020.

Nog meer vragen? Alle info vind je op www.vabrijschool.be/corona. Heb je toch nog vragen? Gelieve je te richten tot corona@vabrijschool.be.

Lees ook

Autokeuring weer helemaal open vanaf 4 mei

Hou je stilstaande auto in conditie om startproblemen te voorkomen

Wat zijn de gevolgen van de coronamaatregelen voor de automobilist?

Vorig artikelHoe ziet de toekomst van het toerisme eruit?
Volgend artikelOok na de lockdown fietsen we meer naar het werk