ongeval met kind© Wim Kempenaers

Ben je getuige van een auto- of fietsongeval waar een kind bij betrokken is of maak je het zelf mee, besef dan goed dat je anders moet reageren dan bij een volwassen persoon. Enkele vuistregels die het verschil kunnen maken.

Haal een kind niet uit de autostoel

Een ongeval met de wagen? Haal het betrokken kindje vooral niet meteen uit de autostoel! Hulpverleners zullen mogelijk beslissen om het kind mét autostoel over te brengen naar het ziekenhuis. Op die manier blijft het kind gestabiliseerd en voorkom je onnodige manipulaties die extra letsels kunnen veroorzaken.

Reanimatie bij kinderen

Uiteraard mag je een kind wel uit de auto tillen als het zou moeten worden gereanimeerd. Controleer het bewustzijn van een jong kind door het aan te raken, zijn voetjes te kriebelen of in het gezichtje te blazen. Schud het niet door elkaar! Als je geen ademhaling en/of hartslag waarneemt, dan leg je het kind op een stevige ondergrond om de reanimatie te starten.

Geef geen eten of drinken

In een ernstige situatie reageert het lichaam door de bloedtoevoer te regelen: zo veel mogelijk bloed naar de vitale organen, minder bloed naar minder belangrijke organen, zoals maag en darmen. Het geven van eten of drinken kan ervoor zorgen dat de spijsvertering weer op gang komt en dat het slachtoffer kan gaan braken. Dat geldt overigens ook voor volwassenen.

Kind vs. volwassene in een fietsongeval

Wanneer een kind valt met de fiets, is de kans op een hoofdletsel groter dan bij volwassenen. Dat komt omdat het hoofd in verhouding tot de rest van het lichaam groter is en dus ook het zwaartepunt vormt. Een helm dragen is daarom geen overbodige luxe. Leg geen kussen of iets anders onder het hoofd. Het hoofd moet in lijn blijven met het lichaam. Raadpleeg altijd een arts, zelfs al lijkt de situatie niet al te ernstig.

TIP: Uit onderzoek blijkt de fietskar een veiligere vervoerswijze voor kinderen te zijn dan het fietszitje. De kooiconstructie van de fietskar beschermt de kinderen en zorgt ervoor dat bij botsingen met een auto de fietskar wegschuift in plaats van omvalt. Daarnaast is bij een valpartij de afstand tussen het kind en de grond minder groot. (Bron: Vias)

Hoe verzorg je een schaafwonde

Wanneer een kind valt met de fiets, loopt het vaak schaafwonden op. Het is zeer belangrijk om die wonden goed proper te maken en vervolgens goed te ontsmetten. Om de wonde mooi te laten genezen, kun je ze het best goed vochtig houden met een hydragel en afdekken ter bescherming.

Ongeval? Gebruik de ‘112 BE’-app

‘112 BE’ is de officiële app voor de Belgische nooddiensten. Als je je registreert, dan kun je een ziekenwagen, de brandweer of politie oproepen. De noodcentrales ontvangen dan automatisch je locatie en persoonsgegevens. Dat kan een belangrijk hulpmiddel zijn als je in paniek bent en het noodnummer vergeten bent. Bij een ongeval klik je gewoon op het icoontje van de ambulance.

Met dank aan Michael Dreesen, child-care-academy.org.

 

Lees ook

Een ongeval, wat nu?

Je kind leren fietsen zonder vallen: 11 tips!

De belangrijkste verkeersregels in een schoolomgeving

Vorig artikelRuilen schoolgaande kinderen de bus in voor de fiets of de auto?
Volgend artikelVraag vanaf vandaag je gratis treinkaart met 12 ritten aan