OlympusFoto: Shutterstock

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters bekroonde Olympus Mobility met een Business Mobility Award. Het mobiliteitsplatform kreeg deze prijs omdat het op een gebruiksvriendelijke manier werknemers aanzet om hun verplaatsingsgedrag duurzamer te maken.

De Business Mobility Awards gaan naar bedrijven en andere organisaties die initiatieven nemen om het woon-werkverkeer en zakelijke verplaatsingen zo veilig en duurzaam mogelijk te laten verlopen. Een jury bestaande uit preventie- en mobiliteitsspecialisten, technologie-experten en werknemers- en werkgeversorganisaties koos uit 18 kandidaturen dit jaar twee winnaars.

Ziekenhuis met elektrische shuttle

De award voor duurzame en veilige mobiliteit op de werkvloer en in het woon-werkverkeer ging naar het AZ Maria Middelares, een groot ziekenhuis in de groene rand rond Gent. Omdat de dichtstbijzijnde openbaarvervoerhalte op meer dan 500 meter van het gebouwencomplex ligt, ging het AZ Maria Middelares op zoek naar een duurzame ‘last mile-oplossing’ in eigen beheer. Die vonden ze bij de zelfrijdende, honderd procent elektrische shuttle ‘Olli’. Verder heeft het ziekenhuis voor de werknemers onder meer een aantrekkelijk fietsleaseprogramma, een gratis fietshersteldienst en er worden regelmatig fietsopleidingen georganiseerd. Met resultaat: in 2020 pendelden 570 medewerkers op regelmatige basis met de fiets naar het werk. Daarbij legden ze in totaal meer dan 770.000 fietskilometers af.

Mobiliteitsdiensten in één app

De award voor slimme innovatieve mobiliteitstechnologie ging naar Olympus Mobility, dat ondernemingen een ‘Mobility as a Service’-oplossing aanbiedt. Olympus Mobility maakt het voor werknemers eenvoudig om met één app toegang te krijgen tot verschillende mobiliteitsdiensten: openbaar vervoer, deelwagens, deelfietsen, deelsteps, taxi’s, Uber, Waterbus, internationale treintickets… De all-in-one mobiliteitsapp, die meer dan 200.000 gebruikers telt, dekt zo alle mobiliteitsbehoeften van de gebruiker, terwijl de administratie voor de werkgever tot een minimum beperkt blijft. De jury loofde dit project omdat het alomvattend is, data-gedreven en op zowel kleine als grote schaal toepasbaar. De laagdrempelige, gebruiksvriendelijke tool zet werknemers aan om al hun verplaatsingen te verduurzamen.

De Business Mobility Awards is een project van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV), samen met Agoria, Prebes en de Vlaamse overheid.

Previous articleMag een elektrische auto een aanhangwagen trekken?
Next articleLogeren bij de beren: zo wow is een nachtje Pairi Daiza