AdBlueFoto: Shutterstock

Nu heel wat reizigers deze zomer opnieuw voor een autovakantie kiezen, waarschuwt VAB dieselrijders om AdBlue bij te vullen als het waarschuwingslampje gaat branden. Wie zonder valt, kan niet meer starten.

AdBlue® is een additief dat gebruikt wordt om de NOx-uitstoot van moderne dieselwagens te beperken. Normaal wordt het niveau van het reservoir nagekeken bij de onderhoudsbeurten, maar het gebeurt weleens dat de vloeistof opgeraakt voor het volgende onderhoud. Het AdBlue-verklikkerlichtje gaat bij de meeste auto’s branden als de wagen nog zo’n 2.400 kilometer kan rijden. Meestal verloopt de waarschuwing in stappen, waarbij de kleur van het waarschuwingslampje telkens wijzigt. Wie naar het Zuiden rijdt, bolt al snel enkele honderden kilometers en als het reservoir dan niet tijdig bijgevuld wordt, kan de auto niet meer starten.

Stijgende trend

De voorbije vijf jaar zagen we bij VAB-Reisbijstand de dossiers met betrekking tot AdBlue®-problemen elk jaar stijgen, met uitzondering van ‘coronajaar’ 2020. Vorig jaar was er een stijging van 24,5 procent in vergelijking met 2019, en zelfs een stijging van haast 70 procent in vergelijking met 2017. Die stijging is mee te verklaren omdat het om vrij recente technologie gaat, veel mensen dus voor het eerst met een wagen met AdBlue rijden en niet weten wat te doen bij een brandend waarschuwingslampje.

Zelf bijvullen

Nochtans is het verstandig om AdBlue zo snel mogelijk bij te vullen nadat dat lichtje is gaan branden. Je kan dit perfect zelf doen. Bij de meeste tankstations kun je dit kopen in bidons van 1,8 of 5 liter (het kost ongeveer 2 euro per liter). De minimale hoeveelheid die je moet bijvullen is ongeveer 4 liter en kan bij sommige merken oplopen tot 10 liter. Opgelet, de AdBlue-vuldop zit niet bij alle modellen naast de dieseltankdop, maar is soms weggewerkt in de motorkap of onder de koffervloer. Bij sommige modellen moet de boordcomputer van de auto wel gereset worden om het waarschuwingslampje te laten verdwijnen.

 

Lees ook

AdBlue voor diesels? Wat is het en wat doet het?

Lange vakantierit? Zo kun je zelf je auto nakijken!

Je auto inladen? Zo doe je het verstandig en handig!

Vorig artikelCultuur en erfgoed in eigenzinnig Noord-Brabant
Volgend artikelKlimmen in eigen land