AdBlue

Om aan de huidige Euro 6 emissienorm te voldoen, hebben grotere diesels een  speciaal nabehandelingssysteem voor de uitlaatgassen nodig. Daarbij wordt het additief AdBlue gebruikt.

Wat is AdBlue?

AdBlue® is een biologisch afbreekbare vloeistof op basis van water en bestaat voor 32,5 procent uit ureum. Door het op een gecontroleerde manier in het uitlaatsysteem te injecteren, komt ammoniak vrij. Precies daardoor ontstaat een chemische reactie en worden stikstofoxiden (NOx) omgezet in stikstof (N2) en water (H2O).

Waarom hebben diesels het nodig?

Dieselmotoren staan erom bekend te veel stikstofoxiden te produceren. Daarom worden de stikstofoxiden vooral bij grotere dieselmotoren opgevangen in de aanvullende DeNOx-katalysator die SCR heet (Selective Catalytic Reduction). De uitermate gedoseerde inspuiting van AdBlue laat toe om stikstofoxiden weg te werken.

Welke diesels gebruiken AdBlue®?

Het gaat om grotere dieselmotoren sinds 2014 die met een SCR (DeNOx-katalysator) zijn uitgerust. In het instructieboekje lees je of je auto het product nodig heeft.

Moet je het bijvullen?

Het verbruik van AdBlue is sterk afhankelijk van de rijstijl en het soort trajecten dat je aflegt. Normaal volstaat het om AdBlue te laten bijvullen tijdens de onderhoudsbeurt. Het is echter niet uitgesloten dat het reservoir eerder dreigt leeg te raken. In dat geval verschijnt op het instrumentenbord een waarschuwing, een eerste keer als je nog zo’n 2400 kilometer verder kunt. Negeer je de waarschuwing compleet en raakt de AdBlue volledig op, dan zul je de motor na het afzetten niet meer kunnen starten.

Hoe vul je het bij?

De vuldop bevindt zich onder de motorkap, onder de laadvloer van de koffer of net naast de vuldop van de brandstoftank. We raden echter aan om het bijvullen te laten doen door je garagist. Zo vermijd je morsen of een foute hoeveelheid. Bovendien moet bij heel wat auto’s de boordcomputer worden gereset.

Lees ook

Hoe werkt de turbo?

Vorig artikelBenzinewagens worden steeds zuiniger
Volgend artikelWat als je vlucht wordt geannuleerd?