Vraag je gratis treinkaart van de NMBS aanromrodinka

Vanaf 31 augustus kan elke inwoner van dit land ouder dan 12 jaar (of die 12 jaar wordt voor 31 maart 2021) de ‘Hello Belgium Railpass’ aanvragen, de gratis treinkaart met daarop twaalf treinritten. De Railpass aanvragen kan online, via een formulier op de website Hello Belgium. De treinkaart staat op naam en is zes maanden geldig, en dat vanaf maandag 5 oktober. Elke maand kunnen er twee ritten worden gebruikt.

In juni besloten de voorzitters van de tien partijen die de regering steunen om aan iedere inwoner van dit land gratis treinritten aan te bieden. Het doel van de maatregel is om de Belgen aan te moedigen de trein te nemen om ons mooie land te (her)ontdekken met een reis naar keuze. Ideaal voor een citytrip Antwerpen, Gent, Brugge, Hasselt, Leuven of Brussel, maar met de trein geraak je ook in heel wat kleinere stations om de mooiste wandelingen en fietstochtjes te maken. Het is ook de kans bij uitstek om de trein uit te proberen in het dagdagelijkse leven. De startdatum van het gebruik van de Railpass werd door de Nationale Veiligheidsraad uitgesteld van half augustus naar 5 oktober. “Uiteraard zullen we de epidemiologische situatie nauwgezet opvolgen”, aldus François Bellot, federaal minister van Mobiliteit.

Hoe vraag je de gratis treinkaart aan?

Geïnteresseerden kunnen de gratis treinkaart online aanvragen op hello-belgium.be. Dat kan vanaf 31 augustus tot en met woensdag 30 september 2020 en gebeurt aan de hand van het rijksregisternummer. De treinkaart is enkel beschikbaar in papieren formaat en wordt uitsluitend met de post verstuurd naar het adres vermeld in het rijksregister. Wie zijn of haar treinkaart heeft aangevraagd, krijgt die binnen de 8 à 10 dagen in de bus. Alle inwoners van België ouder dan 12 jaar kunnen de gratis Railpass aanvragen. Kinderen jonger dan twaalf reizen gratis met de trein mits ze worden begeleid. De Railpass kan tot en met 30 september worden aangevraagd. Aanvragen voor kinderen die voor eind maart 2021 12 jaar worden, dienen evenzeer tegen eind september te zijn gebeurd. Wie geen toegang heeft tot het online formulier kan assistentie vragen via het telefoonnummer 02/300.15.15 (bereikbaar tussen 7u en 21u30, van maandag tot en met zondag). De treinkaart kan niet worden aangevraagd of afgehaald in het station.

Hoe werkt de gratis treinkaart?

De gratis treinkaart staat op naam en is 6 maanden geldig. Ze kan worden gebruikt vanaf maandag 5 oktober 2020 tot woensdag 31 maart 2021.

Met de ‘Hello Belgium Railpass’ kunnen per maand twee trajecten worden afgelegd. Het gaat om twee trajecten in oktober en vervolgens om twee trajecten per maand tot in maart 2021. Reizen kan tijdens de week vanaf 9 uur en op om het even welk tijdstip tijdens het weekend. De twaalfrittenkaart is geldig voor alle treinen van NMBS, en dat over het volledige Belgische spoornet. Reizigers dienen hun treinkaart in te vullen voor ze opstappen en samen met hun identiteitskaart te tonen aan de treinbegeleider.

Vraag je gratis treinkaart van de NMBS aan

Veiligheid blijft prioriteit

Het gebruik van de ‘Hello Belgium Railpass’ over 6 maanden moet een maximale spreiding van de reizigers in de tijd mogelijk maken. Dat moet zowel hun veiligheid, met inbegrip van de sanitaire veiligheid, als die van het NMBS-personeel garanderen. Het dragen van een mondmasker is verplicht voor iedereen ouder dan 12 jaar, en dat zowel in het station, op het perron als in de trein. Om haar reizigers zo goed mogelijk te informeren, werkt het spoorbedrijf aan een applicatie die de bezetting van de treinen in real time zal weergeven aan de hand van verschillende kleurcodes. Het is de bedoeling dat deze app half september beschikbaar is.

Lees ook

Heeft je trein vertraging? Zo krijg je een compensatie!

Vorig artikelVerkeersongeval met een kind: hoe moet je reageren?
Volgend artikelOp vakantie! Bestemming: verrassing…